Novosadski profesori u dva odsto najcitiranijih naučnika sveta

Na nedavno objavljenoj listi prvih dva odsto najcitiranijih naučnika u svetu prema citiranosti u 2019. godini, nalazi se 63 naučnika iz Srbije, među kojima je devet sa Univerziteta u Novom Sadu.
Novosadski profesori u dva odsto najcitiranijih naučnika sveta
Foto: Pixabay
Četvoro njih je sa Prirodno-matematičkog fakulteta: prof. dr Neda Mimica-Dukić, prof. dr Dušan Jakovetić, prof. dr Stevan Pilipović i prof. dr Biljana Abramović.
 
Ove baze podataka rezultat su drugog po redu istraživanja Univerziteta Stenford objavljenog krajem 2020. godine, u kojem je pružen uvid u standardizovane informacije o citiranosti, h-indeksu, hm-indeksu prilagođenom prema koautorstvu, citiranosti u radovima prema različitim autorskim pozicijama i kompozitnom indeksu. 
 
Istraživanje daje uvid i u metriku sa i bez autocitata, kao i u odnos broja citata i citiranih radova. Naučnici su podeljeni u 22 naučne oblasti i 176 podoblasti.
 
Konačna lista najcitiranijih naučnika za citiranost tokom njihove celokupne karijere sadrži 159.683 imena, dok lista prema rezultatima citiranosti u kalendarskoj 2019. godini predstavlja 161.441 najcitiranijeg naučnika.
 
Oblasti rada najcitiranijih naučnika sa Univerziteta u Novom Sadu obuhvataju discipline kao što su mašinstvo, mehanika, nauka o sportu, prehrambene tehnologije, medicinska i biomolekularna hemija, telekomunikacije, farmakologija i farmacija, opšta matematika i opšta hemija.
 
Navedenim bazama podataka najcitiranijih naučnika može se slobodno pristupiti preko sajta Mendeley.
  • Dana

    04.03.2021 19:44
    Ta Biljana Abramovic mi je na ispitu rekla: "ali ne valja vam red reci u recenici" kada sam polagala mikroanalizu kod nje...
  • Stavra

    04.03.2021 17:57
    Istina
    Prof. Pilipović je sluga SNS. To umanjuje sve što je u nauci uradio.
  • Dimitrije

    04.03.2021 14:05
    Svaka čast! Bravo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti