Uhapšena službenica PIO fonda jer je neosnovano isplaćivala penzije, dobila otkaz

Policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsila dve osobe zbog sumnje da su malverzacijama u vezi sa PIO fondom oštetile republički budžet za više od dva miliona dinara.
Uhapšena službenica PIO fonda jer je neosnovano isplaćivala penzije, dobila otkaz
Foto: 021.rs
Uhapšene su G.R. (54), zaposlena u somborskoj filijali Republičkog fonda za PIO zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj, i S.T. (69), odgovorno lice firme DOO "Diteks“ iz Deronja zbog zloupotrebe službenog položaja u podstrekavanju.
 
Navodi se da je G.R. tokom 2016, 2017. i 2018. godine bez dokaza o prijavama i odjavama, bez pokretanja postupka o utvrđivanju staža osiguranja za sporne periode i bez dokaza o uplaćenim porezima i doprinosima unosila podatke u bazu aktivnih osiguranika koji se odnosi na staž osiguranja i doprinose, iznos zarada i ugovorenih naknada, iznos poreza i doprinosa za PIO u iznosu od 85.613.099 dinara za ukupno 54 osobe.
 
Osumnjičena je da je neosnovano isplaćenim penzijama za sedam osoba, oštetila budžet Srbije u iznosu od 2.148.482 dinara.
 
Dodaje se da je S.T. podstrekavala G.R, dostavljajući joj podatke za osobe koje su navodno radile u firmi "Diteks", da im bez potrebne radno-pravne dokumentacije i bez uplate poreza i doprinosa za PIO unese podatke o stažu osiguranja, zaradi, ugovorenoj naknadi i uplaćenim porezima i doprinosima za PIO.
 
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i one će, uz krivičnu prijavu, biti privedene nadležnom tužilaštvu.
 
Fond PIO: Raskinut ugovor sa službenicom filijale u Somboru
 
Republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštio je danas da je raskinuo radni odnos sa uhapšenom službenicom filijale u Somboru.
 
Navodi se da su tokom 2018. godine u postupku provere ispravnosti rada zaposlenih kontrolori Fonda konstatovali nepravilnosti u radu referenta u službi filijale Sombor u Odžacima s čim su kako se dodaje, upoznati nadležni državni organi.
 
"Na osnovu prijave Fonda, MUP se uključio u istražni postupak i zajednički su kontrolisani svi postupci koje je zaposlena vodila, a koje je kontrola potvrdila kao nepravilne i nezakonite“, stoji u saopštenju.
  • Pera

    07.04.2021 02:00
    Vratice je brzo
    Radila je ono sto su je kolege naucile i sto se godinama radi. Kradja nam je uvek isla od ruke ali zato nesretnika smo skloni da maltretiramo i trazimo da kvadriplegicar dodje u fond kako bi bilo provereno njegovo zdravlje. Smrad od ljudi u drzavnim ustanovama, svi politicki podobni jer im je to garancija nedodirljivosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti