FOTO: Otvoren konzulat Austrije u Novom Sadu

Konzulat Austrije u Novom Sadu zvanično je danas otvoren na adresi Partizanska 27, a sa samog skupa poslata je poruka da će isti imati veoma bitnu ulogu u razvoju privrede i međusobnih odnosa ljudi iz ove dve države.
FOTO: Otvoren konzulat Austrije u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Događaju su prisustvovali ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti, počasni konzul Zoran Tadić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović i generalni sekretar Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Peter Launski Tifental.
 
Osim pomoći žiteljima Austrije koji su na radu ili proputovanju u severnom delu Srbije, uloga konzulata biće i oživljavanje ekonomskih, kulturnih i drugih veza Vojvodine i Austrije, rečeno je na otvaranju. 
 
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da Novi Sad otvaranjem tog konzulata dobija još jednu "čvrstu kariku" u procesu saradnje Austrije i Srbije.
 
"Današnji datum, 24. mart, nije lak datum za nas, posmatrano u istorijskom kontekstu, ali mi moramo da gledamo u budućnost i da kreiramo još bolju saradnju, i to osnaživanjem odnosa, ekonomije, privlačenjem investicija, a sve u cilju stvaranja što boljih uslova za mlade naraštaje, da ostanu u Srbiji. Sigurno će konzulat imati i značajnu ulogu u otvaranju novih radnih mesta, novih fabrika i investicija te je stoga njegovo postojanje od velikog značaja", navodi  Vučević.
 
Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti kaže da konzulati odlično služe bližem povezivanju dva naroda, otvaranju novih mogućnosti i da doprinose boljem uzajamnom razumevanju.
 
"Ova saradnja takođe je od velikog značaja i za Novi Sad, grad koji će biti Evropska prestonica kulture u 2022. Žao nam je što nismo mogli da se okupimo u većem broju, ali siguran sam da će u skoroj budućnosti i to dogoditi", smatra Luteroti.
 
Svojim prisustvom i govorom na ovom događaju bilateralnu posetu Srbiji otpočeo je i generalni sekretar Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Austrije Peter Launski Tifental, koji je prilikom svog obraćanja potvrdio da je Austrija veoma stabilan partner Srbije na njenom evropskom putu.
 
Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović obrativši se na engleskom jeziku, ocenio je da je otvaranje još jednog konzulata Austrije u Srbiji "jasan signal" da bilateralni odnosi Austrije i Srbije idu uzlaznom putanjom. On naglašava da je otvaranje konzulata značajno i za Autonomnu pokrajinu Vojvodinu, te da su postavljeni dobri temelji za investicije iz Austrije, kako u Vojvodinu, tako i u čitavu Srbiju.
 
Za počasnog konzula Austrije u Novom Sadu izabran je Zoran Tadić koji ističe da su Srbija i Austrija izuzetno povezane kroz istoriju, te i da je odnose bitno održavati i poboljšavati iz godine u godinu.
 
"Počastvovan sam time da sam odabran za počasnog konzula. Srbija i Austrija imaju mnogo toga zajedničkog, slične su veličine, a i kroz istoriju su se putevi ove dve države vrlo često preplitali", navodi Tadić.
 
 
Tablu na konzulatu svečano su otkrili počasni konzul Tadić, gradonačelnik Vučević i sekretar spoljnih poslova Austrije Launski Tifental.
 
Prvi počasni konzulat Austrije u Srbiji otvoren je 2017. godine u Nišu.
  • Nada

    26.03.2021 16:08
    Sanjajte
    Nema nista od odlaska u inostranstvo ukoliko vas neka firma ne zove i ne garantuje. Ja hocu da idem da ne gledam kroz prozor smece, hocu da izadjem na vazduh bez zagadjenja, hocu da slusam o lepim stvarima a ne samo o jednom coveku koji baljezga i govori lazi svaki dan. Kakva je to zemlja gde nema pozitivnih vesti? Nije jednostavno otici sa nasim pasosem ( cast malom broju srecnika ) ukoliko nije na crno.
  • Mihailo

    26.03.2021 14:35
    Nisam gari al mogu da pokušam
    Lep početak mandata i posla Stari, svaka čast i još više ovakvih događaja i u budućnosti. Srećno i uspešno i nadalje!
  • Marko

    26.03.2021 10:51
    @Sale NS
    Nemoj da se ljutis, ali nesto gluplje i besmislenije nisam odavno procitao. Cestitam ti na tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.