Ko je sve reagovao zbog napada na Daška: Udruženja, opozicija, ali i vlast, traže pronalaženje napadača

U reakcijama na napad na novosadskog novinara Daška Milinovića, medijska udruženja i stranke traže hitno hapšenje napadača i njihovo brzo kažnjavanje, a upozorava se i na bujanje fašizma u Novom Sadu i Srbiji, kao i da je ovo posledica nereagovanja vlasti na ranije napade na medijske radnike.
Ko je sve reagovao zbog napada na Daška: Udruženja, opozicija, ali i vlast, traže pronalaženje napadača
Foto: 021.rs

NDNV: Hitno uhapsiti napadače 

Nezavisno udruženje novinara Vojvodine zahteva da se hitno rasvetli slučaj napada na novosadskog radijskog voditelja Daška Milinovića i da se privedu pravdi počinioci tog opasnog fizičkog napada.  

"NDNV zahteva hitnu reakciju policije i tužilaštva, te da što pre uhapse napadače i da ih procesuiraju u skladu sa zakonom. Ovo je još jedan incident u veoma kratkom vremenskom periodu u kom su direktno napadnuti novinari. Varvarski napadi pokazuju koliko je danas ozbiljno ugrožena fizička sigurnost novinara i medijskih radnika u Srbiji, a o čemu smo zajedno sa ostalim novinarskim i medijskim udruženjima svakodnevno obaveštavali javnost", navodi NDNV.

Ovo novinarsko udruženje je dodalo da je današnji fizički napad direktna posledica nedelovanja državnih organa, koji napade na novinare ne rešavaju ili odugovlače slučajeve.

"Napad je i posledica neprestane kampanje targetoranja neistomišljenjika i medija, koju svaki dan slušamo iz poslaničkih klupa i sa najviših državnih funkcija. Ovim kampanjama i targetiranjem novinara kao neprijatelja Srbije, država je napravila atmosferu u kojoj je legitimno počiniti ovakav napad", navodi NDNV.

Oni su najavili da će o napadu obavestiti domaće i strane organizacije, a Milinoviću će ponuditi i pravnu pomoć.

NUNS: Atmosfera u društvu dovodi do ovakvih napada

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje "mučki napad u Novom Sadu na novinara Daška Milinovića". Izražavaju i zebnju za bezbednost Milinovića, jer se evidentno radi o jednoj organizovanoj akciji.

"Takođe, ovaj rukopis napada podseća i na ranije brutalne poduhvate iz mračne prošlosti prema pripadnicima novinarske profesije. Već duže vreme upozoravamo na atmosferu u društvu koje dovodi do ovakvih napada prema novinarima koji se kritički odnose prema određenim temama", poručuju u NUNS-u.

Dodaju i da su samo u ovoj godini, u svojoj Bazi napada i pritisaka, zabeleži 34 slučaja, dok je u prethodnoj bilo 189 slučajava, odnosno 32 slučaja fizičkog napada. 

 

UNS: Hitan sastanak Radne grupe za bezbednost novinara

Udruženje novinara Srbije traži da policija hitno pronađe napadače na radijskog voditelja Daška Milinovića.

UNS još jednom traži od svih nadležnih organa da preduzmu sve mere kako bi novinari i medijski radnici mogli nesmetano da rade svoj posao. 
 
Kako UNS saznaje, danas u 15 časova biće održan hitan sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara. 
 
Koalicija za slobodu medija: Napad na Milinovića primer alarmantnog stanja u medijskom sektoru
 
Napad na radijskog voditelja Daška Milinovića iz Novog Sada je još jedan primer alarmantnog stanja u medijskom sektoru, saopštila je Koalicija za slobodu medija. 
 
"Bezbednost novinara već duže predstavlja ozbiljan problem, na koji smo već bezbroj puta ukazivali. Zahtevamo hitnu istragu i procesuiranje napadača, da policija i tužilaštvo ovaj slučaj tretira prioritetno", navela je koalicija.
 
Ovaj incident je još jedan u nizu u kom su novinari i medijski radniici i fizički ugroženi. Samo od početka godine baze novinarskih udruženja beleže više od 30 napada i pritisaka na medijske radnike, podseća koalicija.
 
"Sistemske kampanje koje se vode kako u državnim institucijama tako i u tablodinim medijima moraju hitno prestati, jer napadi su direktne posledice društvene atmosfere u kojoj profesionalni novinari, ali i oni koji misle drugačije targetirani kao neprijatelji zajednice", dodaju u saopštenju.
 
Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija Fondacija.
 

NNŠ: Napadi na novinare su uvek napadi na demokratiju, slobodu govora i misli

Novosadska novinarska škola protestuje i apeluje na nadležne organe da u najbržem roku istraže slučaj fizičkog napada na Daška Milinovića.

"Takođe pozivamo predstavnike vlasti i sve donosioce odluka da osude ovakvo ponašanje prema novinarima i medijskim radnicima. Podsećamo da se krajem prošle godine dogodio slučaj ugrožavanja bezbednosti našeg kolege, prijatelja, novinara i profesora Dinka Gruhonjića i njegove porodice, nakon što su na zgradi u kojoj žive ispisani grafiti koji sadrže otvoreni govor mržnje i nacionalnu netrpeljivost. Napadi na novinare su uvek i napadi na demokratiju, slobodu govora i misli i zato je važno da institucije što pre reaguju", poručuju u NNŠ.

SĆF: Prebijanje posledica dugotrajne tolerancije na nasilje

Slavko Ćuruvija fondacija osudila je napad "u klasičnoj 'sačekuši', navodeći da je prebijanje radijskog voditelja u Novom Sadu posledica dugotrajne tolerancije na nasilje prema novinarima i zabrinjavajuće nekažnjivosti svih oblika ugrožavanja njihove bezbednosti.

"Još jednom upozoravamo da svakodnevne hajke, pretnje i uvrede prema novinarima – od tabloida i tabloidnih televizija, do same Skuptine Srbije i nosilaca najviših funkcija u zemlji prolaze bez ikakvih posledica. Ovakva atmosfera u zemlji obezbeđuje nesmetani otvoreni lov na medijske radnike i sve kritičke glasove u društvu i ohrabruje nasilnike da se metalnim šipkama obračunavaju sa njima. Pozdravljamo brzu reakciju nadležnih institucija, ali zahtevamo da ovaj slučaj brzo i efikasno bude okončan pred pravosudnim organima na način koji će poslati jasnu poruku da nasilje prema novinarima nije prihvatljivo i ne može da ostane nekažnjeno", naveli su u SĆF.

Brnabić: Volela bih najtežu kaznu za napadače

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je napad na novinara Daška Milinovića u Novom Sadu "strašan i nedopustiv" i rekla da bi volela da napadači budu "najstrože kažnjeni". Više o tome šta je ona rekla čitajte na OVOM LINKU.

Ministarstvo kulture i informisanja: Ovaj slučaj da bude prioritetan

I Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje jutrošnji brutalan fizički napad na radijskog voditelja i novinara Daška Milinovića.

"Pozivamo nadležne organe da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, ovaj slučaj kao i sve druge napade na novinare tretiraju kao prioritetne", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo još jednom ističe da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, a da tom prilikom njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti dovedeni ni jednog trenutka u pitanje.

Vučević: Nedopustiv i sramotan napad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je da je napad na Milinovića nedopustiv i sramotan i istovremeno zatražio pronalaženje i kažnjavanje počinilaca.

"Osuđujem svaki napad na novinare i očekujem da se čim pre pokrene istraga povodom nasilja koje je jutros pretrpeo novosadski novinar Daško Milinović. Nasilnici moraju biti odmah pronađeni i kažnjeni. Nedopustiv je i sramotan ovaj napad na novinara, to ne sme da se dešava ni u Novom Sadu, ni u Srbiji", naveo je Vučević.

Vojvođanske NVO: Napad na sve razumne ljude koji imaju kritičko mišljenje

Vojvođanske nevladine organizacije zahtevaju od nadležnih državnih organa da "pod hitno pronađu, uhapse i kazne zlikovce koji su šipkama i suzavcem jutros surovo nasrnuli na popularnog radijskog voditelja Daška Milinovića".

"Ukoliko se počinioci ne pronađu, s obzirom na to da je Milinović napadnut u delu grada gde sigurno postoje bezbednosne kamere i s obzirom na to da ih Milinović zasigurno može lako identifikovati, živećemo u uverenju da iza napada na njega stoji naprednjačka vlast. Milinović je, naime, jedan od retkih novinara u Novom Sadu koji jasno i glasno kritikuju režim Srpske napredne i na republičkom, i na pokrajinskom, i na gradskom nivou. Smatramo da je napad na Milinovića napad na sve razumne ljude koji imaju kritičko mišljenje", poručuju NVO.

Navodi se da i da je Daško Milinović čovek koji promoviše antifašističke ideje, zbog čega je logično da se napadači traže među pripadnicima "desnih ekstremističkih organizacija, koje su pod strogom kontrolom Srpske napredne stranke".

Organizacije koje su osudile napade i pružile podršku novosadskom novinaru su VKK "Vasa Stajić", Novi optimizam, Zelena mreža Vojvodine, Grupa za konceptualnu politiku, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija, Centar za interkulturnu komunikaciju i Građanska akcija Pančevo.

Narodna stranka: Prestonica kulture ili grad bezakonja?

Gradski odbor Narodne stranke, povodom napada na novinara, upitao je da li je "Novi Sad prestonica kulture ili grad nasilja i bezakonja".

"Narodna stranka najoštrije osuđuje napad na novinara Daška Milinovića i apeluje na nadležne institucije da u što kraćem roku identifikuju i privedu napadače. Nažalost, u Srbiji u kojoj režim na vlasti sve više i više guši slobodu medija i slobodu govora retki su oni koji se usuđuju da ta ustavom garantovana prava i koriste, jer kao nagradu dobijaju šipke i suzavac. Verbalno nasilje kojim su zapljusnuti mediji od strane najviših predstavnika aktuelnog režima preraslo je u fizičko nasilje i obračun sa svima koji drugačije misle", saopštili su u Narodnoj stranci.

SSP: Suzavcem i šipkom na slobodne medije

Napad je osudio i Gradski odbor Stranke slobode i pravde, u kojem navode da je ovo poznati rukopis pretnji i zastrašivanja slobodnih medija. Navode da je Milinović, kao poznati aktivista i antifašista, i ranije bio meta napada, "kako uličnih batinaša, tako i orkestriranih kampanja na društvenim mrežama.

"Neprekidno upozoravamo na govor mržnje koji širi SNS i koji se u najgoroj formi fizičkih napada preselio sa ekrana i govornica na ulice. Danas se slobodno izražavanje mišljenja veoma skupo plaća, čak i zdravljem i životom. Zato treba svima da bude jasno da sloboda nema cenu i da sa režimom koji nas je doveo do ovog bednog stanja nema kompromisa. Posle višegodišnje vladavine Aleksandra Vučića, prvo kao ministra informisanja kada je ubijen Slavko Ćuruvija, a kasnije kao premijera i predsednika, sve ćešće se događaju napadi na novinare poput paljenja kuće Milana Jovanovića. Srbija je pod vlašću Aleksandra Vučića postala država u kojoj je opasno biti novinar. Sve češći govor mržnje, širenje lažnih vesti, gušenje slobode izražavanja, često i fizičko nasilje nad novinarima, jednog trenutka može rezultirati fatalnim ishodom ukoliko se krivci za sve napade na novinare što pre ne pronađu i adekvatno ne kazne", navode u SSP.

DS: Nasilnici ohrabreni, osuditi napadače i inspiratore

Osudama se pridružila i Demokratska stranka. Zahtevaju od nadležnih državnih organa da u najkraćem roku identifikuju i privedu pravdi vinovnike i inspiratore napada.

"Napad metalnim šipkama na koautora radijskog programa 'Daško i Mlađa' predstavlja još jedan dokaz eskalacije nasilja u Novom Sadu podstaknutog od strane medija i ekstremističkih grupa pod kontrolom sadašnje vlasti, koje se mora što pre zaustaviti. Odgovornost za sadašnje stanje, osim izvršne vlasti, nesumnjivo snose i pravosudni organi koji ne reaguju na pravi način, ili ne reaguju uopšte, na eksploziju nasilja širom zemlje. Upravo juče ukinuta presuda napadačima na Borka Stefanovića u Kruševcu, koji je takođe bio napadnut iz zasede i brutalno pretučen metalnim šipkama, nedvosmisleno je ohrabrila sve nasilnike i učvrstila ih u uverenju da neće biti kažnjeni ako premlate, pa i ubiju, nekog ko ne uživa zaštitu vladajućeg režima. Lična sloboda i život svakog pojedinca, bez obzira na sve nacionalne, verske ili političke razlike, mora biti garantovana i obezbeđena, kako u Novom Sadu tako i u čitavoj Srbiji", zaključuju u DS.

1 od 5 miliona: Prebijanje rezultat medijskog linča koji sprovodi režim

U pokretu 1 od 5 miliona traže hitno hapšenje izvršilaca i nalogodavaca napada na Daška Milinovića.

"Jutrošnje prebijanje šipkom radijskog voditelja Daška Milinovića rezultat je medijskog linča koji aktuelni režim svakodnevno sprovodi protiv svojih neistomišljenika i jasan znak da se sa tabloidnog nasilja prešlo i na fizičko. Brutalan napad na Milinovića dokaz je i da napadi na novinare i neistomišljenike više nisu incidenti, već se sistematski podstiču. Juče paljenje kuće novinara, upadi u stanove novinara, danas sačekuše sa šipkom. Danas je to Milinović, sutra će biti bilo ko, ukoliko se lov na neistomišljenike, govor mržnje i trovanje javne sfere ne zaustavi tamo odakle se i generišu - u vrhu Srpske napredne stranke", navode u ovom pokretu.

PSG: Nastavak bujanja fašizma u Novom Sadu

Pokret slobodnih građana osudio je napad na Milinovića, navodeći da se radi o organizovanoj sačekuši. Oni su naveli i da se ovde radi o nastavku bujanja fašizma u Novom Sadu.

"Veze vladajuće stranke sa ovim elementima nisu tajna, o čemu govori stalna komunikacija predsednika Aleksandra Vučića sa Mišom Vacićem, a verovatno i drugim pripadnicima ultradesnice koji služe za zastrašivanje političkih protivnika. Takođe je sramotna izjava gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića prilikom uklanjanja fašističkih grafita i pretnji opozicionim aktivistima da je to borba protiv fašizma, a da nikada nije insistirao da se utvrdi ko je pretnje uputio", naveo je PSG.

Ovaj pokret je saopštio i da napadači moraju hitno da se pronađu i budu osuđeni na najstrožu kaznu, kako bi se makar formalno zauzdao nadolazeći fašizam.

Pokret za preokret: Isti rukopis ispisan krvlju

Pokret za preokret saopštio je da napadači na Daška Milinovića i napadači na Borka Stefanovića, kojima je juče ukinuta presuda, imaju isti rukopis.

"Taj rukopis, ispisan krvlju nestomišljenika,  pisan metalnim šipkama u mraku, naučen je na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, u raznim rijaliti programima, a politički obojen sa skupštinskih govornica i kroz poruke najviših funkcionera Srpske napredne stranke. Traženje hvatanja počinioca napada na voditelja Daška Milinovića ujedno je suočavanje sa istinom da će ti napadači možda biti i pronađeni, ali da im nikada neće biti pravosnažno presuđeno. Zato što je kriminal srastao sa državom i što politički vrh ne želi da seče granu na kojoj sedi", kažu u Pokretu za preokret.

Dodaju i da je fizički napad na Milinovića direktna posledica nedelovanja državnih organa, koji napade na novinare ne rešavaju ili odugovlače slučajeve, navodeći da je ovo još "jedno zvono za uzbunu međunarodnim udruženjima novinara, ali i Evropskoj uniji, koja ne sme da se preko svojih ambasadora i zvaničnika umiljava režimu Aleksandra Vučića".

  • Keka

    16.04.2021 23:08
    @Hattori Hanzo
    Pa Vucko je njihov pulen, njihov poltron, radi za Francusku obavestajnu sluzbu... Znaju oni sve, samo sto cute i cekaju da im Vucko isporuci potpis nezavisnosti Kosova.
  • Dusko

    16.04.2021 16:14
    Koliko ja vidim na mrezama, ima dosta onih koji se javljaju uvredjeni zbog termina fasista. Sad mene interesuje - da li je to zbog identifikacije sa tim terminom ili i sami pretpostavljaju da su ga napali neke klinacke budale iz desnicarskih pokreta koje simpatisu, pa moraju da relativizuju jer kOmUljARE. Zasto imam osecaj da su to neki isprani mozgovi 1990+ godiste koji nemaju pojma od kog su juce dilera kupovali i sta?
  • Hattori Hanzo

    16.04.2021 15:27
    naši konsatatori
    ...udruženje Novinara i opozicione partije, umesto što kukaju, treba da o ovome obaveste sve od UN, Američke administracije pa sve do Evropskog parlamenta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti