Inspekcija na FTN: Doroslovački nezakoniti dekan više od dve godine

Dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački izabran je nezakonito na ovu funkciju, pokazuje inspekcijski nadzor Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.
Inspekcija na FTN: Doroslovački nezakoniti dekan više od dve godine
Foto: 021.rs (ilustracija/ Medija centar FTN)
Nedavno autentično tumačenje Zakon o visokom obrazovanju stalo je na put Radetu Doroslovačkom da ide u kandidaturu za još jedan mandat. Međutim, zbog činjenice da ima više od 65 godina, dovela je u pitanje i mogućnost da li Doroslovački, koji fakultetom upravlja punih osam godina, uopšte može da završi mandat, koji bi mu istekao 30. septembra, kada bi na njegovo mesto došao novoizabrani dekan Srđan Kolaković.
 
Inspekcija je proveravala proceduru izbora dekana na FTN u ponedeljak, 8. marta.  Nadzor na Fakultetu tehničkih nauka pokrenut je na zahtev profesora Ilije Tanackov, koji je, po svemu sudeći, bio jedan od mnogih protivnika Doroslovačkog, ali praktično jedini spreman da se otvoreno suprotstavi dekanu.
 
Predmet nadzora je bila provera postupanja FTN-a u skladu sa Autentičnim tumačenjem odredbe člana 64. stava 1. Zakona o visokom obrazovanju. Po ovom tumačenju, dekan ne može da bude nastavnik kojem je prestao radni odnos na neodređeno vreme, na kraju školske godine u kojoj je navršio 65 godina.
 
Inspekcija je proveravala na osnovu čega je Doroslovački dobio još jedan mandat 2018. godine, kada je već imao punih 65 godina. Imali su uvid u niz dokumenata na osnovu kojih su utvrdili činjenično stanje i doneli odluku.
 
"Dr Rade Doroslovački, koji je navršio 65 godina života i kome je radni odnos produžen na određeno vreme od dve godine, ne ispunjava uslov za dekana Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, te je Odluka od 16. maja 2018. godine, Saveta Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kojom je imenovani izabran za dekana Fakulteta, sa mandatnih periodom od 1. oktobra 2018. godine do 30. septembra 2021. godine, nezakonita", navodi se u opisu otkrivenih nezakonitosti u inspekcijskom nadzoru.
 
Savetu Fakulteta tehničkih nauka naloženo je da stavi van snage odluku o izboru Doroslovačkog za dekana, te da imenuje vršioca dužnosti dekana iz reda prodekana Fakulteta, do isteka tekućeg mandatnog perioda, odnosno do 30. septembra 2021. godine.
 
Savet ima rok od 15 dana da postupi po izrečenoj meri, o čemu su dužni da obaveste inspektora u roku od tri dana od dana postupanja. Ukoliko se to ne učini, inspektor će doneti rešenje kojim izriče mere za otklanjanje nezakonitosti i štetnih posledica i ispunjavanje propisanih obaveza. Fakultet ima pravo da u roku od pet dana dostavi primedbe na Zapisnik o inspekcijskom nadzoru. 
 
Doroslovački je sredinom februara izjavio za 021.rs izjavio "pod moralnom i materijalnom odgovornošću" da je uvek poštovao zakon i da će ga poštovati i dalje.
 
"Smatram da sam na funkciju dekana izabran po zakonu, jer da nisam izabran po zakonu ja to ne bih hteo da budem. To je ozbiljno vređanje mene ako mi kažete da sam izabran protiv zakona", poručio je tada Doroslovački.
  • Nebojsa

    15.03.2021 09:27
    @m
    Hajde da cujemo sta si studirala, ime i prezime. Ili nisi dogurala do drugog semestra pa je on najbolji profesor ili ... jednostavno nemam sta da kazem. Kao neko ko je zavrsio E1 znam da je on jedan od najomrzenijih profesora, kao i da je algebra odnosno “diskretna matematika” koju on predaje napravljena kao bauk zbog kojeg veliki broj studenata odustane od studiranja. Konsultacije ne drzi, a predavanja su puko prepisivanje knjige...
  • m

    14.03.2021 21:12
    volela bih od nekog studenta da cujem lose o njemu. predavao mi je i bio je super, svi koji ostavljaju negativne komentare ni ne studiraju nego su babe koje gledaju ove stvari po fejsbuku. coveku je stalo do svog posla i radi ga bolje od svih drugih profesora koje sam imala.
  • Inspektor

    12.03.2021 12:32
    Inspekcija na popravnom
    Alo zakon kaze da posle 65 godina zaposlenom radniku prestaje status zaposlenog na neodredjeno vreme i shodno tome ne moze biti biran u organe upravljanja . Tako ne moze biti biran za dekana na FTN Doroslovacki l niti njegov savetnik predsednik Saveta PF Dragan Milkov.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti