Novi Sad će pomoći Budvi u kandidaturi za EPK

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik opštine Budva Marko Carević, dogovorili su danas konkretnu pomoć Novog Sada, a pre svega Fondacije "Novi Sad 2022" tom crnogorskom gradu u kandidaturi za titulu Evropske prestonice kulture (EPK) 2028. godine.
Vučević je naveo da je Novi Sad spreman da sva stečena znanja stavi na raspolaganje prijateljima iz Budve.
 
"Saradnja naša dva grada postoji gotovo tri decenije i uprkos političkim problemima koji su prošli i pandemiji, ni jednog trenutka se nije postavljalo pitanje hoćemo li pomoći Budvi, koja se zajedno sa Tivtom, Kotorom i Herceg Novim kandiduje za EPK 2028. i stavimo im na raspolaganje sva naša znanja. Pomagali smo i Banjaluci koja je za nijansu izgubila od jednog norveškog grada. Sada smo još iskusniji nego pre sedam godina kad smo bili na samom početku. Razgovarali smo o konkretnim stvarima, a direktor Fondacije će im pokazati dva značajna infrastrukturna i programska projekta, a to su Kulturna stanica Svilara i Kineska četvrt, odnosno Kreativni centar. Delovalo je nestvarno i mnogi nisu verovali da ćemo uspeti, a danas nedostaje prostora da primimo sve koji su zainteresovani", rekao je Vučević.
 
Predsednik Opštine Budva Marko Carević podsetio je na to da su Novi Sad i Budva pobratimi od 1995. godine, te da je saradnja između gradova bila kontinuirana.
 
"Nadamo se da politika ne može među braćom napraviti granicu. Ovde smo da bismo učili od uspešnih i da onda menjamo Budvu i Boku Kotorsku, a kultura je temelj na kojem to treba da se odvija. Želimo da, uz podršku Novog Sada, i mi dobijemo tako važno evropsko priznanje. Obilujemo velikom kulturnom baštinom koja nije dovoljno valorizovana i predstavljena javnosti. Budva je grad koji čini 60 posto turističkog proizvoda Crne Gore, a svi iz Srbije su rado viđeni gosti na primorju, pa vas pozivamo da dođete kod svojih prijatelja", rekao je Carević i dodao da su promene koje su se dogodile, početak nove istorije Crne Gore i uspostavljanja bratskih odnosa sa Srbijom, Republikom Srpskom i
narodima u okruženju, bez obzira na njihovu veru i naciju.
  • Dragan

    21.04.2021 08:04
    Ah
    SFRJ je Crnu Goru a i svi mi finansirala posle zemljotresa kad su im se srušila tri hotela.Nikad vraćen novac,auto prikolice.Nikad više građanin neće ići u Crnu Goru.Ima Grčka, Turska, Bugarska, Hrvatska,Albanija,Egipat.Bio u Budvi-zaostala selendra.
  • Hajvire

    20.04.2021 17:22
    Smehotres, kako nista ne uraditi, zaposlit najvece poltroncine, izvuci pare iz eu?

    Ok, nece ni vasa zauvek, a ima nas koji nismo kratkog pamcenja.
  • NS

    20.04.2021 16:50
    Sve bolje od boljeg

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti