Da li vidite "mušice" u oku?

One zaista postoje i u svetu oftalmologije zovu se "leteće mušice" (mouches volantes, floaters ili opacitates corporis vitrei).
U prevodu, to su mutnine koje lebde unutar oka, u staklastom telu i mogu da budu opasne – ali je to procena oftalmologa.
 
Pomenuto staklasto telo je prozirni gel unutar našeg oka. Obavijeno je membranom, preko koje se pripaja za unutrašnji sloj oka - mrežnjaču ili retinu. Procesom starenja se staklasto telo razvodnjava, kolagena vlakna se odvajaju od vodene faze, prave se lakune u centralnom delu koje se stapaju i u jednom momentu staklasto telo - kolabira.
 
Tada dolazi do odvajanja staklastog tela od retine.
 
Famozne mušice stoga nastaju fiziološkim procesom razvodnjavanja staklastog tela u procesu starenja, a nekada i ranije, na primer kod kratkovidih osoba. Međutim, kada dođe do odvajanja staklastog tela, dolazi i do pojave "sevanja" u oku. Ukoliko je pritom došlo i do krvarenja, pacijenti imaju još izraženije tegobe kao što su čitav roj tamnih, čak i crnih mušica, končića, traka, senki koje su pomične u vidnom polju i dolazi do pada vida.
 
Ukoliko se dogodi simptomatsko odvajanje staklastog tela, praćeno velikim brojem tamnih mušica, to je obavezno indikacija za detaljan oftalmološki pregled kontaktnim staklom - panfundoskopom, uz maksimalno širenje zenica.
 
Cilj detaljnog pregleda kod ovih pacijenata je da oftalmolog pronađe često zastupljeno oštećenje retine, na koje upućuje i krvarenje. Ovakva oštećenja (rupture) dovode do ablacije retine što rezultira potpunim gubitkom vida.
 
Ukoliko stručnjak otkrije rupturu ili rizičnu degeneraciju koja prethodi rupturi na vreme, preporučuje se laserski tretman koji će sprečiti krajnju komplikaciju. Naročito su pod rizikom sledeći pacijenti: kratkovidi (naročito kod srednje i visoke kratkovidosti), odlubljenje retine na drugom oku, postojanje ovih oftalmoloških tegoba u porodici, operacija katarakte (naročito komplikovana otvaranjem zadnje kapsule), stanje nakon povrede oka...
 
Gde mogu da potražim pomoć?
 
Ovu vrstu subspecijalističkog pregleda i eventualnog laser tretmana oko rupture ili degeneracije možete obaviti u Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji "Dr Sandra Jovanović" u Novom Sadu. Detaljnije informacije saznajte na zvaničnom sajtu ordinacije OVDE ili posetite ustanovu na Bulevaru patrijarha Pavla 1A.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti