I dalje misterija čemu služi radna grupa "Zelena stolica", novosadska udruženja ipak traže da reaguje zbog Fruške gore i "Novog Sada na vodi"

Novosadske inicijative i udruženja građana pozvale su radnu grupu "Zelena stolica" da se izjasni o urbanističkim planovima i nesavesnim upravljanjem Nacionalnim parkom "Fruška gora".
Osam orgnizacija pozvalo je "Zelenu stolicu", čiji članovi su izabrani od strane Skupštine grada, da javno reaguje i pomogne zabrinutim građanima, kao i da ovaj stav iskažu u Skupštini grada. 
 
Uloga ove Radne grupe je da učestvuje u radu Saveta za zaštitu životne sredine i Skupštine grada Novog Sada, bez prava odlučivanja, već isključivo u stručnom davanju mišljenja i pomoći na predloge odluka i drugih pravnih akata u vezi sa zaštitom životne sredine. Osim savetodavne uloge, "Zelena stolica" predstavlja sponu između građana i donosioca odluka po pitanju ekologije. 
 
Ipak, kako ocenjuju organizacije u svom saopštenju, od osnivanja do danas, nema puno informacija o radu i delovanju ovog mehanizma, većini građana je on potpuno nepoznat.
 
Problemi u vezi sa kojima inicijative očekuju da se navedena radna grupa oglasi su izmene urbanističkih planova (trenutno plana Novog naselja), najavljeni projekat "Novi Sad na vodi" koji podrazumeva i potencijalno ugrožavanje zaštićenih vrsta, prekomerna seča i nesavesno upravljanje Nacionalnim parkom Fruška gora, devastacija obale kod Futoga i Veternika i smeštanje skladišta za veštačko đubrivo u neposrednoj blizini pretakališta za tečna goriva kod Sremskih Karlovaca.
 
"Naposletku, kolege iz Pokreta odbranimo šume Fruške gore su izložene konstantnim napadima po portalima i tabloidima koji se dovode u vezu sa aktuelnom vlasti u pokušaju obesmišljavanja i degradacije njih kao ličnosti, ali isto tako i njihove borbe. Nažalost, i u ovim slučajevima reakcija 'Zelene stolice' izostaje", piše u saopštenju.
 
Predstavnici udruženja koja stoje iza ovog saopštenja očekuju javnu reakciju od radne grupe "Zelena stolica". 
 
"Nadamo se pre svega, transparentnijem, inkluzivnijem i kolegijalnijem delovanju u budućnosti, zato što se samo zajedničkim delovanjem možemo izboriti za kvalitetniju životnu sredinu i razvoj Novog Sada po meri čoveka", zaključuju.
 
Pismo potpisuju Centar za razvoj demokratskog društva "Europolis", Pokret "Odbranimo šume Fruške gore", Ekološki front Novi Sad, Udruženje za zaštitu šuma, Inicijativa građana Dunavac (Šodroš), NGO Sveti Dunav, Inicijativa građana "Za zeleno Novo naselje" i UG "Futoška inicijativa".
 
Podsetimo, formiranje "Zelene stolice" izglasano je još u decembru 2019. godine, a od tada se nije saznalo mnogo o tome kako funkcioniše ovaj mehanizam. 
  • Kristina P.

    04.03.2021 08:55
    podrska
    Velika podrska za pokret Odbranimo sume Fruske gore i za vas portal jer pisete o ekoloskim poteskocama! Dobicemo ovu bitku!
  • Kamenjarac

    01.03.2021 16:21
    Marija@
    Izgleda da nikad nisi prosetala Kamenjarom! Citavom duzinom Kamenjara, put uz Dunav je slobodan, put se prekida kod Doline lopova, gde su sagradili viletine uzurpirajuci obalu!
  • @marija

    01.03.2021 15:39
    Da joj neko oslobodi, da ona može da šeta. A ona će da komentariše po fejsbucima i portalima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti