U ime naroda troše novac, u ime naroda dobiju opomenu: Bivši čelnik Sremskih Karlovaca kriv za trošenje budžetskih sredstava

Bivši predsednik Opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković osuđen je zbog nenamenskog korišćenja budžetskih sredstava, a Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu mu je zbog ovog krivičnog dela izreklo sudsku opomenu.
U ime naroda troše novac, u ime naroda dobiju opomenu: Bivši čelnik Sremskih Karlovaca kriv za trošenje budžetskih sredstava
Foto: 021.rs
Kako se u presudi navodi, Milenković je proglašen krivim da je, kao odgovorno lice korisnika budžetskih sredstava, sposoban da shvati značaj svog dela i da upravlja svojim postupcima i svestan toga da je ono zabranjeno, stvorio obaveze u iznosu većem od milion dinara u odnosu na iznos utvrđen budžetom (detaljnije u objavljenoj presudi). 
 
Za ovo krivično delo Milenković je dobio sudsku opomenu. On je obavezan da plati troškove veštačenja u iznosu od 50.949 dinara, kao i da plati paušal od 5.000 dinara. 
 
Milenković se, nakon izricanja presude, odrekao prava na žalbu.
 
U presudi je navedeno i da je Milenković imao mesečna primanja od oko 82.000 dinara, kao i da je vlasnik kuće i zemljišta površine od tri hiljade kvadrata. 
 
 
Iako je Državna revizorska institucija koja je i podnela krivičnu prijavu protiv Milenkovića, ustanovila da je ukupan iznos trošenja mimo zakonskih procedura u Opštini prešao 30 miliona dinara, Milenković je "pao" zbog nešto manje od dva miliona dinara i ugovora za izradu Elaborata o inženjersko-geološkim i geotehničkim uslovima za izradu plana detaljne regulacije (PDR) poteza Rovine sa okruženjem u Sremskim Karlovcima. 
 
On se na sudu izjasnio da nije kriv i pravdao se time da su te odluke donosila nadležna odeljenja za budžet i finansije, te da on, kao profesor fizičkog vaspitanja, nije upoznat sa ekonomskim i pravnim pitanjima. Međutim, kako je pisao 021.rs, a kasnije utvrdio i sud, Milenković ima diplomu mastera ekonomije.
 
Na pitanja 021.rs u vezi sa ovim i drugim trošenjima u opštini, kao i sa krivičnim prijavama, Milenković za svog mandata nije odgovorio. 
 
Nezvanično, izlazak ovakvih malverzacija na svetlost dana i suđenje Milenkoviću, doprineli su prošlogodišnjoj "rekonstrukciji" vladajuće strukture u Sremskim Karlovcima, pa se bivši predsednik opštine nije čak ni našao na izbornoj listi Srpske napredne stranke na prošlogodišnjim lokalnim izborima. Nakon što su naprednjaci, očekivano, pokupili gotovo sva odbornička mesta, za predsednika opštine izabran je član "bez putera na glavi" Aleksandar Skojačić.
 
Kreiranje ovog sadržaja podržala je organizacija The European Endowment for Democracy (EED).
  • Mališa

    18.04.2021 21:47
    KASNO JE ZA SVE
    Čitam komentare i čudim se tome što prepoznajem da većina veruje u pravosuđe? To se može tolerisati deci do pete godine, a odraslim se mora pripisati teška dijagnoza naivnosti. Ovde ima dosta toga lošeg što mora da se promeni, ali pravosuđe je nemoguće promeniti tj. toliko je loše, korumpirano, neetično..., da je to poražavajuće. Dakle, mora sve od nule! Zapravo, mislim da to mi sami ne možemo da uradimo!
  • Novosadjanka

    05.03.2021 05:28
    Cezar
    Znate vi KARLOVCANI! Cutite i samo cutite,zabili ste se u kuce i dalje cutite. A laxu vas vase komsije u selu. Fuj
  • Ilija Čvorović

    04.03.2021 08:35
    Špijun Balkanski
    "Pa ti nisi Milenković!.......Ti si neki mnogo gori zlikovac"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti