Europolis: Lokacija za groblje za kućne ljubimce već postoji, ono nije prioritet

Centar za razvoj demokratskog društva Europolis povodom najava izgradnje groblja kućnih ljubimaca u Šangaju tvrdi da je važećim planom već predviđena izgradnja takvog kompleksa na Alibegovcu, površine od oko dva hektara.
Ovaj lokalitet je, navode, bio predviđen i prethodnim planom za novo gradsko groblje, više od 30 godina unazad, a zadržan je i u izmenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana do 2005. godine. Pored njega, trebalo bi da bude izgrađeno groblje za kućne ljubimce. Lokalitet se nalazi u neposrednoj blizini Navipovih vinograda na Alibegovcu, a jasna je, smatraju, povezanost i namera planera da se sahranjivanje ljudi i ljubimaca obavlja na jednom mestu, a ne u industrijskoj zoni. 
 
"Izgradnja groblja za ljubimce u sklopu Gradskog prihvatilišta nije inicirana na sastanku koji je održan u oktobru mesecu 2020. godine sa većnikom za komunalne poslove gospodinom  Zdravkom Jelušićem. Sastanku su prisustvovali, između ostalih, udruženja za zaštitu dobrobiti životinja, ali zvanična inicijativa nije potekla odatle. Postoje brojni problem koji su na sastanku definisani, pre svega nepostojanje mačkarnika, što je zabeleženo i u zvaničnom zapisniku, ali se izgradnja, a ponajmanje menjanje planske dokumentacije, odnosno predviđenih lokaliteta nije spominjalo", piše u saopštenju Europolisa.
 
Kako ocenjuju, tačno je da postoji zainteresovanost vlasnika kućnih ljubimaca za groblje. 
 
"Ipak, udruženja za zaštitu dobrobiti predlažu i preferiraju kremaciju kao ekološki ispravan princip i u tom smislu postoji više načina kako se dostojanstveno oprostiti od ljubimca", navode u ovoj organizaciji.
 
Smatraju da je prioritet za JKP "Zoohigijena i veterina" da se ispune zakonom propisani uslovi za registraciju prihvatilišta za mačke i podsećaju da je 2018. godine odvojeno 4,9 miliona dinara za montažni objekat paviljonskog tipa za mačke, kao i 5,2 miliona dinara za nabavku opreme za hvatanje i smeštanje pasa i mačaka. 
 
Zaključuju da bi osam godina od osnivanja ovog JKP prioritet morao biti mačkarnik, s obzirom na to da se konstantno izdvaja novac za potrebe rešavanja problema napuštenih mačaka. 
  • Vlada

    08.05.2021 12:58
    @Сремац

    Baš me sad zanima da li si svestan da kućni ljubimci i njihovi vlasnici ne umiru u isto vreme, ali se istovremeno bojim tvog odgovora.
  • Bojan

    08.05.2021 11:21
    @BulevarEvrope

    Opet ta ljubomora jer tvoja vrsta nije povlašćena kao psi i mačke pa smete da kročite u grad samo tokom stočnog sajma.
  • Сремац

    08.05.2021 10:44
    МАЧКАРНИК
    Понекад се питам:"Да ли сам заиста толико луд да ништа не разумем?"Сахрану кућних љубимаца треба да обавита на истом месту у истом гробу са власником.Зашто их одвајати и трошити новац за неке мачкарнице, кереће азиле и нова керећа гробља.На овај начин решавамо све економско политичке проблеме Државе.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti