Novosadski gimnazijalci pobedili na Samitu mladih o klimatskim promenama

Ekipa Gimnazije "Svetozar Marković" trijumfovala je na Evropskom samitu mladih o klimatskim promenama, održanom onlajn zbog pandemije, potvrdilo je da za naše talente nema granica.
Novosadski gimnazijalci pobedili na Samitu mladih o klimatskim promenama
Foto: Pixabay
Učenici četvrtog razreda Gimnazije "Svetozar Marković" Lenka Stević, Relja Jocić i Strahinja Đukić su, u konkurenciji vršnjaka iz 28 članica EU i još četiri zemlje kandidata, osvojili prvo mesto, prenose Novosti.
 
"Naša osnovna ideja je bila da sve smeće iz novosadske gradske deponije bude smešteno u ogromne podzemne bunkere, gde bi se vremenom akumuliralo mnogo ugljen-dioksida, metana i drugih gasova, koji bi se kasnije iskoristili za zagrevanje grada i u druge svrhe", objašnjava Strahinja.
 
Lenka dodaje da bi se tu nakupljali štetni gasovi.
 
"Poput metana i ugljendioksida, koji mogu biti i korisni kada se cevima odvode i upotrebe za grejanje ili hlađenje grada, industrijskih postrojenja, da se proizvodi suvi led, da se koristi za dezifekciju ili u auto-industriji i prehrani", navodi ona.
 
Prema rečima direktorke Gimnazije "Svetozar Marković" Tatjane Vukadinović, značaj ovakvih projekata je velik, jer pokreće učenike i obrazovnu zajednicu.
 
"Ono što je ostavilo poseban utisak na mene je da evropske institucije koriste pamet i kreativnost mladih kao resurs. Ima mnogo darovite dece, koja nisu 'opterećena šablonima', koja su zakoračila u svet odraslih, te moramo da ih uključimo u rešavanje izazova s kojima se susrećemo, da im lokalne institucije i zajednica pruže, po uzoru na Samit, priliku da podele svoje ideje i ponude moderna i jedinstvena rešenja", poručuje Vukadinović za Dnevnik.
 
Kako navode, imali su veliku podršku profesorki biologije Ksenije Novevski i Milice Marjanović.
 
Kao prvoplasirani trebalo bi da učestvuju na evropskom okupljanju mladih u oktobru u Strazburu, ako to dozvole epidemiološke prilike.
  • Jožef Visarionovič B

    08.05.2021 12:06
    Gretenizam
    Bravo, uspešno indoktriniramo decu da veruju u podvalu zvanu klimatske promene. Toliko je globalno zagrevanje uzelo maha da smo evo gotovo u devetom mesecu grejne sezone. U redu je biti solidaran sa zapadnim zemljama ali da zatupljujemo omladinu... Stvarno želite da nam deca budu Greteni?
  • Jaa

    04.05.2021 11:38
    Lepo al ovo je ideja stara bar 40 god ako ne i vise
  • Добрина

    04.05.2021 10:22
    Новосадски гимназијалци
    Све честитке.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti