Poznati se opraštaju od Đoleta: Imao je svoje vojvođansko nebo ispod kojeg je stajao

Poznate ličnosti iz Srbije i regiona opraštaju se od novosadskog kantautora Đorđa Balaševića.
Poznati se opraštaju od Đoleta: Imao je svoje vojvođansko nebo ispod kojeg je stajao
Foto: 021.rs
Čuveni pevač Zdravko Čolić izjavio je da je zatečen smrću Đorđa Balaševića, te da za tako velikog čoveka i umetnika mislite da vas nikada neće napustiti. 
 
"Otišao je veliki pesnik i moj veliki prijatelj i zato će svima nama ostati ogromna praznina. Ovo je bolan udarac. Nenadoknadiv gubitak za kulturni i javni život čitavog regiona, kao i svih poštovalaca njegove muzike u svetu. Otišao je jedan od najboljih. Hvala ti Đole za sve", kazao je Čola za Novosti.
 
Rade Šerbedžija kazao je da postoje apsurdne smrti sa kojima nije moguće da se pomirite, te da se oseća isto kao kada je Arsen Dedić preminuo.
 
"Bio je velik, veličanstven pesnik. Božanstven pesnik, koji nije samo pevao svoje pesme, nego je i pisao poeziju i knjige. Bio je mudrac. I uz sve to bio je veliki čovek. Hrabar kada je trebalo biti hrabar. Rekao je ne ratu. Rekao je ne nasilju, i ovome treba odati svako priznanje i čast", rekao je Šerbedžija o Balaševiću.
 
Legenda Partizana Duško Vujošević bio je gost na koncertu Balaševića 2017. godine. Kako je rekao za nova.rs, ne oseća se dobro zbog smrti muzičara.
 
"Kad odem na dijalizu, to je nekih četiri i po sata, okrenu nekih 91 litar krvi, 16-17 puta celu tečnost… Mene spašava što imam one bežične slušalice i slušam Đorđa Blaševića. On je veliki pesnik. Veliki pesnik… Veliki kantautor. Šteta je što je potrebno neko da umre kako bi ga poštovali. Meni je žao onih nenapisanih stihova", poručio je Vujošević.
 
Frontmen Riblje čorbe, te nekadašnji Balaševićev kolega u bendu, Bora Đorđević, izjavio je saučešće porodici, kratko poručivši da je Balašević odličan pesnik i da je "počelo žestoko odbrojavanje za našu generaciju".
 
Nikola Kojo je na svom Fejsbuk profilu objavio da mu je svaki stih, strofa i emocija Đorđa Balaševića urezana duboko u koži.
 
"Počivaj u miru, legendo muzike. Lepo sećanje si ostavio iza sebe. Živiš u nama. Pozdravi sve moje kolege gore na nebu, posebno mog dragog kuma Mandu. Srešćemo se svi. Nekad! Hvala ti na svemu."
 
Rok kritičar Peca Popović izjavio je da je Đorđe Balašević pevao, pisao i pričao o temama kojima se drugi nisu na taj način bavili. Kako je naveo, imao je svoju poetiku, rečnik, teme i svoje vojvođansko nebo ispod koga je stajao.
 
"Balašević je na isti način pogađao generacije i generacije, vaspitavao ih i ostavljao dubok trag, kao što je to pre njega radio Mika Antić. To isto, takođe u Vojvodini, radio je Balašević. I ta Vojvodina, bez obzira na to kako je neko danas doživljava, bez Đorđa Balaševića više nikada neće biti ista", zaključak je Pece Popovića, prenosi N1.
 
Pevač Masimo Savić podelio je na svom Fejsbuk profilu Balaševićevu pesmu "Kad odem".
 
"Nažalost, otišao si. I tugujem. Rijetko se ovakvi ljudi rađaju. Ovakav, u stvari, možda više nikada", poručio je popularni pevač.
 
Uspomenom na Balaševića od legendarnog kantautora oprostio se i Sergej Trifunović. On je na Instagramu podelio omot kasete Ranog mraza, na kojoj se nalazi Balašević.
 
"Moja prva kaseta u životu. I na njoj neki tip s bradom koji će odmah postati moj prvi ozbiljni muzički idol", zaključio je Trifunović.
 
Branislav Lečić je za nova.rs naveo da je u šoku zbog smrti jugoslovenske zvezde. 
 
"Odlazio sam na njegove koncerte i uživao. Otišao je veliki pesnik, ne samo muzičar, nego veliki pesnik. Ostavio je za sobom pesme koje izazivaju drhtaj srca i teraju te na razmišljanje. Saučešće porodici, veoma sam potrešen ovom vešću", poručio je Lečić.
  • Anja

    23.02.2021 06:10
    Da znaš
    Da znaš Djole kako smo na tebe bili ponosni i koliko te svi volimo i ovo što si nam priredio nismo očekivali i nismo ni zaslužili..i sad kao bez glasa da smo ostali i bez pola duše, pesniče naš i brate naš..svih nas razvejanih igrom sudbine..Hvala ti Djordje što si nas naučio da nije sramota kazati nekom da ga voliš čitav život i da ljubav još nikog ubila nije..hvala ti što si stao za sve nas na sva tla, na sve strane,što si bio most ljubavi i nade, oproštaja i utehe..hvala ti što si nas SVE voleo i što si bio naš mudrac i dobra strana naših duša koje smo skoro izgubili ratovima..Zato danas svi plačemo za tobom KAPETANE! Dragi Novosadjani, naš Djordje treba da dobije most, jer je to bio/ most koji nas spaja i ispod koga teče voda PANONSKOG MORNARA..Iskreno saucesće porodici i prijateljima i svima nama izjavljujem saucešće što smo izgubili ovakvog čoveka.
  • Marija

    22.02.2021 14:12
    Janika Balaz ima spomenik, mislim da je Djordje takodje a i vise zasluzio.
  • Rastko

    21.02.2021 21:58
    Bulevar Đorđa Balaševića, a i to je malo a ne samo neka ulica. Najveći bulevar... npr. Evrope ili Oslobođenja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti