Radno za Prvi maj: Počela izgradnja Fruškogorskog koridora; Vučić: Strmoglavo grabimo u budućnost

Bušenjem prvog šipa simbolično su otpočeli radovi na izgradnji Fruškogorskog koridora - autoputa od Novog Sada do Rume dugog 47,7 kilometara. Planirano je da radovi budu završeni za tri godine.
Radno za Prvi maj: Počela izgradnja Fruškogorskog koridora; Vučić: Strmoglavo grabimo u budućnost
Foto: FoNet
Ta brza saobraćajnica od Novog Sada do Rume, spojiće auto-puteve ka Šidu i Subotici. 
 
Saobraćajnica će imati četiri trake od po 3,5 metra, bez zaustavnih traka.
 
Kroz Frušku goru će biti probijen tunel dužine 3,5 kilometra, koji će biti najduži u Srbiji i izgrađen most preko Dunava kod Kovilja dužine 1,8 kilometara. Vrednost projekta je 606 miliona evra, a glavni izvođač radova je kineska kompanija CRBC.
 
Obeležavanju početka radova na izgradnji Fruškogorskog koridora prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da će ta brza saobraćajnica povezati južnu Bačku sa Sremskim okrugom i Mačvom, olakšati transport kamiona u tom delu i omogućiti brži prevoz putnika.
 
Citirajući srpskog književnika Miloša Crnjanskog ocenio je da time "strmoglavo grabimo u budućnost" i da se rade velike stvari za zemlju. Istakao je da država može da podnese trošak izgradnje Fruškogorskog koridora od 606 miliona evra i da je optimista da će rast bruto domaćeg proizvoda ove godine biti sedam odsto, iako je bio planiran rast od šest odsto. 
 
 
Fruškogorski koridor je, kako je dodao, skup projekat, ali "Srbija to može, hoće i mora da podnese, jer želimo da generacijama koje dolaze ostavimo bolje puteve".
 
Vučić je rekao da je od predstavnika kineske kompanije CRBC dobio obećanje da će saobraćajnica biti izgrađena do marta 2024. iako je bilo ugovoreno da radovi budu završeni do maja 2025. godine.
 
"Obećano je i da će za svako drvo koje na Fruškoj gori bude posečeno zbog izgradnje koridora biti posađene dve sadnice", kazao je predsednik.
 
Zamolio je rukovodstvo kompanije CRBC da ubrza izgradnju autoputa od Preljine do Požege kako bi što pre počela izgradnja saobraćajnice od Požege do Boljara, odnosno od granice sa Crnom Gorom.
 
"Trenutno se u Srbiji gradi 400 kilometara autoputeva, a biće još 200 kilometara kad počnu radovi na putu Požega-Boljare", kazao je Vučić.
 
Čestitao je radnicima i građanima Prvi maj, Međunarodni praznik rada i ponovio da se protivi zabrani rada nedeljom.
 
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo je kazala da je u Srbiji u izgradnji putne infrastruktire angažovano 1.000 kineskih radnika.
 
Podsetila je da je kompanija CRBC gradila "Pupinov most", autoput "Miloš Veliki" i istakla da novi projekat potvrđuje vitalnost kinesko-srpske saradnje.
 
Početku radova prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.
  • seljak iz srema

    04.05.2021 11:17
    Ova drzava ako ima bar malo osecaja ljudskosti onda neka oslobodi Srem i vojvodjanske tamnice . Srbijo pomozi nam.
  • Vojvođan

    04.05.2021 09:25
    Vratite nam autonomiju i političku i finansijsku, pa ćemo mi sami, svojim parama, koje zaradimo izgraditi svoju Vojvodinu i biti zamajac ostaloj Srbiji, a ne ići u dužničko ropstvo!
    Ovako, AVAV se zadužuje i rade stranci bez tendera, a deca naše dece će da vraćaju dugove!
  • NS49

    03.05.2021 19:34
    Ovo je prava proslava praznika rada. 150 godina se čeka realizacije ovakve ideje. Dok je Vojvodina imala autonomiju nije uspela da ovo započne.
    Svaka čast onima koji je realizuju.
    Svi koji ste protiv stvarno vas ne razumem. Pravi ste Internet ratnici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti