Planirana obnova kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, u utorak potpisivanje sporazuma

Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine i Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada potpisaće Sporazum o zajedničkom sprovođenju postupka javne nabavke za obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića, čiji otkup i obnovu finansira Vlada Srbije.
Planirana obnova kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, u utorak potpisivanje sporazuma
Foto: 021.rs
Sporazum će biti potpisan u utorak, 20. aprila.
 
Za otkup dela rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu prvobitno je izdvojeno 600.000 evra, a zatim je uplaćeno još 100.000 evra za obnovu.
 
Hrvatsko nacionalno veće navelo je da je time predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispunio obećanja koja se tiču šireg nastojanja u zaštiti prava Hrvata u Srbiji i ulaganja u razvoj infrastrukture te nacionalne manjine.
 
Podsetimo da je u oktobru prošle godine svečano otvoren spomen-dom bana Josipa Jelačića i predat na korišćenje predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća.
 
 
Kuća bana Jelačića je sastavni deo kulturnog dobra od velikog značaja, prostorne kulturno-istorijske celine gornje i donje Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem. U pitanju je jednospratni objekat na uglu Beogradske i Nazorove ulice u Petrovaradinu u kojem je urezana i godina gradnje "1745". Proces obnove unutrašnjosti kuće kojim će biti vraćen njen izvorni izgled, kao u vreme kada je u njoj živeo Jelačić, nadziraće Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.
 
Jedna od najznačajnijih ličnosti hrvatske istorije, Josip Jelačić rođen 1801. godine u Petrovaradinu, imenovan je carskim dekretom 23. marta 1848. hrvatskim banom i generalom. Istovremeno ga je Narodna skupština jednoglasno izabrala za bana Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, godine 1854. postao je grof, a preminuo je u Zagrebu 1859. godine. 
  • Ban Josip Jelačić

    21.04.2021 14:23
    Bužimski Petrovaradinski
    Сремац
    ЧАНАК ДР НЕНАД@, radikalcino, tako perfidno si zaboravio napisati da je ta tabla tu na istom tom mjestu stajala mnogo prije tvog rodjenja i rodjenja tvog tate i vrlo vjerojatno tvog deke. Ta tabla je postavljena na 100' godisnjicu rodjenja slavnog Hrvatskog bana i velikog vojskovodje Josipa Jelacica Bužimskog 1901' godine.
  • Сремац

    19.04.2021 12:13
    ЧАНАК ДР НЕНАД
    Чанак др Ненад је пре коју годину подигао ону таблу под кров после обнове ове наше куће.Кажем наше,јер није банова,који је уистину ту рођен,али кажем јер ми је доста удварања неким ЕУ чиновницима и подвијања репа.Ама њуди имамо толико познатих историјских личности из нашег народа па им се куће урушавају.Доста бре бане,доста си нам пара извукао.
  • Habsburg

    19.04.2021 09:28
    pravo
    mislim da bi ovu kucu, sa celim podgradjem i tvrdjavom trebalo dati na koriscenje potomcima dinastije Habsburg. mislim, pravno gledano to je njihovo. e onda oni nek obnavljaju, placaju i nadgoranjavaju se sa "savetima manjina" i masinama za pranje para i isisavanje novaca iz budzeta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti