Gimnazija "Svetozar Marković": Poseta izložbi o Raciji bila je individualna, ne u organizaciji škole

Poseta izložbi u Arhivu Vojvodine posvećenoj žrtvama Racije 1942, na kojoj je jedan od mladih posetilaca imao masku sa nacističkim simbolom, bila je individualna, a ne organizovana u ime škole, saopštila je Gimnazija "Svetozar Marković", čiji je on učenik.
Navode da je činjenica da su među posetiocima izložbe bili đaci te gimnazije, među njima i taj učenik, ali dodaju da je on "punoletan i odgovoran za svoje postupke pred zakonom".
 
Ističu da škola neguje obrazovno-vaspitni rad kojim se kod učenika formiraju univerzalne ljudske vrednosti.
 
"Naša gimnazija ima dugogodišnju posvećenost obrazovno-vaspitnom radu u kome se ističe i odnos prema žrtvama fašizma tokom Drugog svetskog rata, kao na primer: film o Holokaustu, obeležavanje 70 godina od pobede nad fašizmom, predavanja i izložbe na temu Holokausta. Koleginice profesorke istorije su autorke programa stručnog usavršavanja na ovu temu", navode u Gimnaziji. 
 
Podsećamo da je prilikom posete izložbi u Arhivu Vojvodine, 27. januara, jedan od mladih posetilaca nosio masku sa profašističkim obeležjem - keltskim krstom. Događaju su prisustvovali direktor Arhiva Nebojša Kuzmanović i istoričarka Ljiljana Dožić, koji su ujedno i autori izložbe, a Arhiv Vojvodine je na svom sajtu sliku na kojoj se vidi keltski krst objavio, pa je nakon reakcije javnosti obrisao. 
 
Događaj je izazvao veliku reakciju javnosti, a, između ostalog, Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od Pokrajinske vlade da pod hitno pozovu na odgovornost direktora Arhiva Vojvodine Nebojšu Kuzmanovića.
  • Mastodont

    03.02.2021 00:37
    @Podbarac

    Od otvorenih nacoša gori su mi samo ovakvi ljigavci što se upru da objasne kako je na Tajlandu svastika normalan dezen na kanalizacionim šahtovima ili nešto u tom fazonu.
  • Tulip

    02.02.2021 07:09
    E ,moji pedagozi... Ranije su djaci davali lazna opravdanja. Koju kaznu su dobili profesor koji ih je poveo na izlozbu i ucenik???
  • Kerefeke

    02.02.2021 06:49
    Pored skole je zakazalo i " strucno" osoblje muzeja.
    Medjutim bilo bi zanimljivvo cuti riditelje ovog derana.
    U neko drugo doba ja ili moji drugari bismo od roditelja bili za pola sata dovedeni u red da nam vise ovako sta ne bi palo na pamet.
    Koliko zbog nas samih toliko zbog CASTI nasih roditelja. Moglo se raditi sta hoces dok to nekalja obraz roditelja. Bejase to neka druga vremena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.