Novi Sad kao tužilac: I dalje se traže pare od Borovice, Grad i Pokrajina na sudu zbog zemljišta

Novi Sad vodi veliki broj sporova na sudu u kojima je tužen, ali postoje i oni u kojima je Novi Sad tužilac.
Novi Sad kao tužilac: I dalje se traže pare od Borovice, Grad i Pokrajina na sudu zbog zemljišta
Foto: 021.rs
Tekst o sudskim postupcima u kojima je Novi Sad tužen čitajte na OVOM LINKU. 
 
U izveštaju o radu Pravobranilaštva navode se sporovi u kojima je Novi Sad tužen, kao i dokle je stiglo njihovo razrešavanje. Isto tako, navode se i oni u kojima se Novi Sad pojavljuje kao tužilac.
 
Novosađanima je već poznata tužba Zavoda za izgradnju grada protiv Borovica-transporta, firme kontroverznog biznismena Dušana Borovice, i Puteva iz Sremske Mitrovice za sumu od gotovo 464 miliona dinara. Borovica je avansno dobio novac za radove na Bulevaru Evrope, ali ih nije izvršio.
 
Portal 021.rs je pisao opširno o ovom slučaju, ali i apsurdnom propustu Pravobranilaštva zbog kojeg Novi Sad nije iskoristio dobru priliku da naplati svoja potraživanja, o čemu više možete da čitate na OVOM LINKU.
 
Pravobranilaštvo navodi u izveštaju da se pred Privrednim apelacionim sudom vodi postupak kojim se traži 638,6 miliona dinara od Puteva iz Sremske Mitrovice (u stečaju), dok se od Borovica-transporta i dalje potražuje 792,3 miliona dinara, a u toku je postupak prodaje stečajnog dužnika.
 
Grad vodi i postupak protiv HTUP Park u vrednosti od 736,8 miliona dinara. U pitanju je tužba koja nas vraća u 2006. godinu, kada je sklopljen ugovor o zakupu dela objekata na Petrovaradinaskog tvrđavi, gde je nekada bio Hotel "Varadin" sa pratećim ugostiteljskim i drugim sadržajima. Novi Sad je tužio Park jer nisu ispunili obaveze iz ugovora, kao što su rekonstrukcija i adaptacija prostora, nadoknada troškova premije osiguranja, zapošljavanje 50 radnika nekadašnjeg "Varadina", ali i zbog neosnovanog bogaćenja kroz izdavanje poslovnog prostora hotelskom lancu "Brain".
 
Vodi se spor i protiv firme Gardi radi naknade štete zbog negradnje zgrade na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog, čime je tadašnjem Poslovnom prostoru naneta šteta usled nenaplaćene zakupnine. Privredni sud je početkom 2019. presudio u korist Novog Sada, te po ovoj presudi Gardi mora da isplati više od 210 miliona dinara na ime naknade štete. Međutim, u maju prošle godine apelacija je delimično oborila ovu presudu i u toku je ponovno suđenje.
 
U toku je spor i protiv Instituta za zaštitu na radu u vrednosti od gotovo 166 miliona dinara, što je cena desetogodišnjeg zakupa korišćenja prostora u Školskoj 3.
 
Zanimljivo je i da postoji spor između Novog Sada i Vojvodine. U pitanju je vanparnični postupak za utvrđivanje naknade za eksproprisano zemljište radi izgradnje fabrike vode u Petrovaradinu.
 
Navedeno zemljište je u svojini Autonomne Pokrajine Vojvodine, ali Novi Sad navodi da je Zavod za izgradnju grada preduzeću "Srbijašume" već platio više od 55,7 miliona dinara za ovaj prostor, a sve na osnovu Sporazuma o preuzimanju zemljišta.
 
Osnovni sud je 2014. doneo presudu kojom bi Novi Sad trebalo Vojvodini da plati za ovo zemljište, ali Grad to spori i žalba je usvojena. Pet godina kasnije sud je ponovo slučaj rešio u korist Pokrajine, te bi po ovoj presudi Novi Sad morao da plati 37,1 miliona dinara. Međutim, ponovo je uložena žalba o kojoj do sada nije odlučeno.
 
Izveštaj o radu Pravobranilaštva razmatraće Skupština grada u ponedeljak, 5. aprila.
  • Hmm

    03.04.2021 11:44
    Pravda
    AV je ipak kaznio Borovicu. Dobio posao od 8.6milijardi dinara od EPSa 2014godine!
  • Toza

    03.04.2021 10:40
    pravobranilac idealno resenje
    Kriminalci najvise vole kad problematicno stanje zavrsi u rukama pravobranioca ! Koji podnosi izvestaj Skupstini grada, gde o predmetu odlucuju politicke kolege i partijski podobne face. Tako sav rad na pravdi i zakonu vrlo brzo pada u vodu. Ceo grad zna kako je muljao, sta je muljao, sa kim je pravio ugovore i zametao tragove. Jedino je tuzilastvo i policija naivna u svemu tome.
  • Nebro

    03.04.2021 10:38
    sendvic mafija
    Ma medijska patka, svi rade i jos su bogatiji nego ikad. Samo narod ce da vam sudi. Sudovi su za sirotinju koja nema pare, svedoci smo na zalost svega toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.