Tri miliona za podobne medije u Sremskim Karlovcima

Pet medija dobilo je ukupno tri miliona dinara na konkursu u oblasti javnog informisanja u Sremskim Karlovcima, a svima je zajednička jedna stvar - naklonjeni su vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.
Tri miliona za podobne medije u Sremskim Karlovcima
Foto: 021.rs
Najviše novca, 1.500.000 dinara, dobila je "Novosadska TV" za projekat "Karlovački info". "Novosadska TV" je, inače, od 2015. godine u vlasništvu firme "Srbija danas" i već godinama unazad dobija najveće sume na karlovačkom konkursu za medije. I televizija i portal "Srbija danas" najčešće zastupaju prorežimski stav.
 
Aleksandra Martinović koja se navodi kao vlasnica "Srbija danas", poseduje i "DVP Digital DOO", izdavača novosadskog "Dnevnika" koji je takođe dobio pare iz budžeta Sremskih Karlovaca. Za projekat, jednostavnog naziva, "Javni interes u Sremskim Karlovcima" "Dnevnik" dobija 600.000 dinara opštinskog novca. Sudeći po iskustvu iz prethodnih godina, taj javni interes će se sastojati od prenošenja saopštenja opštine, intervjuisanja čelnika.
 
Pola miliona dinara dobila je "Olorin press agencija za komunikacije i odnose sa javnošću" u vlasništvu Milorada Bojovića, kolumniste portala "NS Uživo", nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika nedeljnika "NS reporter". Projekat za koji je Opština dala novac zove se "Fabrika dobrih vesti", a kako je navedeno u Rešenju o raspodeli sredstava, projekat će se realizovati preko mreže elektronskih medija "ComNet". Ova mreža obuhvata više portala, televizija i radio stanica, a zastupnica je Emilija Marić, direktorka "Novosadske televizije".
 
 
I lokalna subotička televizija zainteresovala se za priče o više od sto kilometara udaljenim Sremskim Karlovcima, pa je za projekat "Sremski Karlovci - život, ljudi, događaji" dobila 300.000 dinara. "TV Subotica" je, inače, u vlasništvu Vladana Stefanovića koji u svom vlasništvu ima još tri lokalne televizije u Vojvodini i koga je Nezavisno društvo novinara Vojvodine označilo kao "još jednog tajkuna bliskog Srpskoj naprednoj stranci koji za račun ove partije kupuje medije".
 
Najmanje novca, 100.000 dinara, Sremski Karlovci namenili su "Televiziji Fruška gora" za projekat "Karlovačke preduzetnice". Ova televizija je u vlasništvu Aleksandra Milutinovića. Vlasništvo nad "TV Fruška gora" može se pratiti do Slavka Stijakovića, jednog od "televizijskih mogula" Srbije, bivšeg oficira JNA koji je 2006. godine bio svedok odbrane na suđenju "Vukovarskoj trojci" pred Haškim tribunalom. 
 
Stručnu komisiju za sprovođenje konkursa činili su Miroslav Hrćan (na predlog Udruženja "ComNet") zaposlen na "Televiziji OK" iz Kovačice, Jelka Mitrović (RTV Vranje) i Ružica Radić. Radić je imenovana na predlog Saveza udruženja "Asocijacija radio-televizija Srbije", a kako se može videti u objavama "TV Fruška gora" na Jutjubu, ona je na toj televiziji, koja je dobila 100.000 dinara, zaposlena kao novinarka/reporterka. 
 
Opština Sremski Karlovci je odlučila da ne podrži 14 prijavljenih projekata iz različitih razloga kao što su nepotpuna dokumentacija, neadekvatna usklađenost aktivnosti sa ciljevima, nerelevantost projekta u smislu javnog interesa i neprecizan budžet.
 
Dva projekta nisu podržana zbog mogućeg sukoba interesa. Romsko udruženje predložilo je realizaciju projekta "Reč Roma". Podnosilac prijave, međutim, u direktnom je srodstvu sa članom Opštinskog veća Sremskih Karlovaca, te je zato projekat odbijen.
 
Iz sličnog razloga odibjen je i projekat Centra za kulturu, edukaciju i medije "Akademac". Ovaj centar konkurisao je sa predlogom projekta "Naučno-stručna konferencija - Značaj ljudskih resursa za razvoj medija", koji je trebalo da se izdaje u "Karlovačkom listu 021". U pitanju je medij Branislava Sančanina, odbornika Vojvođanskog fronta. 
 
Sančanin je, inače, do 2018. godine izdavao jedini lokalni medij "Karlovački list" koji je, nakon što je na konkursu 2017. godine ostao "praznih ruku" ugašen upravo zato što su na konkursima novac dobijali mediji naklonjeni vlasti i glasila koja su osovana samo kako bi "pokupila novac sa medijskih konkursa".
 
On je 2019. godine pokrenuo Centar "Akademac", dobrovoljno, neprofitno i nevladino udruženje. Pola godine pre izbora, "Akademac" je na konkursu za 2020. godinu dobio 100.000 dinara za projekat "Značaj medija za promociju i održivi razvoj kulturnog turizma" realizovan preko "Karlovačkog lista 021". Nakon izbora u junu prošle godine, Sančanin je dobio jedino odborničko mesto za "Vojvođanski front".
 
Državna revizorska institucija je, inače, pre tri godine skrenula pažnju na manipulacije na medijskom konkursu u Sremskim Karlovcima. 
  • Marko

    07.09.2021 18:36
    ISTINA BOLI
    Nema više emocija: Karlovčani su ovo hteli i dobili. Izbubili su ono što su imali i sada, ako je to uopšte moguće, bar da pokušaju nešto od toga što je bilo dobro da vrate, oni dele milione medijima koji se čak i ne vide u Karlovcima, npr. Subotica?! I "narod" čuti, ne shvatajući da šačica neukih i bezobzirnih ljudi deli njihove pare! Pa kada je tako, finanirajte medije iz Novog Sada, Subotice, Rume, Beograda itd., bolje i niste zaslužili!
    P.S. Samo malo strpljenja pa će i ovaj problem sam od sebe biti rešen. Za poslednjih 10 godina Karlovci su izbubili gotovo hiljadu stanovnika, otali su gluvi i slabovidi, a njima mediji i ne trebaju.
  • Sasa

    12.06.2021 23:04
    Ta mani me
    Najsmešnije je to śto u SK ni nemamo medije
  • Tuga

    29.04.2021 16:55
    Tuga
    Tuga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti