FOTO: Na autobuskim stanicama u Novom Sadu plakati koji pozivaju na human odnos prema kravama

Udruženje građana "Novi Sad animal save" na pet autobuskih stanica u Novom Sadu postavilo je plakate koji pozivaju na human odnos prema kravama i drugim životinjama.
Plakati su na autobuskim stanicama u Ulici Žarka Zrenjanina (pored Skupštine grada), na Bulevaru Mihajla Pupina (kod Pupinove palate), na Bulevaru oslobođenja (kod Promenade), na Bulevaru oslobođenja (dijagonalno preko puta Futoške pijace) i na Bulevaru Jaše Tomića (kod glavne autobuske stanice, preko puta hotela Novi Sad). 
 
 
"Tradicija pijenja mleka nije stara. Ona je deo redovne ishrane odraslih poslednjih par stotina godina (u današnjem obimu tek 50-ak godina, poput ishrane mesom), a takođe i običaj davanja kravljeg mleka deci, umesto majčinog. Oni koji smatraju da mleko i mlečni proizvodi ne uključuju patnju životinja, te da organska proizvodnja i ona iz tzv. organskog uzgoja ne podrazumeva neprirodno držanje životinja, njihovu eksploataciju i mučenje, nisu dovoljno upućeni u proces proizvodnje", navodi ova organizacija.
 
 
Dalje navode neke aspekte ovoga iz knjige "Dar ethosa" Maje Vučković, aktivistkinje za prava životinja:
 
- Osemenjivanje krave se obavlja veštačkim putem i pod prisilom, cervikalno uz pomoć ruke i igle. Nakon što na svet donese potomka, on joj se oduzima već nekoliko dana nakon rođenja, nakon čega krava nastavlja da luči mleko. 
 
- Da bi se postiglo povećanje proizvodnje prilikom držanja krava, takozvanih muzara, koristi se stereotipan mehanički sistem muže u kojem se veliki broj krava muze sukcesivno i automatski, a koji utiče na to da se kod tih krava postigne najveći kapacitet proizvodnje mleka. 
 
- Količina mleka koju krava dnevno proizvede, u proseku tri litre, dovoljna je da krava ishrani svoje tele. Međutim, krave koje se danas gaje radi mleka su genetski odabirane tako da proizvedu što više mleka, od 20 do čak 80 litara (svetska šampionka proizvodila je više od 120 litara dnevno). 
 
- Kako bi tele prestalo da pije mleko koje mu je namenjeno, stavlja mu se bodljikava brnjica (slična davilici za pse) koja njegovu majku bode i ona ga na taj način odbija od sebe. 
 
- Nakon što odvoje tele od krave, radnici na farmi prvo će proveriti da li je mužjak ili ženka. Ukoliko je mužjak, nakon nekoliko dana jačanja antibioticima i hormonima, šalje se u klanicu gde već u prvim nedeljama nakon rođenja biva ubijeno. Ukoliko je prinova ženka, zadržava se na farmi i nastavlja sudbinu svoje majke. 
 
- Nasilnim izmuzavanjem, krava se podstiče na proizvodnju mleka svih 365 dana u godini, usled čega njeno vime postaje izuzetno natečeno i bolno, modro i prepuno oteklih vena. 
 
- Izmuzavanje krave traje u proseku nekoliko godina. Nakon eksploatacije, krava će razviti tumore i umesto mleka počeće da luči gnoj i krv. Tada se krava šalje u klanicu, iako bi joj u prirodi životni vek trajao i do 25 godina
  • Ske

    24.04.2021 11:21
    Evo ih opet, najdosadnija vrsta homosapiensa - vegani.
  • Piplfoks

    23.04.2021 21:03
    Baš je gušt čitati ovo loženje uz kafu s mlekom.
  • Siki

    23.04.2021 10:58
    @Sanja 22.04.2021

    U evolutivnom smislu 7000 godina (ako je ovo uopšte istina) je apsolutno ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti