Novi Sad postaje internacionalni centar za neoperativni tretman skolioze

Dece koja boluju od deformiteta kičmenog stuba je, nažalost, sve više u svetu i kod nas u Srbiji.
Novi Sad postaje internacionalni centar za neoperativni tretman skolioze
Foto: 021.rs
Pred medicinom se nalaze mnogi izazovi, pa i oni u vezi sa tretmanom skolioze, učestalog deformiteta kičme.
 
Srećom, medicina u ovom polju vrlo brzo napreduje zahvaljujući svetskim stručnjacima koji su karijere posvetili ispravljanju skolioze. 
 
Upravo sada, novosadski Scolio Centar učestvuje u inovativnom, multinacionalnom projektu sa najboljim svetskim stručnjacima u oblasti ortopedije i fizioterapije, u nadi da će novi pristup operativnog tretmana skolioze kod dece pokazati efekte koji se očekuju.
 
Kako za 021.rs objašnjava osnivač Scolio Centra, međunarodno priznati Schroth instruktor mr Nikola Jevtić, reč je o detaljnom testiranju dece koja će biti subjekti najnovijeg sistema operacije skolioze.
 
"Odlučili smo da udružimo snage sa svetskim stručnjacima i imamo čast da radimo vrlo bitan deo posla u ovom projektu, a to je pre i postoperativno testiranje dece koja su prošla takozvani VBT, hirurški tretman nakon kog kičmeni stub dece ne gubi fleksibilnost i pokretljivost. Naš zadatak je praćenje efekata tretmana pomoću savremene aparature koju posedujemo zahvaljujući našim saradnicima iz Engleske, imamo dovoljno znanja i iskustva da dođemo do rezultata koji će, čini se, igrati odlučujuću ulogu u načinu na koji će hirurzi u budućnosti i kod nas moći da tretiratraju skoliozu", navodi Jevtić.
 
On je upravo boravio na Acibadem klinici u Turskoj, gde će na ovom inovativnom projektu raditi sa jednim od vodećih svetskih spinalnih hirurga prof. dr Ahmetom Alanayem. Nikola je imao čast da, kako kaže, bude uključen u ceo proces - od pregleda pacijenata, preko operacija, do rada fizioterapeuta sa pacijentima.
 
"S ovakvim iskustvom nastavljamo da unapređujemo rad naše ustanove u Novom Sadu i ovakva razmena znanja i iskustva na najvišem svetskom nivou neverovatno znači kad se bavite unapređenjem kvaliteta života dece", naglašava Jevtić za 021.rs.
 
mr Nikola Jevtić i prof.  dr Ahmet Alanay; Photo: dr Alanay @ Instagram
 
VBT ili Vertebral Body Tethering
 
Osim Jevtića, u ovaj projekat uključeni su stručnjaci prof. dr Ahmet Alanay sa Acibadem klinike u Turskoj i prof. dr Nachiappan Chockalingam sa Univerziteta Stafordšir u Velikoj Britaniji, inače i direktor Centra za biomehaničke i rehabilitacione tehnologije. 
 
Prema rečima dr Alanaya, VBT je tehnika lečenja kičmenog stuba koja je vrlo konzervativna u pristupu i minimalno invazivna u poređenju sa drugim tehnikama, a omogućava rast i razvoj kičme kod dece u razvoju, bez daljih problema i komplikacija.
 
"Cilj VBT je da se stimuliše dalje rast i razvoj kičmenog stuba kod pacijenata u pravcu korekcije. Tehnika 'privezivanja' stuba omogućava - i zapravo stimuliše potencijal rasta kod dece u pravcu korekcije deformiteta, ali je bitno i koji je uzrast dece s kojim radite. Literatura sugeriše da su dobri kandidati za ovu operaciju deca koja i dalje nemaju potpuno razvijenu kičmu, ali imaju idiopatsku skoliozu i iskrivljenje od 40 do 60 stepeni, uz neke dodatne specifičnosti", navodi za 021.rs prof. dr Ahmet Alanay, dodajući da se deca nakon operacije vraćaju u školske klupe posle svega dve nedelje.
 
Ovi stručnjaci očekuju da istraživanjem naučno dokažu benefite ovog vida operativnog lečenja kada je pokretljivost kičmenog stuba u pitanju. Prof. dr. Ahmet Alanay je naglasio da je uvek raspoložen da edukuje svoje kolege u ovom pravcu kako bi ova metoda bila dostupna i u drugim zemljama i kako kaže, on je član Evropskog VBT tima koji već edukuje spinalne hirurge širom sveta.
 
Prof. dr Ahmet Alanay
 
Profesor Nachiappan Chockalingam navodi za naš portal da su iza njega godine uspešne saradnje sa Nikolom Jevtićem na polju korekcije deformiteta kičmenog stuba.
 
"Naša saradnja je počela da daje neke fantastične kliničke rezultate koji će biti od koristi ne samo nama koji se bavimo neoperativnim tretmanom, već i hirurzima koji rade na ovom polju. Polazeći od naše uspešne saradnje, a zahvaljujući podršci Vicona, pokrenuli smo laboratoriju za analizu kretanja u Scolio Centru, koja će igrati vrlo bitnu ulogu u razumevanju skolioze", objašnjava prof. Chockalingam.
 
Po završetku rada na ovom projektu, novosadski i svetski stručnjaci, ali i naučna zajednica, dobiće značajne rezultate u polju tretiranja skolioze savremenim metodama, a deca će dobiti šansu da život žive na pravilnom, jakom kičmenom osloncu.
 
Detaljnije o radu Scolio centra u Novom Sadu saznajte na zvaničnom sajtu.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti