FOTO: Javna rasprava o zrenjaninskoj fabrici guma bez prisustva javnosti

Iako je za javnu raspravu o studiji procene uticaja fabrike guma "Linglong" u Zrenjaninu bilo zainteresovano više od 50 građana koji su se danas pojavili ispred Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu, ona je održana bez prisustva javnosti.
FOTO: Javna rasprava o zrenjaninskoj fabrici guma bez prisustva javnosti
Foto: 021.rs
U salu Zavoda na kraju su, nakon kraće rasprave sa zaposlenima, ušli samo novinari i nekoliko građana. Nekoliko desetina zainteresovanih koji su i podneli primedbe na studiju o proceni uticaja izgradnje, ostalo je ispred. Oni su ovakvu odluku doneli jer su nadležni odlučili da, kako su rekli, zbog epidemiološke situacije, prijavljene građane prozivaju poimence i da ih podele u dve grupe. Kako su objasnili novinarima, građani nisu želeli da uđu na javnu raspravu koja "nije u skladu sa zakonom".
 
Rasprava je počela sa zakašnjenjem jer su okupljeni građani i predstavnici građanskih inicijativa zahtevali da ostvare svoje pravo da učestvuju i da svi zajedno prisustvuju javnoj raspravi.
 
"Pravilnik koji reguliše postupak javne rasprave i prezentacije studije o proceni uticaja vrlo je jasan po pitanju prava na učešće i iznošenje primedbi. Najpre, Pravilnikom je propisano da je nadležni organ dužan da građane obavesti o tačnom vremenu održavanja javne rasprave, te se kreativne ideje o ponavljanju javnih prezentacija u neodređenom vremenu jedino mogu tumačiti kao kršenje propisa. Svi okupljeni građani su u predviđenom roku dostavili primedbe, što ih je bez ikakve dileme kvalifikovalo kao zainteresovanu javnost koja ima pravo da svoje primedbe na javnoj raspravi obrazloži. Bilo kakva naknadna kreativna tumačenja propisa predstavljaju ništa drugo do grubo kršenje propisa", saopštili su iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).
 
 
Dušan Kokot iz Građanskog preokreta rekao je za 021 da je ovo još jedan pokazatelj da javnost u celom procesu izgradnje Linglonga "predstavlja najveći problem".
 
"Sve ostalo funkcioniše, samo javnost ne valja. Znači, organizovanje javne rasprave se radi u skladu sa zakonom. Svako ko se ovde pojavio predstavlja zainteresovanu javnost. Sve procedure koje to ograničavaju su pokušaji opstrukcije i mi to sigurno nećemo prihvatiti", naveo je Kokot i zaključio da, nakon što ipak nije dozvoljen ulaz svim zainteresovanima, "javna rasprava nije ni održana".
 
Mirko Popović (RERI) rekao je da su u Zavodu morali da znaju koliko se ljudi prijavilo i koliko je građana inače zainteresovano za ovaj projekat, te je, u skladu sa tim, trebalo da obezbede veću salu.
 
"Oni žele da smisle paraprocedure kojima će da spreče javnost da učestvuje, zato što ova studija ne može da odgovori elementarnoj kritici, jer je urađena suprotno propisima. Ukoliko studija dobije saglasnost, to će biti uz kršenje procedura, to će biti suprotno zakonu, te će ta studija biti predmet upravnog spora i, nadam se, u jednom trenutku poništena", naveo je Popović i zaključio da se iskreno nada da će sudovi doneti odluke u skladu sa zakonom.
 
Na samoj raspravi, studiju su predstavili projektanti. Kako je navedeno, uticaj fabrike guma, odnosno dva miksera na koja se studija odnosi, bio bi minimalan, jer će se koristiti filteri za tretman zagađivača, te će koncentracije ksilena, praškastih materija i neprijatnih mirisa biti manje od graničnih vrednosti propisanih zakonom.
 
Navedeno je i da su procenjeni i kumulativni efekti sa delom kompleksa za koji je prethodno rađena studija, odnosno sa pumpnom stanicom i delom za skladištenje. Ni oni, prema procenama predstavnika Linglonga, ne prelaze granične vrednosti.
 
 
Na pitanje novinarke 021 zašto se procena uticaja na životnu sredinu deli na sitnije celine umesto da se radi za ceo kompleks i da li bi to moglo da znači da bi u slučaju rađenja celokupne studije i procene kumulativnih efekata svih delova kompleksa zagađujuće materije prelazile dozvoljenu količinu, što bi onemogućilo dobijanje odobrenje Zavoda, projektanti navode da su razlozi čisto logistički. 
 
Kako su odgovorili, prvo je urađena studija za pumpnu stanicu, kako bi moglo da se počne sa gradnjom što pre, a sada ova kako radovi ne bi prestajali.
 
Kako je ocenio RERI, studija koja je predmet javne rasprave koja se održava bez učešća javnosti sadrži elementarne nedostatke zbog kojih Pokrajinski sekretarijat ima dužnost da je odbaci kao neurednu. 
 
"Naime, nosilac projekta nije dostavio uslove zaštite prirode, iako je bio obavezan, nije studijom obuhvatio sve objekte na parceli na kojoj se izvode radovi, iako mu je to izričito naloženo. Najzad, izrađivač studije tvrdi da na predmetnoj parceli nema prethodnih radova iako se jednostavnim obilaskom terena ili uvidom u centralni registar građevinskih dozvola može utvrditi da investitor već uveliko izvodi radove", naveli su u saopštenju.
 
Predstavnici Lingloga poriču da imaju saznanja o barakama za radnike koje su, prethodno, u pokretu Građanski preokret opisali kao "radničke logore", a koje se grade na parceli do kompleksa za proizvodnju guma.
 
Podsetimo, na sličan način održana je i javna rasprava u Zrenjaninu, kada su predstavnici grada sprečili većinu zainteresovanih da prisustvuju događaju.
  • Li-man

    18.02.2021 19:04
    Ha,ha, koja provala...
    Javna rasprava bez prisustva javnosti ???
  • Welcome to komunizam

    18.02.2021 18:13
    Fasizam 100% !!!!!!
  • iguman

    18.02.2021 18:01
    Boga mi kada ovi sa vlasti zaglave bajbokane, bice sta da se rusi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti