FOTO: Šta ako vas ubode krpelj?

Godina iza nas bila je rekordna u aktivnosti krpelja i iznenadila je stručnjake, ali i građane koji su, u potrazi za novim zelenim predelima za obilazak tokom epidemije, ulazili u do tada neotkrivena žarišta.
FOTO: Šta ako vas ubode krpelj?
Foto: Pixabay
I ove godine se očekuje mnogo aktivnosti krpelja i bolesti koje oni prenose. Štaviše, lekari Pasterovog zavoda u Novom Sadu nedavno su, u saradnji s kolegama iz drugih institucija i država, dokazali da je bolest poput krpeljskog meningoencefalitisa, za naše područje malo istražena, zapravo mnogo zastupljenija nego što se mislilo.
 
Zoološka analiza krpelja
 
Šta je krpeljski meningoencefalitis?
 
Krpeljski meningoencefalitis je virusno oboljenje sa simptomima poput malaksalosti ili temperature, a koje izaziva krpelj svojim ubodom i prenosom infekcije. Ipak, teže kliničke slike prati i oboljenje centralnog nervnog sistema i najgori ishod, smrt. Blage kliničke slike su najčešći oblik kod većine zaraženih.
 
Dve trećine građana ni ne zna da ima ubod krpelja, kaže za 021.rs dr Pavle Banović iz ambulante za lajmsku boreliozu i druge bolesti prenosive krpeljima u Pasterovom zavodu. Kako dodaje, pandemija je dovela do mnogo putovanja unutar zemalja, pa je tako u Nemačkoj i Sloveniji prošle godine bilo do tada nezabeleženo mnogo slučajeva krpeljskog meningoencefalitisa. 
 
"Očekujemo da će ova godina biti donekle specifična jer više nemamo 'zaključavanje' koje će sprečiti ljude da idu napolje u ovom prolećnom periodu, kad su krpelji najgladniji. Očekujemo intenzivniju godinu i mi", navodi Banović.
 
Bežanje u prirodu bez ikakvog opreza vrlo je rizično, naglašava za 021.rs specijalista dr Dragana Mijatović iz Pasterovog zavoda. Puna Fruška gora i piknik na travi u parkovima rizične su situacije nakon kojih Novosađani treba da paze i kod kuće obavezno pregledaju telo na prisustvo krpelja.
 
"Naravno, dešava se da se krpelj ne uoči odmah. Kad dođete iz prirode kući, istuširajte se i pregledajte kožu, a ukoliko nešto primetite kao promenu, dođite kod nas. Dešava se da nam pacijenti dođu posle pet dana i ne veruju da su imali krpelja sve vreme na sebi. Larve se ne vide i krpelj je generalno slabo vidljiv dok se ne najede", kaže dr Mijatović.
 
Naši sagovornici posebno skreću pažnju na pregledanje dece, koja se igraju u travi i lak su plen za krpelja. Ukoliko roditelji i ne vide krpelja na deci nekoliko dana, to ne znači da su oni loši roditelji - krpelj evolutivno ima prednost malih dimenzija.
 
Tokom aprila i maja prošle godine aktivnost krpelja je dostigla "peak", pa je ispred Pasterovog zavoda bio red do Poliklinike. Ipak, stručnjacima dolazak svakog pacijenta znači jer svaki od skinutih krpelja može da se analizira, a na osnovu toga se otkrivaju nova oboljenja i prisustvo već poznatih. To znači da sa svakom sumnjom možete da dođete u Pasterov zavod i da, ako i primetite krpelja, istog skinete u ovoj ustanovi, gde ćete ga ostaviti na analizu. 
 
"Imamo međunarodne konekcije koje nam omogućavaju da dokažemo izuzetno retke bolesti, ako pacijent donese krpelja. Imali smo situacije da pacijenti imaju nešto što bi prošlo ispod radara i ne bi se mogla postaviti pouzdana dijagnoza da nismo imali tog krpelja. Pacijenti rado učestvuju u našim istraživanjima, pa smo tako nedavno dokazali da su naši ljudi izloženi virusu krpeljskog meningoencefalitisa mnogo više nego što se mislilo", navodi dr Banović.
 
Ukoliko niste u mogućnosti da dođete lično u Pasterov zavod, "svog" krpelja (kog ste izvadili sami ili kod lekara) možete da pošaljete i poštom ovoj ustanovi, a detalje analize krpelja stručnjaci će vam javiti telefonom ili mejlom.
 
Posmatranja krpelja u Pasterovom zavodu
 
Koji su simptomi uboda krpelja?
 
"Na mestu uboda se, kod lajmske bolesti, javlja crvenilo veličine pet centimetara i veće, a koje se širi od trećeg pa sve do 30. dana, a najčešće se promene vide od 7. do 10. dana. Međutim, crvenilo nije jedini mogući simptom jer se javljaju i povećana telesna temperatura ili osip", kaže dr Mijatović.
 
Naši sagovornici naglašavaju da se kod nekih krpeljskih bolesti javlja i svrab koji ne treba ignorisati.
 
"Čak 60 odsto naših krpelja je zaraženo nečim, a tri odsto onih koji iskuse ubod oboli od neke krpeljske bolesti. Redovan san, ishrana i generalno zdrave navike koje održavaju imunitet su bitni i sprečavaju rizik od krpeljskih bolesti", naglašava za 021.rs dr Pavle Banović iz Pasterovog zavoda.
 
Krpeljima pogoduju blage zime sa malo snega, koje su vrlo prisutne u Srbiji poslednjih godina. Manji rizik od zaraze (doduše, naučno nije dokazano) imaju biciklisti, kao i oni koji se kreću sredinom puta i izbegavaju obode, travnjake, žbunje i druge lokacije u kojima krpelji vole da se skrivaju, a potom da napadnu.
  • Novosadanka

    16.03.2021 06:27
    Krpelji
    Krpelja je bilo prislog leta na drvecu,na travi na Novom naselju.Mene je ujeo prvi put u zivotu na bulevaru Jovana Ducica na pesackoj stazi i zahvaljujuci lekaru koji je odmah utvrdio da je ujed krpelja dibro sam prisla.Zvala sam Ciklonizaciju kazali su da znaju da ih ima po celom gradu ali da ne mogu nista.Tako eto da znate da ih ima i u gradu
  • MakiNS

    15.03.2021 23:41
    Nikako sami
    Prošle godine sam krajem maja imala susret sa krpeljom, srećom u Hitnoj su ga izvadili i sve je dobro prošlo. To veče je bio red sa pacijentima s nezvanim gostom, što odraslih što dece. Pohvala za tekst, ali opet hoću da naglasim ono što ponavljaju lekari, a to je da nikako ne vadite krpelja sami već da odete u ambulantu.
  • dz0

    15.03.2021 19:04
    Sto je duze zakacen krpelj, to jacu infekciju moze da prenese.... to upamtiti!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.