Kad je Balašević na jednom radiju hrabrio Novosađane na promene

Kraj prošlog veka i početak 21. bio je buran period za sve Novosađane, a glasovi koji su pronosili slobodu tih dana i nisu bili učestali.
Kad je Balašević na jednom radiju hrabrio Novosađane na promene
Foto: 021.rs
Jedan od tih retkih glasova bio je Đorđe Balašević, a medij koji je vetar slobode prenosio do publike bio je Radio 021.
 
Tih dana pevalo se "Krivi smo mi", "Ja luzer?", "Plava balada", "Lege'da o Gedi Gluperdi", "Sloboda-Ne" i, naravno, "Živeti slobodno". 
 
Te 2000. godine radio koji je pronosio baklju slobode je izgoreo - u požaru na zgradi Radničkog univerziteta u plamenu su nestale i prostorije Radija 021. Ipak, redakcija se konsolidovala i ubrzo nastavila rad, a 021 je bio medijski sponzor Balaševićeve turneje "Živeti slobodno". 
 
Oni koji su tih dana radili na 021 prisetili su momenta kada je Balašević ušao u prostorije i kako su ubrzo ljudi iz redakcije počeli da se okupljaju oko njega, slušajući njegove priče, baš kao u "Ratniku paorskog srca". 
 
Iz tog perioda potiču i dva postera za turneju "Živeti slobodno" koje je Đole uz posvetu poklonio Radiju 021, a koji i dalje zauzimaju posebno mesto u našoj redakciji.
 
"Za 021, svetlu tačku na tamnoj pozadini", napisano je na jednom, dok na drugom stoji "Za 021, Saborce i Naše Igrače", u potpisu Balašević Đ.
 
  
 
Profesorka i Novosađanka Maja Rogić prisetila se u svom oproštaju od Đoleta kako je noć pred istorijski 5. oktobar slušala 021.
 
"Noć pred onaj Peti oktobar sam slušala Radio 021 kako bih saznala novosti u vezi s događanjima. Mislila sam da ću u ponoć isključiti radio i pokušati da uhvatim nekoliko sati sna pred taj veliki dan. Voditelj je naveo Balaševića kao gostujućeg domaćina na radio talasima. Ostala sam budna skoro celu noć. Pričala s Balaševićem. Rekla mu da je bio poseban osećaj šetati Sarajevom tog leta 2000. i čuti njegov album Devedesete na svakom koraku. On se nasmejao i zahvalio. I pustio pesmu koju sam tražila. Više se ne sećam koju", napisala je Maja Rogić.
 
A hrabrio je Balašević svoje Novosađane da će bolje vreme doći.
 
"U nama još ima stare slave, drži se stari grade. Ima u tebi još uvek mirisa one stare varoši kojoj su svi zavideli, u kojoj su se svi osećali pomalo neprijatno koliko je bila bolja od drugih gradova. Dobro jutro Novi Sade, imamo mi još uvek fore da se vratimo na puteve stare slave", govorio je Balašević Novosađanima sa frekvencije 92,2 MHz.
 
Peti oktobar se konačno i desio, ispostaviće se, sa mnogo izneverenih očekivanja i naivnih nadanja. Mnogo godina kasnije, tačnije 2017. ono napisano "Saborci i Naši Igrači" ponovo je dobilo svoj puni smisao.
 
Balašević je u novoj pesmi opevao "Dno dna", ali više nije ostalo medija, ni elektronskih ni štampanih ni digitalnih, koji bi smeli objaviti da se umetnik drznuo i ponovo nešto kreativno smislio. Bio je to protestni hit, znao je to svaki muzički urednik u zemlji, ali je pesmu propratila ignorancija ne samo radio stanica u Srbiji, već apsolutno i svih drugih medija.
 
Ipak, kao i skoro dve decenije ranije, jedan pesnik i jedan medij, vremenom pomalo udaljeni jedan od drugog, ostali su stari saborci u mišljenju da je najvažnije "živeti slobodno". Redovni slušaoci Radija 021 i danas mogu čuti ovaj njegov poslednji veliki hit.
  • Nano

    23.02.2021 15:33
    Da
    Ovaj sto se potpisuje sa "da" se izlupetao za sve pare. Nemamo reci,treba imati svoje ja a ne biti poltron.
  • Bili Kid

    23.02.2021 15:20
    Hvala Radio021 sto ste brutalno iskreni i jedno svetlo u ovom medijskom mraku. Nastavite tako.
    Poverenje citaoca i medija se neguje!

    "U cutanju je sigurnost" - Ivo Andric
  • Pera iz bivseg DDR-a

    23.02.2021 15:16
    @podbara
    Kad cutimo i trpimo i treba fasisticka vlast da bije ovaj narod.

    "Iskustvo oduvek pokazuje da svaki covek koji ima vlast u rukama ima predispozicije da je zloupotrebi. On ce ici tako daleko, dok ne naidje na ogranicenja. "
    - Charles-Louis de Secondat Montesquieu 1748.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti