Povišica za članove Komisije za planove u Sremskim Karlovcima zbog "složenosti rada", naknade veće nego u Novom Sadu

Članovi Komisije za planove u Sremskim Karlovcima, tela koje razmatra urbanističku plansku dokumentaciju u ovom mestu, primaće dvostruko veće naknade za svoj rad, a po iznosu će premašiti naknade članova ove komisije u Novom Sadu.
Povišica za članove Komisije za planove u Sremskim Karlovcima zbog "složenosti rada", naknade veće nego u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Opština u kojoj se, u odnosu na Novi Sad, obavlja značajno manje urbanističkog planiranja došla je do zaključka da članovi Komisije za planove treba da zarade više.
 
"Imajući u vidu složenost rada predsednika i članova komisije, ukazala se potreba za usklađivanjem naknade za članove Komisije sa naknadama članova Komisija za planove iz okruženja", navodi se u izmeni Rešenja o obrazovanju i imenovanju komisije za planove opštine Sremski Karlovci, na koju je opštinsko veće dalo saglasnost 19. marta, a u sredu će se naći pred odbornicima lokalne skupštine.
 
Komisija za planove je lokalno telo neke opštine ili grada, a čine ga predsednik, zamenik, članovi komisije i sekretar. Sastaju se po potrebi razmatranja akata u procesu donošenja, a prema važećem republičkom pravilniku o načinu i postupku izbora članova komisije za stručnu kontrolu planskih dokumenata, imaju pravu na naknadu po sednici, čiju visinu propisuje lokalna samouprava.
 
Većina lokalnih samouprava drži se istih principa i približno istih iznosa naknada za članove ove komisije - pet odsto iznosa prosečne plate u Srbiji. Sloboda da formiraju visinu naknada izgleda primamljivo, pa je vlast u Sremskim Karlovcima odlučila da, izmenom svoje lokalne odluke, podigne naknade svim članovima Komisije za planove sa oko 3.000 dinara na 6.000 dinara.
 
To čine izmenom člana 6 prvobitnog akta, koja propisuje naknadu u iznosu od pet odsto prosečne zarade u Srbiji za predsednika i sve ostale u komisiji. 
 
"Predsedniku i članovima komisije za rad u komisiji pripada naknada u iznosu od 6.000 dinara, po održanoj sednici", glasiće izmenjen član.
 
Inače, pet odsto od prosečne zarade u Srbiji je u ovom trenutku 3.155 dinara.
 
Čelnici u Sremskim Karlovcima navode potrebu da se izjednače sa opštinama u okruženju. Kako je vidljivo u lokalnom rešenju u Beočinu, svi članovi komisije po sednici takođe dobijaju 6.000 dinara, što je moglo da posluži kao primer Sremskim Karlovcima za izjednačavanje. Doduše, u Novom Sadu je malo drugačije.
 
U Skupštini grada Novog Sada navode za 021.rs da je Rešenjem o obrazovanju Komisije za planove propisano da predsednik, zamenik predsednika, sekretar i članovi komisije za rad imaju pravo na naknadu i to predsednik u iznosu od 10 odsto od prosečne mesečne zarade (6.310 dinara), a zamenik predsednika, sekretar i članovi komisije pet odsto od prosečne mesečne zarade (3.155 dinara).
 
To znači da će naknade za članove komisije za planove u Sremskim Karlovcima biti gotovo duplo veće od naknada za rad komisije za planove u Novom Sadu.
 
Ovo, inače, nisu jedine izmene koje je ovaj lokalni akt u Karlovcima pretrpeo proteklih godina. Tako je 2019. godine odluka izmenjena tako što je obrisan član koji je propisivao da "pravo na naknadu imaju lica koja nisu u radnom odnosu u nadležnom organu koji sprovodi postupak stručne kontrole i postupak javnog uvida i kojima nije u opisu posla obavljanje poslova iz delokruga rada komisije", čime su i već zaposlenima u organima omogućili pravo na dodatnu zaradu.
 
Čini se da je, ipak, Žabalj u vođstvu kad je reč o visini naknade za članove Komisije za planove - lokalnom odlukom je propisana visina naknade od 15 odsto od prosečne plate.
 
  • Gargamel

    29.03.2021 15:24
    Nadam sa da nece cesto zasedati?! Zasedanja uvek zasednu građanima jer su im odluke katastrofalne, a jedino za cega su strucni je da pidignu svoje dnevnice!
  • heh

    29.03.2021 15:22
    pa kad su nestrucni, mora im biti "slozeno"...tesko nama ako svi budu kopirali ovaj model, koliko neobrazovanih imamo po tim opstinama, sve sto zahteva prostu matematiku, njima postaje "slozeno"
  • Đura

    29.03.2021 14:59
    Bitno da nam komisija bude zadovoljna da nam ne koči nakaradne planove investitorske mafije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti