Tužilaštvo sumnja u način vođenja stečaja ATP "Vojvodina"

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu zatražilo od Privrednog suda dokumentaciju o stečaju ATP "Vojvodina", dok se Republičko javno pravobranilaštvo žalilo Apelacionom privrednom sudu, takođe nezadovoljno vođenjem stečajnog postupka.
Tužilaštvo sumnja u način vođenja stečaja ATP "Vojvodina"
Foto: 021.rs

Nekoliko puta do sada Nadzorni odbor i stečajni upravnik su oglašavali prodaju imovine ATP "Vojvodina" u stečaju. Mada je reč o vrednim objektima, a polazna cena bila više nego skromna, kupaca nije bilo.

Međutim, na poslednji oglas javili su se kompanija "Matijević" koja je spremna da za 1,45 miliona evra kupi novi servis, dok je preduzeće za prevoz tereta iz Kaća "Evrodom", poznato kao česti prevoznik za potrebe kompanije "Galens", zainteresovano za stari servis. Za samu autobusku stanicu ni ovoga puta nije bilo interesenta.

Istog dana kada su se kupci legitimisali, Republičko javno pravrobranilaštvo, koje po zakonu zastupa Ministarstvo za finansije, prigovorilo je na način vođena stečaja, očekujući da se otvaranje ponuda, zakazano za 18. mart, odloži. Razlog je što Poreska uprava, segment Ministarstva, nije bila obaveštavana o toku stečaja na način kako je, s obzirom da je razlučni poverilac, morala da bude. Prigovore je imala i Komercijalna banka.

Oba prigovora Privredni sud je isti dan odbacio i time omogućio otvaranje ponude narednog dana.

Provera stečaja

Pravobranilaštvo se odmah žalilo Apelacionom privrednom sudu. Dva dana kasnije Više javno tužilaštvo u Novom Sadu od Privrednog suda traži dokumentaciju u vezi sa stečajem ATP "Vojvodina".

Nezvanično, i tužilaštvo želi da se detaljno upozna za pojedinim odlukama donetim tokom 11 godina dugog stečaja. A sve u vezi sa tužbom Ilije Devića kojom tereti stečajnog upravnika i postupajućeg stečajnog sudiju za niz nezakonitih poteza prilikom prodaje pojedinih segmenta preduzeća manje vrednosti.

Pred sam početak stečaja, rađena je procena i tada je autobuska stanica vrednovana 40 miliona evra. Isto toliko je procenjena vrednost novog servisa, ekskluzivnog zastupnika "Mercedesa" i "Setre". Uz to u okviru kompleksa je i komunalno opremljen prostor za izgradnju 25.000 kvadrata poslovnog prostora (motel, prodavnica i benzinska pumpa), bilo je i stotinak autobusa i još dosta prateće imovine.

Dajem pet, kupujem sto miliona

Firma je dakle vredela preko 100 miliona evra, a sada se u poslednjem oglasu sve nudilo po ukupnoj ceni od 5,3 miliona. Upravo drastično smanjena cena po kojoj se sada prodaje stanični kompleks je ono što dodatno unosi sumnju u ceo slučaj.

Podsetimo, Dević je u postupku privatizacije, aukcijski, 2004. godine kupio prevozničko preduzeće. Uložio je u obnovu voznog parka, zaposlio 120 novih radnika i revitalizovalo firmu. Potom je sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković sklopio ugovor po kome bi ATP "Vojvodina" svojim parama i na svom placu izgradila novu međumesnu stanicu, dok je jedina obaveza grada bila da saobraćaj izmesti na novo zdanje.

Posle šest meseci, investitor je obaveze ispunio, grad nije. Kako je izostajao očekivani prihod od saobraćaja, ATP "Vojvodina" je počela da kasni isplatu rata, potom i prestala da vraća bankama kredite. Sve do stečaja.

Ko je gubitnik

Usledio je sudski spor. Januara 2013. sud presuđuje da je krivac grad i određuje nadoknadu od 13 miliona evra, u to vreme dovoljnu da ATP "Vojvodina" otplati sva zaduženja, vrati radnike i počne da radi.

No, grad se žali na presudu. Narednih godina uz osnovni vodi se i niz sporova izniklih na osnovu polaznog, povremeno se vodilo i po osam odvojenih uporednih procesa. Niti jedan sud nikada nije osporio osnovnu presudu o krivici grada. Radilo se samo na snižavanju naknade štete.

Posle osam dodatnih godina suđenja, bezbroj ročišta, sudskom odlukom nadoknada je snižena na četiri miliona evra. Sa druge strane, dugo trajanje spora je kamatom uvećalo kreditne obaveze preduzeća.

Upravo nelogičnost da je grad krivac, a da će realne posledice snositi ATP "Vojvodina" je ono što dodatno navodi na sumnju da je ceo spor vođen u pogrešnom smeru, sa ciljem da se imovina rasproda po bagatelnoj ceni. Sada je, u četrnaestoj godini maratonskog spora, i Više javno tužilaštvo odlučilo da proveri stečaj, poslednju etapu spora.

  • Hahhah

    25.03.2021 11:58
    Cvele bankar
    Koji si ti bankar ako ne poznajes da postoji izgubljena dobit ako jedna od ugovorenih strana ne ispostuje svoj deo ugovora...
    A dusevna bol nema cenu!!!
  • Ja

    25.03.2021 11:53
    Maju Gojkovic potpisnika ugovora,Igora Mirovica dir ZiG-aa,Vucevica starijeg koji je bio predsednik skupstine gde je ugovor izglasan pitati zasto grad nije ispostovao ugovorene obaveze ? Hoce li oni biti pozvani na odgovornost?
  • NS

    25.03.2021 11:48
    Matijevic i Gales i firma iz Kaca sve su to vojnici velikih braca...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti