Zaposleni u Hotelu Vojvodina strahuju za posao: Sprema se tehnološki višak, a direktori sebi povećavaju plate

Zaposleni u Hotelu Vojvodina, najstarijem novosadskom hotelu, ovih dana strahuju za svoje poslove - bord direktora koji upravlja ovim hotelom u ime države planira proglašenje tehnološkog viška, hotel ne posluje uspešno, a deo rukovodstva koji je nedavno preuzeo fotelju planira sebi da, iz nepoznatih razloga, poveća platu, saznaje 021.rs.
Zaposleni u Hotelu Vojvodina strahuju za posao: Sprema se tehnološki višak, a direktori sebi povećavaju plate
Foto: 021.rs
Problemi za Hotel Vojvodina nisu novost. Objekat je pre više od 10 godina zapao u ruke narkodilera Darka Šarića, koji je putem konzorcijuma "Maestralturs" kupio 70 odsto akcija po ceni od 136 miliona dinara i postao većinski vlasnik. Država je 2010. godine oduzela akcije i putem Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom rukovodi hotelom.
 
Poslednjih 10 godina hotel na najatraktivnijoj lokaciji u Novom Sadu posluje relativno dobro. Plate su redovne, posla je bilo, a kao i za sve hotelijere, pandemija je donela velike probleme. Na sve to, priča za 021.rs deo zaposlenih iz reprezentativne Sindikalne organizacije Vojvodina AD, pojavilo se novo rukovodstvo čije ponašanje nanosi veliku štetu poslu, ali i zaposlenima.
 
Zbog toga su se zaposleni upravo obratili visokim zvaničnicima u državi kako bi ukazali na sve probleme, a pre svega na predstojeću sednicu Skupštine akcionara ovog hotela, na kojoj će biti usvojene za koje smatraju da su problematične i štetne odluke. Dopis o problemima je stigao na adrese predsednika Srbije, predsednice Vlade Srbije, ministarstva turizma, ministarstva pravde i Direkcije - ali i redakciji 021.rs.
 
"Zaposleni u hotelu su uplašeni da će uskoro izgubiti posao, a da će razlog biti prikriven samom pandemijom. Činjenica je da smo pre samo nekoliko dana saznali da se održava Skupština akcionara na kojoj su dve tačke zabrinjavajuće za same zaposlene. Prva jeste da je od strane Direkcije (za upravljanje oduzetom imovinom) hotelu naloženo da se obrati sa molbom od 76 miliona dinara za pozajmicu. Od tih 76 miliona dinara, 72 miliona je određeno za renoviranje soba, a četiri miliona je određeno za tehnološki višak", objašnjavaju u reprezentativnom sindikatu za 021.rs.
 
 
Hotelom upravlja izvršni direktor, a postoje i dva neizvršna direktora koji su iz republičke direkcije i koje radnici optužuju da pokušavaju da "proguraju" zaduživanje, otkaze i, što je najneobičnije, sopstvene povišice.
 
"Problemi su krenuli kad je sekretarka ministarstva pravde imenovana za neizvršnog direktora i krenula da gura ovaj plan. Prvo je izvršnog direktora optužila da je loše poslovao tokom 2020. godine, tokom korone i da je napravio gubitak od 12 miliona, a znamo da je jedini razlog lošeg poslovanja korona. Nije zaposlena u hotelu, niti ima pravo potpisivanja ičega", poručuju zaposleni.
 
Kako je vidljivo u dokumentaciji Agencije za privredne registre, kao neizvršna direktorka je marta ove godine upisana Jasmina Korać, sekretar Ministarstva pravde i nekadašnja tržišna inspektorka. Izvršni direktor je Stevan Rajić, a drugi neizvršni direktor i predsednik odbora direktora je Milan Mrdović.
 
Na sajtu Hotela Vojvodina nalazi se dnevni red predstojeće sednice skupštine akcionara. Na istom stoji šest tačaka dnevnog reda, među kojima je zaključivanje ugovora o pozajmici sa Direkcijom za upravljanje oduzetom imovinom; usvajanje sistematizacije i proglašenje tehnološkog viška; izmena naknade neizvršnim direktorima te razrešenje trenutnog i imenovanje novog izvršnog direktora hotela.
 
 
Zaposleni koji su se obratili 021.rs ukazuju da se reprezentativnom sindikatu niko nije obratio da uopšte razgovara o sistematizaciji i tehnološkim viškovima, te da se, prema njihovim saznanjima, priprema odlazak za zaposlene koji su tu nekoliko decenija. Kako tvrde, izmena naknada neizvršnim direktorima podrazumeva da će njihove plate porasti sa 36.000 na čak 50.000 dinara. Sve to, bez ikakvog razloga, smatraju oni. 
 
"Apsurdnost ove celokupne situacije je što zaposlenima nije u celosti isplaćena zarada za januar 2021. godine, hotel nema gostiju, pandemija je nanela nenadoknadivu štetu celokupnom sektoru ugostiteljstva, a predlaže se povećanje naknade za neizvršne direktore", navode radnici u svom dopisu predsedniku države i premijerki.
 
Zaposleni su našoj redakciji dostavili ugovor koji je Mrdović potpisivao u ime Hotela Vojvodina sa privatnom advokatskom kancelarijom u Beogradu na iznos od 3.500 evra. Ugovorom je predviđeno da advokat (odabran po nepoznatom kriterijumu) zastupa hotel "u postupku sprovođenja reorganizacije poslovanja u smislu sprovođenja programa za rešavanje viška zaposlenih, davanje usmenih i pismenih saveta, izrade svih pojedinačnih i opštih akata klijenta, prisustva na sastancima, davanje mišljenja i tumačenje pravnih propisa"...
 
Dostavljen nam je i račun koji je izdao sudski veštak za usluge analize efekata investicije u rekonstrukciju objekta, u iznosu od 200.000 dinara. Sumnja zaposlenih je da se hotel "ulepšava za nekog kupca" koji je za sada nepoznat, ali se može pojaviti čim se reše sudski postupci i imovinski odnosi. 
 
"Mi smo svesni da nismo Hilton, bez obzira na to što imamo divnu lokaciju, ali u nas će uložiti pare taj ko nas bude kupio po realnoj ceni", kaže grupa zaposlenih, koja od državnog vrha traži da se imenuje novo rukovodstvo "koje će zaista brinuti i upravljati Vojvodinom AD".
 
U Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom nisu odgovorili na pitanja 021.rs o spornim tačkama predstojeće sednice skupštine akcionara i planovima da se hotel zaduži, radnici otpuste, a dva neizvršna direktora dopune džepove. Odgovore nije imalo ni Ministarstvo pravde, pod čijim "krovom" je Direkcija.
  • Novi Sad

    01.05.2021 10:40
    Usrana motka je zakon
    Gospodo iz BG,vratite ovu odakle je došla.Nama loša i bahata uprava ne treba.Uskoro će pobeći i zakupci lokala u hotelu.Što pre je sklonite,dok zvanično nije došla na vlast hotela.Predhodnici su bili korektni i kvalitetni ljudi.Nisu oni krivi što su hoteli u vreme pandemije zamrli.
  • Panter

    01.05.2021 10:32
    Bahatost na pomolu
    Nova prinudna uprava pod hitno da se smeni.Nije svako za upravnika."Direktorica" nije još ni stupila zvanično na dužnost,a već pravi haos u hotelu.Traži od kuhinje da za nju posebno nabavljaju morske specijalitete,zabranjuje zakupcima poslovnih prostora hotela da koriste hotelski parking...Pa jel' ona postavljena da poboljša rad hotela ili da se iživljava i podiže sebi platu u vreme pandemije, kad hoteli nikako ne posluju?Pod hitno skloniti takve iz uprave.
  • Panter

    01.05.2021 10:27
    Bahatost na pomolu
    Nova prinudna uprava pod hitno da se smeni.Nije svako za upravnika."Direktorica" nije još ni stupila zvanično na dužnost,a već pravi haos u hotelu.Traži od kuhinje da za nju posebno nabavljaju morske specijalitete,zabranjuje zakupcima poslovnih prostora hotela da koriste hotelski parking...Pa jel' ona postavljena da poboljša rad hotela ili da se iživljava i podiže sebi platu u vreme pandemije, kad hoteli nikako ne posluju?Pod hitno skloniti takve iz uprave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.