FOTO: Ograđuje se Uspenska crkva

Uspenska crkva će biti ograđena i dobiće novo dvorište u narednim mesecima.
FOTO: Ograđuje se Uspenska crkva
Foto: 021.rs

Gradnju ograde i rekonstrukciju dvorišta izvodi Srpska pravoslavna crkva i rade se paralelno sa parternim uređenjem okoline Srpskog narodnog pozorišta koje izvodi Grad. Tako će, kada radovi budu gotovi, ovaj deo biti sređen i rekonstruisan po prvi put posle početka osamdesetih godina, kada je srušen stari deo Jevrejske ulice zbog gradnje doma za najstarije pozorište u Srbiji.

Na informacionoj tabli gradilišta se navodi da je rok za završetak uređenja okoline Uspenske crkve 31. decembar.

Projekat obnove ograde oko porte je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture, investitor je Srpska pravoslavna crkvena opština Novi Sad, a vrednost radova je 9.009.203,20 dinara bez PDV-a.

Uspenska crkva, koja je sagrađena 1774. godine, kada se radovi završe, ponovo će imati ograđenu portu, jer je prethodna ograda srušena u vreme kada je ovaj deo grada uređen zbog gradnje SNP-a krajem sedamdesetih godina prošlog veka.

Postojao je i parohijski dom, ali je i on srušen i za sada nije sigurno kada i da li će biti obnavljan, mada je u urbanističkim planovima ostavljena ta mogućnost.

  • Vlada

    09.04.2021 11:46
    @младић

    Objasni molim te, kakve veze imaju obaveze crkve s grobnim mestima?
  • bora

    09.04.2021 11:45
    promasaji se nastavljaju
    Nije mi jasno zasto je sadasnja vlast dala naziv SETALISTE JAVANA DEJANOVICA
    na Suncanom keju,nekada Istarskom keju.Gradjani tok dela NS svakih deset god.
    moraju da menjaju dokumenta a to kosta.
  • Novosadjanin

    09.04.2021 10:13
    Komunistički promašaji
    Lokacija pozorišta je čist promašaj. Rušili su staro jezgro grada da bi umetnuli zgradu pozorišta, to je nečuveno i najgluplja oguća odluka tadašnje vlasti, kao i odluka da se ukinu tramvaji.
    Prilaz pozorištu je i dalje sporan, nedostatak parking mesta što otežava dolazak do pozorišta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti