FOTO: Divlje i konstantno ispuštanje fekalija po Novom Sadu, dok se čeka centralni prečistač retko ko bude kažnjen

Divlje istakanje fekalija na obodima Novog Sada i dalje je prisutno i mahom prolazi bez sankcija, a epidemija virusa korona dodatno je otežala inspekciji da počinioce uhvati na delu i kazni ih za kršenje zakona i zagađenje životne sredine.
FOTO: Divlje i konstantno ispuštanje fekalija po Novom Sadu, dok se čeka centralni prečistač retko ko bude kažnjen
Foto: 021.rs
Ne pomaže ni činjenica da privremeno postrojenje za ispuštanje fekalija u Futogu godinama nije u funkciji, a izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda u Novom Sadu tek treba da počne.
 
Novosađani neretko imaju priliku da uoče cisterne parkirane na obodima grada. Iz njih se fekalije nezakonito ispuštaju u prirodu umesto da se ide legalnim putem i da se septičke jame prazne na predviđenim lokacijama, što je skuplje.
 
Komunalna milicija je od početka godine do sredine marta dobila četiri prijave za nepropisno odlaganje fekalnih voda i izašla je na teren, ali tom prilikom nije zatekla prekršioce - što je uslov za kažnjavanje. Tokom prošle godine bile su 24 prijave, a komunalci su zatekli šestoricu prekršilaca koji su novčano kažnjeni, poručuju u Gradu za 021.rs.
 
 
Kazne su, inače, 60.000 dinara za pravno lice, 10.000 dinara za fizičko lice i 40.000 dinara za preduzetnika.
 
"Bitno je istaći da je sam čin prekršaja, istakanja otpadnih voda u atmosfersku kanalizaciju, veoma kratak i skoro je nemoguće zateći prekršaj na osnovu prijave građana. Statistički gledano, većina prekršaja ovog karaktera je zatečena tokom patrolne aktivnosti komunalnih milicionara na lokacijama za koje su već postojala saznanja o ovoj vrsti prkršaja. S obzirom na broj komunalnih milicionara u smeni i trenutnu situaciju izazvanu virusom kovid-19, prekršaje prljanja javnog prostora veoma je teško uočiti i sankcionisati na licu mesta", poručuju u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije i u komunalnoj inspekciji za naš portal.
 
Lokacije na kojima se najčešće prazne cisterne pune fekalija su deo Klise (od Primorske ulice prema Bulevaru Evrope), Radna zona Sever II (ulice Privrednikova i Novosadskog partizanskog odreda) i obodni delovi Novog naselja (Bulevar vojvode Stepe, Bulevar kneza Miloša i raskrsnica Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice).
 
"Komunalna milicija će preduzimati i dalje sve aktivnosti i mere kako bi se ovakvi prekršaji sankcionisali", poručuju u ovoj službi za 021.rs.
 
Postrojenje u Futogu nije u funkciji
 
Uređaj koji je kratak period služio privatnicima za istakanje fekalija nalazi se u Futogu, ali godinama ne radi. U rad je pušten 2012. godine, ali je ubrzo ugašen jer su se pobunili meštani Futoga. Iz preduzeća su 2016. i 2017. godine za 021.rs u dva navrata najavili osposobljavanje i pravilnu upotrebu ovog postrojenja za privatnike, ali sada u "Vodovodu i kanalizaciji" negiraju da su to uopšte bili planovi.
 
"JKP 'Vodovod i kanalizacija' nije najavilo nikakvu investiciju 2016. godine jer je taj uređaj pušten u rad krajem 2012. i početkom 2013. godine, ali je nedugo zatim prestao da se koristi zbog negodovanja okolnih stanovnika. Iz tog razloga, plan je da se uređaj prenese na novu lokaciju, u radnu zonu Sever 4, a s obzirom na to da radovi na toj lokaciji još uvek nisu završeni tako ni uređaj još uvek nije prenet", navode u preduzeću.
 
Centralni prečistač na čekanju, bez mnogo detalja
 
Iako ima ogromnu potrebu da otpadne vode ne ispušta direktno u Dunav, Novi Sad to još uvek čini i time nanosi veliku štetu životnoj sredini. Grad je konačno ušao u realizaciju skupe investicije - izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda, koji će se nalaziti iza fabrike "Pobeda" u Petrovaradinu, a finansirati iz kredita na osnovu ugovora Vlade Srbije i Kine, konkretno kompanije "China Road and Bridge Corporation".
 
 
U Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije poručuju da je usvojen Plan detaljne regulacije radne zone Istok u Petrovaradinu, te da je do sada urađena Prethodna studija opravdanosti sa generalnim projektom, koja je prošla stručnu kontrolu revizione komisije. 
 
"Izrada daljeg nivoa tehničke dokumentacije i izgradnja realizovaće se iz programa Vlade Srbije 'Čista Srbija', po opciji ugovaranja Žuta Fidik knjiga, a imajući u vidu da je Grad Novi Sad deo ovog programa po osnovu Komercijalnog ugovora zaključenog između Republike Srbije i kineske kompanije. Početak realizacije projekta se očekuje u narednim nedeljama", navode u upravi.
 
Detalji Vladinog programa "Čista Srbija" nisu poznati, kao ni sve informacije o ugovorima koje je Srbija potpisala sa Kinom. Ono što je poznato jeste da će, prema rečima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, izgradnju centralnog prečistača Grad finansirati sa 30 miliona dinara, a država sa 90 miliona dinara.
  • anonimac

    02.04.2021 04:24
    ...
    taj covek se ceo zivot bavi sa time sinovi nasledili biznis..kucerdaru sagradio od fekalija a pritom vozac u gsp-u .. covek je iz veternika tu okolina leptirove pa ga vijajte
  • Nenad

    30.03.2021 19:11
    lukaneba@gmail.com
    Петроварадин да се организује против пречистача . Ко је улазио у Суботицу зна како смрди километрима око њега. Нека га граде негде где нема људи у близини. Цео Пезос има да смрди, поготову лети.
  • Bane

    30.03.2021 17:35
    Kaže korona otežala inspekciji da uhvate počinioce, strašno... Pa 6 godina covek isto to radi svaki dan na istom mestu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti