NP Fruška gora: Uređena izletišta, za dan sakupljeno 300 kesa smeća

U okviru akcije uređenja Fruške gore - "Fruškovanje 2021", za samo jedan dan zaposleni u Nacionalnom parku Fruška gora sakupili su i na deponiju odneli više od 300 kesa smeća pokupljenog sa površine od hiljadu hektara, što je jednako veličini 1.000 fudbalskih stadiona.
Najviše smeća, u četvrtak 29. aprila, zatečeno je uz puteve i u blizini izletišta. Najzastupljenije su plastične flaše, kese, kartonska ambalaža, limenke i dr, saopšteno je iz NP Fruška gora.
 
Pored toga, kako navode, u susret 1. maju, uređeno je svih 55 omiljenih turističkih izletišta. Ofarbane su klupe, stolovi, putokazne table i drugi mobilijar. Pokošena je trava, uređena su ložišta, postavljeni su novi i obnovljeni oštećeni i dotrajali stolovi, uređene su klupe i dečija igrališta.
 
 
- Nacionaloni park Fruška gora je jedno od najomiljenijih i svakako najposećenijih izletišta u Srbiji. Najveći broj posetilaca se očekuje upravo za vreme prvomajskih praznika. S obzirom da se pravoslavni Uskrs obeležava 2. maja, ove godine se očekuje dolazak više od 400.000 izletnika. Kako bi naši posetioci proveli što ugodnije i bezbednije vreme u NP Fruška gora uredili smo preko 55 izletničkih lokaliteta na kojima je sproveden tretman suzbijanja krpelja - kaže v.d. direktora Nacionalnog parka Fruška gora Radoslav Krunić. 
 
Na svim lokalitetima obezbeđene su vreće za prikupljanje smeća i kontejneri za njihovo odlaganje.
 
- Molimo sve posetioce da nakon boravka u prirodi smeće odlože u zatvorene kese i ponesu do najbliže kante ili kontejnera. Vatra sme da se loži samo na za to označenim mestima i pre odlaska kući vatra se mora ugasiti. Takođe, u saradnji sa policijskim stanicama svih opština sa područja Fruške gore, preduzete su sve potrebne aktivnosti za obezbeđivanje maksimalne bezbednosti posetilaca i nesmetano odvijanje saobraćaja - navodi Krunić. 
 
Naknada za ulazak motornim vozilom u zaštićeno područje iznosi 300 dinara. 
 
- Nije dozvoljen ulazak niti bilo kakva aktivnost u područjima prvog stepena zaštite koja su posebno obeležena. Vatrogasne brigade biće u stanju pripravnosti, kontrola ponašanja biće na maksimalnom nivou, a svaka neodgovornost biće prijavljena i kažnjena - kaže v.d. direktora Nacionalnog parka.
 
 
U akciji prolećnog uređenja Fruške gore, koja traje od 22. aprila do 24. maja, učestvuju svi zaposleni u Nacionalnom parku kao i svi zainteresovani građani, organizacije i udruženja. Građani koji su zainteresovani da se pridruže mogu to da učine preko linka na sajtu preduzeća.
  • Tragikomicno

    01.05.2021 00:17
    Sad
    To im je posao. Neka ciste svaki dan a ne jedomu godisnje
  • Radnik

    30.04.2021 23:04
    1.maj
    Od 140 zaposlenih u NP koliko ih je učestvovao u čišćenju?
  • brka

    30.04.2021 22:28
    dzaba ste skupljali stizu zveri za 1 maj u planine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti