"Zabranjeno pisanje ćirilicom": Mostarac nije mogao da pošalje pismo u Novi Sad

Pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad (bulevar Mihajla Pupina 25) iz "Hrvatske pošte" u Mostaru vratila se pošiljaocu sa pečatom "zabranjeno pisanje ćirilicom".
"Zabranjeno pisanje ćirilicom": Mostarac nije mogao da pošalje pismo u Novi Sad
Foto: Pixabay
Pošta je predata 7. aprila u glavnoj poslovnici "Hrvatske pošte" u Mostaru, a pošiljaocu se vratila danas, prenosi Oslobođenje.ba.
 
Srbin iz Mostara kome je pošta vraćena rekao je da je "Hrvatska pošta" Mostar primila kovertu bez problema.
 
"Pošiljka je bila preporučena s povratnicom i plaćena 16,80 KM. Danas dobijam kovertu nazad. Zbunjen pitam poštara šta je u pitanju. Zajedno zaključujemo da je na koverti nalepnica na kojoj piše "zabranjeno pisanje ćirilicom" i pečat Pošte Zagreb", rekao je Mostarac.
 
 
foto: Oslobođenje.ba
 
On je istakao da je u pitanju važna pošiljka koja je trebalo da stigne u Novi Sad u određenom roku. Ovaj Mostarac postavlja pitanja - da li je u BiH službeno pismo ćirilica ili nije?
 
"Ako pošta nije mogla da se pošalje na ćirilici, onda su bili dužni da to kažu na prijemu. Ne samo da sam oštećen, jer moji važni dokumenti nisu stigli u roku, nego sam povređen kao čovek i šokiran", rekao je ovaj Srbin iz Mostara.
 
Hrvatska pošta: Pismo mora biti adresirano latinicom
 
Hrvatska pošta Mostar oglasila se povodom ovog slučaja.
 
Oni se pozivaju na "Opće uvjete za obavljanje poštanskih usluga", u kojima je navedeno da "pošiljka za inostranstvo može biti adresirana pismom države odredišta, uz uslov da su latinicom upisani naziv mesta i naziv odredišne države".
 
Dodaju da pošiljaoc nije adresirao svoju pošiljku skladno odredbama "Općih uvjeta za obavljanje poštanskih usluga", te mu je iz tog razloga odbijeno slanje pošiljke. Poručili su kako im je žao što je pošiljaoc doživeo loše iskustvo sa slanjem predmetnog pisma.
  • /

    18.04.2021 13:41
    /
    srbe je vecinu u vojvodini napravio tito
  • Jovan Ilic

    16.04.2021 10:59
    Gospodjo Zvonka?!
    Ne znam zasto bi u zemlji Srbiji nekome poput vas smetala cirilica?! To mi nikada nece biti jasno?! Smeta vama naziv Karadjordje?! I ostalo srpski nazivi u Srbiji ?! Ne znam da li vas je neko obavestio da zivite u Srbiji,ne u hrvatskoj.Posto prema imenu bi rekao da ste odatle poreklom.Ali ni to cak nije bitno.I kakve veze ima sadasnja vlast sa cirlicom?! Cirilica se u Srbiji koristi od Cirila i Metodija...Od ranog Srednjeg veka,nema veze sa ovima sada, niti sa predjasnim,niti sa buducim vlastima. Latinica je pismo uvzeno u Srbiju/Jugoslaviju u vremenu KRALJEVINE SHS.Pre toga se nije koristilo ! Vidite ekstremisti kao vi u Hrvatskoj u jednom Vukovaru gde je oko 50% srpskog stanovnistva.Ni sa soecijalcima policije ne mogu da sacuvaju jednu malu tablu gde pise i cirilicom i latinicom naziv necega?! Sad bi vi i u Srbiji da ukidate cirlicu?! Da vas separatista i autonomasa nije malo previse?! Posto delite ideologiju ociglesno sa okorelim ovima sa velikim slovom "U" na celu,i oni su kao i vi protiv svega srpskog posebno cirlice SPC.Isto kao i vi .Takodje da znate istoriju ,znali bi ste i da je turska bila okupator na ovim prostorima preko 300 godina ne "500" kako ste naveli.Tako kao okupator ne moze da trazi bilo koje nasledje koje je doneo na okupiranu teritoriji Srbije?! Ali ocito ideologija koju imate u glavi sa veliiim latinicnim slovom "U" i"vojvodjansko separatizam"...Vam magli pogled na realne cinjenice ! U skolama se uci i jedno i drugo pismo,ali cirlica je uvek primarna.
  • Homer

    16.04.2021 10:09
    Поново
    Српско школство учи ђаке да је Вук измислио принцип "Пиши као што говориш..." Није. Измислио га је Јохан Аделунг и у целом свету је то чувени Аделунгов принцип. Треба гледати сајт одбора за стандардизацију српског језика. Шта тамо пише. Клајнова књига је међународно катаголизована да је на хрватском. Правопис језика је најнижи облик прописа. Устав је највиши у земљи . ИСО стандард 639/2 је највећи светски пропис и поседујем документ г.Хјустада из 2008 г кад је извршена промена .Лично поседујем

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti