Doroslovački krenuo u odbranu funkcije, o slučaju obavešteni Vučić i Brnabić

Dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački, za kojeg Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost navodi da se nezakonito nalazi na toj funkciji, krenuo je u odbranu svoje pozicije.
Doroslovački krenuo u odbranu funkcije, o slučaju obavešteni Vučić i Brnabić
Foto: 021.rs
Inspekcija je 8. marta proveravala proceduru izbora dekana na FTN, odnosno da li je imenovanje Doroslovačkog za dekana 2018. godine u suprotnosti sa nedavno usvojenim Autentičnim tumačenjem člana 64. stava 1. Zakona o visokom obrazovanju. Po ovom tumačenju, nastavnici kojima je prestao radni odnos na kraju školske godine u kojoj su navršili 65 godina života, a zatim im je produžen radni odnos ugovorom na određeno vreme, ne mogu da budu dekani visokoškolske ustanove.
 
Kroz inspekcijski nadzor utvrđeno je da je odluka Saveta Fakulteta tehničkih nauka kojom je Doroslovački 2018. godine izabran za dekana nezakonita. U skladu sa tim naloženo je Savetu fakulteta tehničkih nauka da stavi van snage odluku o izboru Doroslovačkog na funkciju dekana, te da imenuje vršioca dužnosti do 30. septembra, nakon čega će dekan postati profesor dr Srđan Kolaković.
 
Članovima Saveta FTN bio je poslat poziv na sednicu za 17. mart, uz potpis predsednika ovog tela Platona Sovilja. U dokumentima koji su bili prosleđeni članovima nalazile su se i primedbe FTN na inspekcijski nadzor sa potpisom Sovilja. Međutim, ono što je nejasno jeste ko je sazvao sednicu, s obzirom na to da je 021.rs imao uvid u prepisku u kojoj profesor Sovilj navodi da se njegovo ime greškom nalazi na dokumentaciji, te da on ne može da prisustvuje sednici iz zdravstvenih razloga. Sednica, zakazana za 17. mart, na kraju, nije ni bila organizovana.
 
Odbrana Doroslovačkog
 
U međuvremenu, Doroslovački je na adrese članova Senata Univerziteta u Novom Sadu poslao mejl sa čitavom dokumentacijom koja se tiče slučaja inspekcijskog nadzora. U mejlu su navodi da Pokrajinski sekretarijat ugrožava autonomiju Univerziteta i FTN, dodajući da su prilozi poslati i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, te predsednici Vlade Ani Brnabić.
 
Primedbe na zapisnik o inspekcijskom nadzoru, u kom se nalaže postupanje Savetu fakulteta, ne potpisuje neko od članova Saveta, već zamenik predsednika Nastavno-naučnog veća i prodekan za nastavu prof. dr Aleksandar Kupusinac. Na Fakultetu nisu odgovorili na pitanja 021.rs zbog čega je ispod primedbi potpisan Kupusinac, a ne neko iz Saveta FTN-a, kojem Pokrajinski sekretarijat naložio postupanje.
 
Takođe, fakultet je angažovao advokata koji u opširnom dopisu zahteva od Ministarstva prosvete neposredno rešavanje i unutrašnji nadzor nad poverenim poslovima Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.
 
U primedbama na zapisnik navodi se da je na prvoj strani navedeno da je kod nadziranog subjekta uočen visok stepen rizika, ali da nigde nije obrazloženo ni činjenično, ni po odredbama zakona na osnovu čega je taj rizik utvrđen. 
 
Međutim, ključne primedbe tiču se Autentičnog tumačenja člana 64. Zakona o visokom obrazovanju. Tako se navodi da Doroslovačkom 1. oktobra 2018. godine, kada je već imao punih 65 godina života, nije prestao radni odnos, nego je samo produžen za dve godine, te je u PIO fondu evidentirana promena, ne prekid radnog odnosa. 
 
Navodi se i da Doroslovački nikada nije penzionisan, te da ne pripada kategoriji nastavnika na koje se odnosi Autentično tumačenje. Takođe, u primedbama stoji da je u skladu sa zakonom izabran za dekana 2018. godine, te da je za izbor dobio i pozitivno mišljenje Ministarstva prosvete, koje je potpisao tadašnji ministar Mladen Šarčević.
 
Smatra se i da se Autentično tumačenje ne može primenjivati retroaktivno, a posebna pažnja se posvećuje tome da bi stavljanjem van snage odluke o izboru Doroslovačkog za dekana "bila naneta nenadoknadiva materijalna i reputaciona šteta Fakultetu tehničkih nauka, Gradu Novom Sadu, AP Vojvodini i Republici Srbiji".
 
"Stavljanje van snage odluke o izboru dekana iz 2018. godine proizvelo bi nenadoknadive negativne pravne posledice pošto je ova odluka doneta pre dve godine u toku kojih je dekan, kao organ poslovođenja, potpisao na stotine diploma, ugovora o radu i drugih ugovora, odluka o izborima u zvanja, rešenja o imenovanjima, različitih finansijskih dokumenata i odluka, njegov potpis je na listi deponovanih potpisa... Stavljanje van snage Odluke od trenutka njenog donošenja vodi ka posledicama koje se ogledaju u ništavnosti svih pravnih poslova koje je zaključio/preduzeo/potpisao dekan izabran Odlukom koja je stavljena van snage", navodi se među primedbama, uz dodatak da tako nešto pravni sistem Srbije ne predviđa, nego da štiti treća lica koja su sa fakultetom zaključivala pravne poslove. 
 
Na ove primedbe, koje ne potpisuje Savet FTN, odgovorio je nadležni Pokrajinski sekretarijat, a odgovor je upućen na adresu predsednika Saveta Platona Sovilja. U odgovoru se sekretarijat ne obazire na veći deo primedbi, već samo konstatuje još jednom kako glasi Autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju. 
 
Sekretarijat ponavlja da je nakon donošenja autentičnog tumačenja utvrđeno da dr Rade Doroslovački ne ispunjava uslov za obavljanje funkcije organa poslovođenja, zbog čega je Savet FTN dužan da u najkraćem roku razreši imenovanog sa funkcije dekana, pre isteka mandata na koji je izabran. 
 
U svom odgovoru na primedbe, sekretarijat se osvrnuo na primedbu koja se ticala ništavnosti ugovora i poslova koje je Doroslovački kao dekan u poslednjem periodu zaključivao. 
 
"Odluka Saveta FTN o razrešenju dužnosti dr Radeta Doroslovačkog dužnosti dekana Fakulteta, shodno autentičnom tumačenju, proizvodiće pravno dejstvo samo za ubuduće, bez retroaktivne primene na akte i odluke ove visokoškolske ustanova koji su doneti pre stupanja na snagu Autentičnog tumačenja odrebe člana 65. Zakona o visokom obrazovanju, a sve u cilju zaštite pravne sigurnosti i obezbeđivanja zakonitosti u radu visokoškolske ustanove", poručuju u sekretarijatu. 
 
Fakultet angažovao advokata
 
U ime Fakulteta tehničkih nauka advokatica Sonja Hadži Borjanović obratila se Ministarstvu prosvete u dopisu u kojem se ukazuje na nezakonito i nepravilno postupanje pokrajinskog sekretara i prosvetnih inspektorki. Kako se navodi, navodni razlog za inspekcijski nadzor je Autentično tumačenje zakona, ali je osnovni cilj "svih učesnika u pokretanju i sprovođenju ovog postupka uklanjanje aktuelnog dekana FTN-a". 
 
Nakon navođenja niza stavki u kojima se ukazuje na nezakonitosti ili nepravilnosti, u dopisu se nalazi i opaska namenjena pokrajinskom sekretaru Zoranu Miloševiću, kojem se poručuje da bi "trebalo da se bavi stvaranjem uslova da Univerzitet u Novom Sadu ima adekvatne tehničko-finansijske uslove za bolji rad, ponovno pozicioniranje na Šangajskoj listi i slično, a ne da urušava ono što je stvoreno a u čemu nije ni učestvovao"
 
Kritikuje se i postupanje prosvetnih inspektorki, jer se navodi da nalažu "stavljanje odluke van snage", što, kako stoji u dopisu, ne postoji kao odluka saglasno odredbama Zakona o opštem upravnom postupku. 
 
"Da li su prosvetne inspektorke svesne šta su pravne posledice ništavosti, pa su se, plašeći se svoje krivične odgovornosti za zloupotrebu službenog položaja i za nanošenje povreda ugledu FTN kao pravnog lica i ugledu dekana, kao i materijalne odgovornosti za moguću izmaklu dobit do koje bi moglo da dođe u poslovanju FTN zbog njihovog postupanja, opredelile da, umesto da eksplicitno nalože poništavanje iste, pravne posledice ostvaruju nalogom za stavljenje van snage?", pitaju se u dopisu, zaključujući da su inspektorke prekoračile službena ovlašćenja. 
 
Dopisom se predlaže Ministarstvu prosvete da u skladu sa svojim ovlašćenjima pokrene postupak unutrašnjeg nadzora nad poverenim poslovima Pokrajinskog sekretarijata u predmetu vanrednog inspekcijskog nadzora i da se utvrdi postojanje nezakonitosti u vođenju ovog postupka, kao i odgovornost sekretara Zorana Miloševića i prosvetnih inspektorki zbog nesavesnog i nezakonitog rada u službi, te da se pokrene proces protiv njih.

Komentari 134

  • Blagoje

    01.04.2021 13:20
    Ustav iz 1974
    Retroaktivna primena zakona nije moguća i dekan ne može na ovakav način da se smenjuje. Da dodam, ni Ustav iz 1974 godine (a moja generacija odlično zna taj Ustav) nije dozvoljavao retroaktivnu primenu zakona, član 211 Ustava iz 1974:
    Закони и други прописи и општи акти органа друштвено-политичких заједница не могу имати повратно дејство.
  • Stevan

    01.04.2021 11:00
    @Laloš
    To što ste napisali da je rekla inspekcija iz BG se u Vojvodini kaže - nije šija, nego je vrat! Suština je da to što APV hoće, ne može po Ustavu i zakonu.
  • Lalos

    01.04.2021 08:58
    Postovanje zakona
    Inspektoraka iz BG nije opovrgla odluku pokrajinskog sekretarijata, nego je napisala preporuku da se ona ne primenjuje da bi car i dalje vladao, jer je tobože ugroženo poslovanje FTN. Ako poslovanje FTN zavisi od para koje može da zaradi Doroslovački, onda će 99,99% biti gladni.
    Savet svima: prtočitajte odluke, pre nego što ih komenatrišiete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti