FOTO: Menja se kompleks Sajmišta - predložena izgradnja mini akva parka i obnova klizališta

Gradski urbanisti predlažu da se u okviru kompleksa bazena na Sajmištu sagrade sadržaji namenjeni akva parku, kao i da se obnovi nekadašnje otvoreno klizalište, saznaje 021.rs.
FOTO: Menja se kompleks Sajmišta - predložena izgradnja mini akva parka i obnova klizališta
Foto: 021.rs

Ideja o tome kako bi u budućnosti trebalo da izgleda kompleks bazena izneta je u urbanističkom planu koji se trenutno nalazi na javnom uvidu.

Uvidom u Plan generalne regulacije dela Sportskog centra "Sajmište", južno od Ulice Novosadskog sajma, vidi se da površina obuhvata 3,53 hektara. To se odnosi na prostor bazena i nekadašnjeg klizališta uz Novosadskog sajma, sa pratećim objektima.

U odluci se navodi da se ovaj plan radi jer se planira uvođenje novih sportskih sadržaja, pre svega u vezi sa proširenjem kapaciteta bazena, odnosno planiraju se rešenja koja će omogućiti korišćenje sportskog centra tokom cele godine.

Urbanisti u planu predviđaju nekoliko novina, kao što su mogućnost natkrivanja olimpijskog bazena, čime bi mogao da se koristi tokom cele godine. Takođe, objekat u kom se sada nalazi administracija i tehničke prostorije bi mogao da se nadogradi za jedan sprat i tu bi se smestile dodatne svlačionice, toaleti, prva pomoć, teretana, spa centar, a ostavlja se i mogućnost za gradnju tople veze do bazena.

Na prostoru kompleksa bazena, gde je sada zelena površina koja se koristi za sunčanje, urbanisti planiraju sadržaj za decu. U pitanju su dva bazena, koja bi imala "vodene atrakcija", odnosno takozvani mini akva park. U planu se kaže da vodene atrakcije obuhvataju raznovrsne elemente koji oplemenjuju i daju poseban sadržaj prostoru.

"Atrakcije obuhvataju raznovrsne vodene topove, prskalice, tobogane, cevi, nadstrešnice, mostiće, stepenice, maštovite platoe, figure i slično. Ovi elementi se postavljaju na podlogu, u plitak bazen sa vodom, a raspoređeni su tako da ne ometaju međusobno korišćenje", stoji u nacrtu plana.

Osim mini akva parka u ovom delu kompleksa bazena bi se sagradilo i dečije igralište, teren za mini golf, košarkaški teren, stolovi za stoni tenis, teretana na otvorenom i slični sadržaji. Takođe, planiraju i dodatne prostore za ugostiteljske objekte (mini kafe-restoran, poslastičarnica), biletarnicu i paviljon za iznajmljivanje opreme za sport i rekreaciju.

U nacrtu plana se za deo uz Ulicu Novosadskog sjama, gde je nekada bilo klizalište, a sada su montažni baloni, navodi da se planira zatvoreni objekat sa više sportskih i rekreativnih terena namenjenih za mali fudbal, košarku, odbojku i druge sportove, uz prateći sadržaj kao što je svlačionica. Objekat bi bio sa visokim prizemljem.

Urbanisti navode da je alternativa ovom rešenju da se obnovi klizalište od 30x60 metara i da sa pratećim sadržajima služi za te zimske sportove. Oni su čak naveli da je preporuka da se obnovi klizalište. Novi objekat klizališta bi trebalo da ima transparetnu fasadu kako bi se stekao utisak klizanja na otvorenom, što je, kako su napisali urbanisti, "deo tradicije grada".

Sportski centar Sajmište postoji od 1965. godine sa nizom otvorenih sportskih terena, dok se deo sa otvorenim bazenima i klizalištem koristio od sedamdesetih godina prošlog veka i vremenom je postao deo JP "Sportski i poslovni centra Vojvodina" (Spens) kao poseban sportski objekat. Trenutno ovaj prostor ima kompleks otvorenih bazena, sa terenima za košarku, stoni tenis i drugo, kao i niz pratećih objekata i nekoliko manjih pomoćnih objekata namenjenih ugostiteljsvu. Uz Ulicu Novosadskog sajama su natkriveni sportski tereni sa pratećim sadržajima na mestu nekadašnjeg otvorenog klizališta.

Plan kompleksa bazena je na javnom uvidu do 7. aprila i građani mogu da ga pogledaju na sajtu Urbanizma na OVOM LINKU, kao i u prostorijama preduzeća na Bulevaru cara Lazara 3 i Mesnoj zajednici "Narodni heroji" Majevićka 2b.

Primedbe i sugestije na plan se šalju Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3. Javna sednica na kojoj će Komisija za planove razmatrati primedbe će biti organizovana 15. aprila, u 9 časova, u Amfiteatru Spensa.

  • Pravda

    07.03.2022 13:39
    Nase pare
    Apsolutno sam protiv ove vlasti ali hvala im na nasim novcima.Bar ce biti ulozene.Odrasla sam na tom klizastu.Radujem se tome.
  • Главаш

    19.03.2021 23:54
    Немојте људи ко бога вас молим, био је нама и спенс добар док ви нисте почели прчкати тамо. Силне паре отишле ал базен неупотребљив
  • Vladimir

    19.03.2021 09:31
    Taj bazen je teska skrnavstina,bio par puta i nikada vise. Sve je prljavi, strokavo, sam bazen po meni neupotrebljiv, jer nema upijace talasa, jedino je dobar za skakanje u vodu, za plivanje nije. Buka ogromna od saobraćaja, uzas, ja bi to sve srusio i napravio ko svet neki zatvoreni bazen, a ne ovo da nadogradjuju tesku skrnavstina fujcina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.