Do 10. marta četiri idejna rešenja za fasadu Radničkog

Do 10. marta svoja rešenja fasade daće četiri poznata arhitektonska biroa iz Novog Sada i Beograda.
Do 10. marta četiri idejna rešenja za fasadu Radničkog
Foto: 021.rs
Novosadska kompanija Vega IT kupila je krajem decembra zgradu Radničkog univerziteta, na javnoj licitaciji, po početnoj ceni od oko 5,2 miliona evra. Da što pre u nju žele i da se usele govori i podatak da je ova IT kompanija već raspisala pozivni konkurs na koji je pozvala četiri poznata domaća biroa.
 
Kako u intervjuu kaže Saša Popović, CEO kompanije Vega IT, pozivni konkurs raspisali su kako bi dobili najbolje rešenje fasade Radničkog. Do 10. marta svoja rešenja poslaće Kuzmanov and partners iz Novog Sada, Zabriskie Studio iz Beograda, Remorker Architects iz Beograda kao i Synthesis Quatro iz Novog Sada.
 
Pobednik će dobiti priliku da dalje razvija svoju ideju, a preostala tri biroa dobiće utešne nagrade, kaže Popović i dodaje da su sva četiri arhitektonska biroa rado prihvatila poziv za učešće. 
 
"Po završetku konkursa, planiramo da objavimo pobedničko, kao i ostala tri rešenja", kaže Popović.
 
Popović dalje navodi da paralelno s ovim konkursom, aktivno rade na drugim važnim koracima neophodnim da bi ovu ideju pretvorili u stvarnost i učinili da ova zgrada služi svojoj svrsi. 
 
"Kada svi projekti budu gotovi i dobijemo sve potrebne dozvole, planiramo da započnemo rekonstrukciju", kaže vlasnik Vega IT.
 
"Imali smo nekoliko sastanaka sa svakom od četiri ekipe – prošli smo kroz zgradu i analizirali sve stvari na koje treba da obratimo dodatnu pažnju. Jednostavno rečeno, da je bio otvoren konkurs, ne bismo mogli sve to da postignemo sa velikim brojem timova", kaže Popović.
 
Popović kaže da imaju velike planove za dalji rast i razvoj Vega IT-a, pa će im ova rekonstrukcija zgrade Radničkog pomoći da te planove pretvore u stvarnost.
 
"Planiramo da ostanemo u sadašnjem poslovnom prostoru u Novom Sadu, koji je takođe u našem vlasništvu, i da se dalje proširimo u novu zgradu. Verovatno će se neke od naših ćerki firmi preseliti u Radnički po završetku rekonstrukcije", zaključuje Popović.
 
Podsetimo, novosadska kompanija Vega IT kupila je u decembru zgradu Radničkog univerziteta, na javnoj licitaciji, po početnoj ceni od 5.265.595,40 evra. Kostur zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta "Radivoje Ćirpanov", koji je u vreme požara 6. aprila 2000. godine nosio ime Novosadski otvoreni univerzitet (NOU), prodat je nakon što je lokalna vlast posle niza godina uspela da postane vlasnik celog objekta.
 
Originalni tekst pročitajte na sajtu gradnja.rs.
  • Novosađanin

    16.03.2021 21:01
    Činjenice
    Neverovatno je to koliko neistinitih i zlobnih komentara je ovde napisano (svaka čast pojedincima) o domaćoj kompaniji koja redovno čini dobro za ovaj grad.

    Ako se već spominju činjenice u komentarima, pogledajte zvanične i javno dostupne informacije apr-a: ne rade za državu (ni za bilo koga drugog u Srbiji), svi su im redovno zaposleni i plaćaju više poreza na dobit nego ogromna većina drugih firmi.
  • G pen

    14.02.2021 13:35
    Idejna resenja ce raditi biroi iz Novog Sada i Beograda. Znaci jos jedno s.anje u najavi i pazi ovog lika sto spominje pametne zgrade. Alo, srbin i pametne zgrade?! Nacija za koju je blok i stiropor pojam ocekujes da napravi nesto ljudski?
  • Sale

    14.02.2021 12:10
    Bice to pametna zgrada, bilo bi dobro da fasada bude od termoizolacionog stakla u plavo zelenoj nijansi, da se na njoj oslikava centar grada. Ako bi nasli resenje za parkiranje, mogle bi se u zgradu Radnickog prebaciti lokalne uprave, tako bi sve uprave bile na jednom mestu ili se nalazile u neposrednoj blizini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti