Potpisan sporazum o obnovi unutrašnjosti dela kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Hrvatsko nacionalno veće (HNV) i Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada potpisali su danas Sporazum o zajedničkom sprovođenju javne nabavke, što predstavlja početak obnove enterijera dela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, za čiji je otkup i obnovu sredstva osigurala Vlada Srbije.
Potpisan sporazum o obnovi unutrašnjosti dela kuće bana Jelačića u Petrovaradinu
Foto: 021.rs
Sporazumom Zavod se ovlašćuje da u ime HNV-a sprovede tender s obzirom na to da za taj posao Zavod poseduje kadrovske resurse kao i s obzirom na činjenicu da se objekt nalazi na području njegove teritorijalne nadležnosti.
 
"Danas je za nas važan dan, jer ćemo napraviti novi korak i preći na novu stepenicu s ciljem da rodna kuća bana Josipa Jelačića zasija u punom sjaju. Josip ban Jelačić za hrvatski narod je jedna od važnijih istorijskih osoba i Hrvatsko nacionalno veće, kao što je to i do sada činilo zajedno s Hrvatskim kulturno-prosvetnim društvom 'Jelačić' iz Petrovaradina, a odnedavno i sa Fondacijom 'Spomen-dom bana Josipa Jelačića', dužno je da čuva i neguje uspomenu na našeg bana. Ban Josip Jelačić, zapravo, nije važna osoba samo hrvatskom narodu jer su se pod njegovom zastavom borili svi oni koji i danas mogu složno da žive. Verujemo da će ova kuća biti veza srpskog i hrvatskog naroda i da će Petrovaradin postati most koji će našu prošlost preslikati na našu zajedničku budućnost", rekla je predsednica HNV-a Jasna Vojnić
 
 
Foto: HNV
 
Direktor Zavoda Siniša Jokić naglasio je kako je Novi Sad grad sa više od 25 nacionalnih zajednica i ukazao na dobrosusedske odnose s Hrvatima kao jednom o njih. Ističe kako je mnogo dodirnih tačaka koje hrvatski i srpski narod dele u ovom gradu. 
 
"Jedna od ključnih istorijskih osoba i za hrvatski i za srpski narod je ban Josip Jelačić. Njegova rodna kuća, koja je deo kulturno-istorijske celine Petrovaradinska tvrđava, jedna je od najlepših kuća koju imamo na teritoriji Novog Sada i Petrovaradina - istorijski i arhitektonski značajna kuća, istorijska osoba se rodila u toj kući...", naveo je Jokić.
 
 
Foto: HNV
 
Napominje i kako će se raditi na tome da se u obnovi što više izvornih detalja vrati u objekat kako bi on podsećao na prošla vremena.
 
Za otkup dela rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu prvobitno je izdvojeno 600.000 evra, a zatim je uplaćeno još 100.000 evra za obnovu.
 
Podsetimo da je u oktobru prošle godine svečano otvoren spomen-dom bana Josipa Jelačića i predat na korišćenje predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća.
 
Kuća bana Jelačića je sastavni deo kulturnog dobra od velikog značaja, prostorne kulturno-istorijske celine gornje i donje Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem. U pitanju je jednospratni objekat na uglu Beogradske i Nazorove ulice u Petrovaradinu u kojem je urezana i godina gradnje "1745". Proces obnove unutrašnjosti kuće kojim će biti vraćen njen izvorni izgled, kao u vreme kada je u njoj živeo Jelačić, nadziraće Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.
 
Jedna od najznačajnijih ličnosti hrvatske istorije, Josip Jelačić rođen 1801. godine u Petrovaradinu, imenovan je carskim dekretom 23. marta 1848. hrvatskim banom i generalom. Istovremeno ga je Narodna skupština jednoglasno izabrala za bana Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, godine 1854. postao je grof, a preminuo je u Zagrebu 1859. godine. 
  • @bolje piši srpski

    22.04.2021 09:02
    Kažete "desetljeće" nije srpski i kritikujete nekoga zbog korišćenja ove reči te mu/joj nalažete da koristi isključivo srpski?

    Osim što je problematično ovo nametanje, vi nemate pojma i ne znate srpski jezik.

    U rečniku Srpskoga jezika Matice srpske stoji:
    десетлеће јек. десетљеће - razdoblje od 10 godina

    Dakle, "desetljeće" je i srpska reč.
    Sedi jedan!
  • Vera

    21.04.2021 16:34
    Koristi mozak
    Da, mozak nesumnjivo treba koristiti! Čitanje knjiga je vrlo korisno, a inače i jedan od uobičajenih načina korišćenja mozga! Vi o svemu o čemu tome što ste napisali ne znate gotovo ništa, pa se bolje nemojte sramotiti praveći poređenja između Jelačića i Karađorđa! O nedostatku drugih korisnih znanja da i ne govorimo - poznavanju manira pristojnog ponašanja - npr. ono "ženo, draga!"
  • bolje piši srpski

    21.04.2021 15:35
    @Koristi mozak
    desetljeca Još malo i naučićete srpski.
    Zbog toga što smo išli pod njegovom zastavom dobili smo bombardovanu Racku varoš, tj. Novi Sad.
    Hvala, ali ne hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti