Društvo za zaštitu i proučavanje ptica: Hitno zaustaviti uništavanje Fruške gore

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poručuje da u martu uveliko počinje gnežđenje ptica dupljašica i drugih šumskih vrsta, a da početkom aprila pristižu i selice sa juga, te je neophodno u potpunosti zaustaviti seču šuma jer se time krši više članova Zakona o zaštiti prirode i međunarodni propisi koje je Republika Srbija potpisala i u parlamentu ratifikovala.
Javnost Srbije i regiona godinama je, poručuju u DZPPS, uznemirena prizorima masovne seče šuma na području Fruške gore. 
 
"Najveću pometnju stvara činjenica da je pomenuta ostrvska planina najstariji nacionalni park u Srbiji i da kao takva uglavnom služi za ekonomsko iskorišćavanje, a ne prevashodno za očuvanje prirodnih i kulturnih vrednosti. Stručna javnost je svesna da je jedan deo šuma koje su ranije bile u vlasništvu države restitucijom vraćen manastirima i privatnim licima, te da više nisu u nadležnosti uprave nacionalnog parka. No, kako je to zaštićeno područje visoke kategorije, svi vlasnici i korisnici zemljišta moraju da se pridržavaju pravnih normi koje regulišu postojanje i korišćenje tog područja", navode u ovoj organizaciji.
 
Vojvodina je, naglašavaju, najobešumljenija regija Evrope - sa manje od pet odsto pokrivenosti šumama, a Srbija u vrhu zemalja sa nazagađenijem vazduhom na svetu. 
 
"Iako su šume već dugo u (ne)milosti NP 'Fruška gora', a od skoro i Eparhije Sremske, podsećamo ih da i oni moraju da se pridržavaju zakona Republike Srbije. Seča šume predstavlja direktno ugrožavanje gnezdeće faune ptica šumskih ekosistema jer u potpunosti sprečava mogućnost za gnežđenje dovodeći do nestanka drveća i duplji i velikog višednevnog uznemiravanja. Sličan efekat imaju i čiste seče i prorede sa uklanjanjem starih stabala. Budući da je Fruška gora niska planina i da dupljašice sa gnežđenjem kreću već tokom marta meseca (npr. belorepan, šumska sova i gavran i tokom feburara), seča u ovom periodu nezakonita je po više članova Zakona o zaštiti prirode. Sečom šume tokom gnezdećeg perioda ugrožava se očuvanje biološke raznovrsnosti, narušava i obesmišljava zaštita prirodnih vrednosti, odnosno ekološki značajnog područja poput Fruške gore. Ovakva seča šume predstavlja radnju kojom se ugrožavaju strogo zaštićene vrste biljaka, životinja, gljiva i njihovih staništa", apeluju u Društvu.
 
Njihovo saopštenje u celini pročitajte OVDE.
  • Bojan

    12.04.2021 11:36
    @@

    Kakav "vlasnik šume u NP"? Sva prirodna dobra u nacionalnom parku su u državnom vlasništvu, a čak ni uprava parka NE SME ništa da seče ako nije isključivo u svrhe održavanja šume. Sam podatak da NP Fruška Gora zarađuje većinu sredstava od prodaje drvne građe predstavlja kriminal svetskih razmera.
  • @rodjeni

    12.04.2021 08:56
    pa i ovde ne sece niko izvan
    sece NP ili vlasnik sume u NP
  • Rođeni

    12.04.2021 00:50
    NP F. Gora
    Ajd ti druže, budi Baja pa poseci drvo u Jeloustoun NP Ili negde po Kanadi ? Zatvor u najavi. Poštuje se zakon, jednostavno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti