FOTO: Ovako će izgledati rekonstruisana zgrada Radničkog

Novosadski arhitektonski biro "Kuzmanov i partneri" projektovaće rekonstrukciju zgrade Radničkog, a ovaj posao im je dodelila Vega IT, kompanija koja je ovu zgradu kupila pre nekoliko meseci za 5,2 miliona evra.
FOTO: Ovako će izgledati rekonstruisana zgrada Radničkog
Foto: 021.rs (Vega IT)

Arhitekta Lazar Kuzmanov je izrazio zadovoljstvo što učestvuje u obnovi jednog od simbola Novog Sada koji, kako je podsetio, nije bio samo mesto za učenje, nego i simbol slobode devedesetih jer je u njemu bio i Radio 021.

"To je jedna staklena zavesa sa jakim horizontalama, sa podeljenim kubusima koji podsećaju na staru zgradu, podsećaju šta je nekada bio Radnički, a opet u arhitektonskom smislu je novi moderan objekat sa transparetnim staklima gde će se gubiti granica između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora sa ozelenjavanjem jednog dela fasade koji će dati atraktivnost čitavom obejktu", naveo je Kuzmanov.

On je dodao da je idejni koncept nove arhitekture zgrade očuvanje identiteta objekta uz savremenu oblikovnu prepoznatljivost i korišćenje novih materijala i savremenih obloga.

"Bitna vodilja kod formiranja idejnog rešenja bila je zadržavanje vertikalnosti objekta kako bi se očuvala vitkost kompozicije. Uvođenje rama koji obuhvata objekat je imalo funkcionalni i oblikovni smisao. Tako koncipiran ram daje karakter objektu, uokviruje ga kao sliku, a opet funkcionalno pokriva elemente na fasadi", objašnjava arhitekta.

Pored "Kuzmanov and partners​" iz Novog Sada, radove su poslali i "Zabriskie​ Studio" i "Remorker Architects​" iz Beograda, kao i "Synthesis Quatro"​ iz Novog Sada.

Vega IT očekuje da će već u narednim mesecima moći da počne sa obnovom zgrade Radničkog univerziteta čiji kostur stoji od požara, 6. aprila 2000. godine, a procena je da će to koštati oko pet miliona evra.

"Kada smo razmišljali o izgledu naše nove zgrade, želeli smo da ona bude savremena, ali ujedno i bezvremenska. S obzirom na njenu lokaciju i na očekivanja koja, kako smo razumeli, imaju naši sugrađani od rekonstrukcije te zgrade, stremili smo tome da se ona ističe, ali da ne štrči. U poslovanju nam je jako bitna transparentnost, pa smo želeli da to bude vidljivo na prvi pogled i kroz eksterijer ove zgrade. Na kraju su sva četiri idejna rešenja zadovoljila naša očekivanja, većina ih je i premašila, a rešenje Lazara Kuzmanova nam se najviše svidelo. Verujemo da će elegantni dizajn njegovog rešenja učiniti da ova zgrada ponovo postane jedno od poznatih obeležja Novog Sada, da će kao takva izdržati test vremena i da će postati mesto koje će naši sugrađani pominjati sa ponosom u godinama pred nama", naveo je suosnivač i direktor kompanije “Vega IT” Saša Popović.

Prezentaciji arhitektonskog rešenja za obnovu Randičkog prisustvovao je i gradoančelnik Miloš Vučević koji je naveo da je ovo važan momenat za Novi Sad, nakon nedavne prodaje zgrade.

"Ta građevina ujedno predstavlјa i opomenu na dane kad je Novi Sad imao teške momente, kada smo pre dve decenije izgubili lјudske živote, kao i na period nesnalaženja, tj. nerešavanja problema proisteklih iz posledica tragičnog događaja za naš grad. Danas smo u prilici da vidimo četiri ponuđena arhitektonska rešenja za budući izgled zgrade, kao i da razgovaramo sa onima koji su najbolјi po oceni vlasnika kompanije. Verujem da ćemo dalјom razradom idejnog rešenja dobiti jedan od novih simbola grada, ili bolјe rečeno, da će nekadašnji 'Radnički', zablistati u novom ruhu", rekao je gradonačelnik Vučević i čestitao vlasnicima kompanije na uspešno realizovanom konkursu, kao i pobedniku istog.

Dodajmo da je vlasnik zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta zvanično firma "Vega Properties Radnički" doo, iza koje stoji kompanija "Vega IT".

  • shveda

    21.06.2021 23:18
    "Pored "Kuzmanov and partners​" iz Novog Sada, radove su poslali i "Zabriskie​ Studio" i "Remorker Architects​" iz Beograda, kao i "Synthesis Quatro"​ iz Novog Sada."
  • AG

    18.03.2021 19:47
    Novkabel
    Jos jedna lepa vest. Novkabel je prodat Aleksandar Gradnji. Na mestu Novkabela nici ce veliki IT kompleks. Zgrada ce biti kompletno renovirana a kasnije se krece sa gradnjom ostalih objekata u sklopu novog IT kompleksa.

  • Pele

    18.03.2021 17:35
    @/
    Ogorčeni ste, nezadovoljni i besni pa Vam je sve crno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti