FOTO: Biciklisti ka Veterniku voze kolovozom u suprotnom smeru, planira se staza iza NIS pumpe

Potez od raskrsnice Futoškog puta i Bulevara kneza Miloša, dalje ka Veterniku, opasan je za bilo koga ko se nađe na biciklu.
FOTO: Biciklisti ka Veterniku voze kolovozom u suprotnom smeru, planira se staza iza NIS pumpe
Foto: 021.rs
Ni sa jedne strane Futoškog puta na ovoj deonici ne postoji biciklistička staza, ali veliki broj biciklista tuda svakodnevno prolazi na putu ka Veterniku ili ga gradu, krećući se improvizovanim stazama ili kolovozom.
 
Sa desne strane Futoškog puta (pored GSP) kreću se preko zemljane staze koju su "utabali" pešaci, a sa leve strane su prepreke - prvo prolaz preko NIS pumpe, a potom i direktan izlaz na kolovoz u suprotnom smeru od kretanja vozila.
 
Na ovoj deonici vozači idu ka gradu, dok biciklisti idu kolovozom u suprotnom smeru i penju se na stazu
 
Nakon što biciklisti, izbegavajući visok ivičnjak, desetak metara voze u suprotnom smeru i velika su opasnost za saobraćaj, svoj put nastavljaju stazom koju koriste pešaci, a često i motociklisti.
 
Planovi za rešavanje ovih problema postoje, ali još uvek nisu sprovedeni u delo. Između ostalog, poručuju za 021.rs u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije, postoje imovinsko-pravni odnosi koji moraju da se reše da bi leva strana Futoškog puta dobila uređenu biciklističku stazu koja se proteže iza pumpe.
 
Kako dodaju u upravi, Plan detaljne regulacije Telepa predviđa izgradnju biciklističke staze iza benzinske pumpe NIS i dalje u pravcu Veternika. "Međutim, parcela na kojoj je planskom dokumentacijom predviđena biciklistička staza u privatnoj je svojini Naftne industrije Srbije A.D. i preduslov za privođenje planiranoj nameni jeste rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na predmetnom lokalitetu", navode u gradskoj upravi, bez preciziranja da li su u toku pregovori za ove planove i da li NIS uopšte želi da se isti sprovedu.
 
Izvod iz Plana detaljne regulacije
 
I sa desne strane (do GSP-a, Lidla u izgradnji i starog rasadnika Gradskog zelenila) planira se biciklistička staza Planom detaljne regulacije prostora za poslovanje na ulaznom pravcu duž Futoškog puta, dodaju u upravi.
 
"U vezi sa inicijativom za izgradnju biciklističke staze od Novog Sada do Veternika (desna strana) biće preduzete što hitnije potrebne aktivnosti u pravcu sagledavanja mogućnosti realizacije, počevši od rešavanja imovinsko-pravnih odnosa i izrade potrebne projektne dokumentacije, do konačne realizacije u što kraćem vremenskom periodu", poručuju u UGZI za 021.rs.
 
Izvod iz Plana detaljne regulacije
 
Inače, u toku su radovi uz nekadašnji rasadnik "Zelenila" koji obuhvataju manju saobraćajnicu koja spaja kružni tok na Bulevaru Jovana Dučića i Futoški put. Ova saobraćajnica će zapravo biti pristup budućem Lidlu, širine sedam metara i dužine 390 metara, a imaće priključak na Futoški put sa dozvoljenim samo desnim skretanjem, napominju u gradskoj upravi.
 
Radovi koji su u toku; Foto: Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije
 
Ova saobraćajnica će, osim kolovoza, imati biciklističku stazu, obostrane parkinge i pešačke staze, a rešiće se i odvođenje atmosferskih voda. Radovi koštaju 181 milion dinara i trebalo bi da budu završeni za oko devet meseci.
  • Zika

    19.06.2022 14:25
    Generalno je staza Novi Sad-Veternik-Futog losa jer su bankine visoke, tako da na svakih 50 metara morate da usporavate ili stajete.
  • veliki problem

    22.11.2021 11:59
    da li vlast rešava
    Da li vlast rešava problem? Biciklisti i pešaci su i dalje prinuđeni da koriste kolovoz namenjen automobilima. Neophodne su staze sa obe strane od JGSP do Veternika, pa i jedan početni deo prema Futogu . Za sada urađeno kod LIDl-a i dalje ništa
  • Ns

    22.03.2021 17:04
    Ns
    Ovakvih tema na svu zalost ima na pretek,bravo za 021.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti