FOTO, VIDEO: Položen kamen temeljac kovid bolnice na Mišeluku, događaju prisustvovao državni vrh

U prisustvu predstavnika državne, pokrajinske i gradske vlasti na Mišeluku je položen kamen temeljac za gradnju kovid bolnice od 19.500 kvadrata u kojoj će biti 220 kreveta na intezivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi.
FOTO, VIDEO: Položen kamen temeljac kovid bolnice na Mišeluku, događaju prisustvovao državni vrh
Foto: 021.rs

Planirano je da bolnica bude gotova do 1. septembra i da, osim bolničke zgrade koja će imati tri lamele, budu sagrađeni kuhinja, magacin, magacin apoteke, kapela, kotlarnica i prostor za medicinske gasove uz prateće parkinge i druge saorbaćajne površine.

U samoj bolnici će biti i dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta i drugi prateći prostori.


Gradnja bolnice bi trebalo da košta 4,15 milijardi dinara, koji su izdvojeni iz republičkog budžeta, dok će Novi Sad dati 250 miliona dinara iz gradskog budžeta za komunalno opremanje.

Prilikom otvaranja gradilišta nije saopšteno ko su svi izvođači radova, a na samoj lokaciji su se videli radnici sa oznakama firme Termomont, Vojnograđevinske ustanove "Beograd" i firme "Bauwesen" iz Lazarevca koja je radila već na izgradnji kovid bolnica u Kruševcu i Batajnici.

U posebnom saopštenju ministarstva odbrane na njihovom sajtu nakon događaja je navedeno da je investitor Ministarstvo odbrane i Vojnograđevinski centar "Beograd", a izvođač radova Vojnograđevinska ustanova "Beograd" sa podizvođačem "Termomontom", koji je tokom prošle godine u rekordnom vremenu izgradio kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu.



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao važnost gradnje ove bolnice koja će omogućiti da se za više od 50 odsto poveća broj mesta na intenzivnoj nezi u Vojvodini, a koja će se koristiti i nakon epidemije. 

"Bolnica će imati više od 200 kreveta intenzivne nege, a cela Vojvodina sada ima 180 takvih kreveta. To je od ogromne važnosti za Vojvodinu", naveo je predsednik. Dodaje da ovo nije jedino ulaganje u zdravstvo u pokrajini, ukazujući na to da se izdvaja 50 miliona evra za izgradnju bloka B i C Kliničkog centra Vojvodine, od čega je 18 miliona za opremu. 



Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović se ovom prilikom zahvalio zdravstvenim radnicima na ogromnom trudu tokom poslednje godine.

"Udvostručiće se broj mesta intenzivne nege, kroz izgradnju novih objekata. Takođe, na svega tri kilometra odavde grade se i novi blokovi na Institutima u Sremskoj Kamenici, a u Kliničkom centru blokovi B i C", rekao je Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je naveo da ni kiša, ni tmurno vreme ne mogu da pokvare osećaj zadovoljstva i ponosa zbog početka radova na gradnji kovid bolnice, koja će, kako je rekao, biti "džoker" u borbi protiv korona virusa.

"Da nam je neko rekao pre pet ili deset godina da će da se gradi bolnica u Novom Sadu, i da će biti gotova do jeseni, ne bismo verovali. Ovi kapaciteti pružaju sigurnost svim našim građanima i ne možete naći bolju lokaciju - postoji veza sa dva mosta, tako da je bolnica na idealnom mestu. Ovaj deo će se potpuno preporoditi", izjavio je Vučević.

Dodajmo i da je najavljeno da će nakon završetka epidemije kovid bolnica poslužiti kao Gradska bolnica. Za sada je predviđeno da objekat radi kao deo KCV-a, a naknadno će biti donete odluke kojima će ovaj objekat postati zasebna zdravstvena ustanova. 

  • Gagarin

    30.04.2021 15:19
    @Miaa: Ne znam odakle izvlacis zakljucke o meni i cemu licne uvrede. Nemam nikakave veze sa ekipom na vlasti koju spominjes. Nadam se da ce im arogancija kao sto kazes "doci glave", kao sto je zasluzeno "dosla glave" i prethodnoj ekipi. Naravno figurativno, u demokratiji niko ne bi trebalo da se boji za glavu ako je u javnom zivotu.

    Vec sam istakao u mom prvom komentaru na ovu temu slican razlog za uzdrzanost. Procitaj ga ponovo - ne svidja mi se ni netransparentost, ni mogucnost za korupciju u vezi svih kapitalnih projekata. Sto se tice lokacije, imaj u vidu da su svi problemi koje si navela/o u vezi lokacije za stanovnike Kovilja, Kisaca, Begeca, Ceneja i Sangaja vec DECENIJAMA problemi za stanovnike sremske strane (Beocin, Vrdnik, Irig, Kamenica, Karlovci, Petrovaradin).
  • Nemanja

    30.04.2021 11:26
    @dijasporac

    Vidim da ti je dalje teško da zapravo navedeš taj podatak, da osporiš moja frljanja. A šta još reći za tvoja odokativna nagađanja u koje još zemlje idu naši lekari i koliko ih tamo ima.

    Kad je neko priučeni luzer koji pametuje o stvarima o kojima nema pojma, on postane samo još luđi i gluplji kad ga penzionišu.
  • Ozvalavljen

    30.04.2021 10:14
    E deda deda, a UAE, Bahrein, Kuvajt?

    Hocemo i tamo reci da ih ima 2-je?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.