Urbanisti planiraju javnu podzemnu garažu kod Galensovog kompleksa "Kraljev park"

Novi Plan detaljne regulacije prostora za višeporodično stanovanje i parkovsku površinu u delu Rotkvarije predviđa javnu garažu ispod zelene površine kod kompleksa "Kraljev park".
Urbanisti planiraju javnu podzemnu garažu kod Galensovog kompleksa "Kraljev park"
Foto: 021.rs
Kako je navedeno u Planu ovog bloka, ovo se radi zbog rešavanja problema parkiranja, koji je evidentan na ovom prostoru. Podzemna parking garaža trebalo bi da ima kapacitet od oko 105 parking mesta po etaži, dok se krov garaže planira kao ozelenjena površina u kontinuitetu sa parkovskom površinom. 
 
Planirana podzemna garaža (oivčena žutim), foto: JP "Urbanizam"
 
U odnosu na prethodni Plan, nema značajnih promena kada su u pitanju namene i spratnost, pa je tako ovo područje namenjeno za višeporodično stanovanje, do četiri sprata sa potkrovljem i parkovsku površinu. U okviru parka, naspram Osnovne škole "Kosta Trifković" planirana je i bogomolja ili hram sa parohijskim domom, koja može da ima dva sprata plus potkrovlje. 
 
Planirani park predviđen je uz Ulicu Berislava Berića i na delovima parcela iza objekata uz Kisačku ulicu, gde se trenutno nalaze zapuštene i neuređene zelene površine. U pitanju je manji park u kom neće biti mesta za mnogo sadržaja, a biće namenjen uglavnom za pasivan odmor. Deci će rekreacija biti obezbeđena u okviru dečijih igrališta u različitim delovima parka. Ovaj park je u planovima već godinama, ali nikada nije realizovan. Podsetimo i da je park inicijalno trebalo da bude znatno veći i da ima turistički sadržaj među kojima bi trščare u Kraljevića Marka bile glavna atrakcija, međutim trščare su srušene, a na tom mestu "nikao" je Galensov "park".
 
Područje obuhvaćeno planom, foto: JP "Urbanizam"
 
U ovom bloku trebalo bi da budu izgrađene i biciklističke staze duž Kisačke, ulična parking mesta i nedostajući trotoari. 
 
U ovom bloku trenutno se nalaze i prizemni objekti stanovanja, ali i višespratnice različitih spratnosti. Tek na pojedinim parcelama nisu realizovana planska rešenja i na njima će se izgraditi objekti različitih spratnosti. 
 
Nacrt plana detaljne regulacije prostora za višeporodično stanovanje i parkovske površine "Rotkvarija" biće na javnom uvidu do 22. aprila 2021. godine. Zainteresovani mogu da pogledaju plan u prizemlju zgrade JP "Urbanizam" i u prostorijama mesnih zajednica "Žitni trg" i "Sava Kovačević", kao i na sajtu Urbanizma. Javna sednica Komisije za planove na kojoj će se razmatrati prispele primedbe zakazana je za 20. maj u amfiteatru Spensa
  • Novvosadjanin

    26.03.2021 02:55
    Lopovi
    Bruka ovo sto se gradu,gradjevinska inspekcija je zaduzena da kontrolusu kvalitet gradnje gde su ono tu ne smeju da se pojave.Svaka zgrada Treba da I'ma svoj paso's energetski kad kupujete stan videti projekat izolacije kvalitet betona ,a ovde u ovakvoj rupi od grada gde je leti nemoguce ziveli od toplote u betonu.Ovo je genocid prema svom narodu te kyle Treba da se sruse .Uske ulice bez prostora zelenila zgrada po 8 verikala vazduh nemoze da struji.SRAMOTA
  • Crkva

    25.03.2021 19:23
    @Arkadius
    Meni crkva "smeta" samo zato što će smanjiti zelenu/parkovsku površinu, a po meni NS-u daleko više fali zelenila, igrališta, otvorenih prostora, itd nego crkvi. Jeste, biće zelenila i oko crkve, ali opet nije isto kada imaš zgradu usred toga. A to mi deluje i kao baš neugledno mesto za crkvu - zavučeno, okruženo zadnjim stranama i ozidanim dvorištima zgrada okolo i sa ovim Kraljevim gorostasom pored.
  • Srba

    25.03.2021 18:06
    Široko
    Novi Sad treba graditi u širinu,jer ovo je ravnica.Ne trebaju nama soliteri da bi videli Futog,Palanku sa njih.Grad treba da se širi prema Kaću,Banstolu,Beocinu itd.Manite se gradnje po gradu.Grad je postao užasan za živeti,leti su tolike vrućine da to prvo nije zdrava životna sredina a drugo da ne spominjem.Dosta porodica imaju i po dva auto,što je u redu,potrebno je ali nije potrebno od grada praviti mahalu kojom ne možete proći od parkiranih auta,psećeg izmeta,gužve.I da se sve to dozvoljava meni stvarno nije jasno,daj vi koji odlučujete,a nas ne pitate ništa,dozovite se pameti pa vi živite od našeg rada i poreza,mi smo vas birali i zato ste u obavezi da nas čujete i radite za građane i njihov boljitak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti