Preduzeće uzurpira obalu Dunava u Futogu, dobilo ponudu da plati zakup retroaktivno

"Vode Vojvodine" zatražile su od preduzeća koje vadi rečni nanos kod Futoga da retroaktivno plati zakup zemljišta koje bespravno koristi više od dve godine.
Preduzeće uzurpira obalu Dunava u Futogu, dobilo ponudu da plati zakup retroaktivno
Foto: 021.rs
JVP "Vode Vojvodine" dostavile su "Svetorogu" vansudska poravnanja kojima je predviđeno plaćanje zakupa za period od 2018. do 2020. godine, jer to preduzeće više od dve godine bespravno koristi parcelu u Futogu i zarađuje na vađenju rečnog nanosa.
 
Iz "Svetoroga" na adresu "Voda Vojvodine" nije došao nikakav odgovor, pa se upravo priprema dokumentacija za postupak pred nadležnim sudom, kažu za 021.rs u ovom preduzeću. 
 
Naime, "Svetorog" je 2010. godine sklopio ugovor o zakupu sa Vodoprivrednim društvom "Šajkaška" i istom  plaćalo zakupninu za korišćenje zemljišta. Taj ugovor nikad nije raskinut.
 
Međutim, kako za 021.rs kažu u Vodoprivrednom društvu, ovaj ugovor od 2016. godine "više nije praktično primenjivan, odnosno VD Šajkaška više nije fakturisala zakupninu, jer je tadašnjim izmenama Zakona o vodama nadležnost za izdavanje vodnog zemljišta preneta JVP Vode Vojvodine".
 
"Drugim rečima, promenjena je uloga zakupodavca samim zakonom. U vezi sa tim, VD "Šajkaška" je prestalo da šalje fakture o zakupu na adresu Svetoroga. Nemamo informaciju da li se ta kompanija nakon toga obraćala JVP Vode Vojvodine radi regulisanja zakupodavnih odnosa", navodi se u odgovoru za 021.rs.
 
Ovu informaciju ima JVP "Vode Vojvodine" koje sada traži da reguliše ove odnose i da povrati naknade za period od 2018. do 2020. godine.
 
"Između JVP Vode Vojvodine i Svetoroga nije zaključen ugovor, sporazum, niti bilo koji drugi pravni akt. Međutim, imajući u vidu da se Svetorog nalazi u posedu vodnog zemljišta bez pravnog osnova, kao i da je u prethodnom periodu koristio zemljište za deponiju građevinskog materijala sa pripadajućim objektima, tom društvu su dostavljena vansudska poravnanja na potpisivanje, kojima je predviđena obaveza plaćanja naknade", piše u odgovoru koji su "Vode Vojvodine" uputile Organizaciji za očuvanje prirode i životinja. 
 
Ukoliko "Svetorog" ne izmiri ove obaveze, već se pripremaju sudski postupci i zahtev za predaju poseda
 
Ako "Svetorog" pristane na vansudska poravnanja, proći će sa manjom štetom. Preduzeće tako neće plaćati nikakve sankcije za bespravno korišćenje zemljišta, već će samo platiti redovnu zakupninu bez kamata, za dve godine čistog profita, a ostaće i cela 2017. godina za koju preduzeće nije plaćalo ni "Šajkaškoj", ni "Vodama Vojvodine", koja uopšte nije regulisana.
 
Problematično je i to što je ovo preduzeće za svoje potrebe proširilo nasip, za šta nije imalo dozvolu i zbog čega je vodni inspektor u martu ove godine naložio obustavu radova.
 
Moguće ugrožavanje stabilnosti nasipa
 
Takođe, preduzeće je bez dozvole organizovalo prelazak kamiona velikog gabarita po nasipu i formiralo deponiju za koju koristi oko 300 metara nasipa i delova prinasipskog pojasa sa branjene i nebranjene strane.
 
"Upozoravali smo, takođe, da do deponija dolazi veći broj kamiona, čija je nosivost znatno veća od dozvoljene, što dodatno opterećuje konstrukciju nasipa, a može da ugrozi i njegovu stabilnost", navode u vezi sa ovim u JVP "Vode Vojvodine".
 
U "Vodama Vojvodine" za 021.rs kažu da oštećenja nasipa nisu konstatovana, ali da postoji bojazan da bi do toga moglo da dođe.
 
"Inspekcija je, zato, predložila postavljanje odgovarajuće signalizacije za zabranu kretanja teretnih vozila po nasipu. JVP je kod nadležnih organa Novog Sada već pokrenulo proceduru za postavljanje odgovarajuće signalizacije", piše u odgovoru "Voda Vojvodine" za 021.rs.
 
Uprkos tome što je inspekcija početkom marta zabranila rad "Svetorogu" oni i dalje vade rečni nanos na parceli koju koriste na osnovu ugovora koji je, prema rečima "Voda Vojvodine", pravno ništav. 
 
Zbog toga su se "Vodama Vojvodine" obratila udruženja "Futoška inicijativa" i "Organizacija za očuvanje priroda i životinja - OSNA". Oni su zahtevali sastanak sa nadležnima, kako bi se preventivno delovalo da ne bi "bila ugrožena bezbednost po živote i imovinu građana Futoga i Veternika, usled uništavanja nasipa i opasnosti koje prete od poplava".
 
"Naime, svedoci smo, da kompanija neprestano radi, bez obzira na naložene instrukcije od strane inspekcija. Između ostalog, naš zahtev prema nadležnim inspekcijama je bio i postavljanje rampe na ovom delu nasipa. U skladu sa članom 133. Zakona o vodama, gde su ove aktivnosti protivpravne, a s obzirom da je ovaj vodni objekat u vašem starateljstvu, molimo vas da nas podržite u ovom zajedničkom interesu. Naglašavamo i činjenicu, da je dotok sveže vode u rečni Dunavac kod Futoga, takođe zaustavljen delovanjem ove kpmpanije. Samim tim, on više ne može da primi veliku vodu prilikom plavnih talasa, a zbog izlivanja fekalnih kanalizacija iz pravca Futoga, pretvara se u septičku jamu", piše, između ostalog, u pismu koje su udruženja uputila na adresu "Voda Vojvodine".
 
Nadležni pokrajinski organi su, u više navrata tokom 2019. i 2020. godine, utvrdili da kompanija posluje nelegalno. Uprkos tome, u junu 2020. "Svetorog" je od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobio licencu za vađenje rečnog nanosa. 
 
"Svetorog" nije tražio ni uslove zaštite životne sredine od Pokrajinskog zavoda za zaštitu životne sredine, iako izvodi radove u sklopu ekološkog koridora od međunarodnog značaja reke Dunav.
 
Vađenje rečnog nanosa i prodaja šljunka i peska, dakle, "Svetorog" bez ugovorne obaveze ne plaća ni naknadu, a prema javno dostupnim finansijskim izveštajima, u 2020. godine ostvario je profit od 38.493.000 dinara.
 
Zbog ukazivanja na probleme u vezi sa poslovanjem "Svetoroga", ekološki aktivisti su nekoliko puta doživeli incidente, od kojih su neki bili i nasilni. Tako su, početkom aprila ove godne, u blizini parcele koju koristi "Svetorog" napadnuti aktivisti udruženja OSNA i novinari Zelene patrole dok su dronom snimali kako izgleda obala. 
  • 313

    10.05.2021 17:30
    Leva ruka, desni džep
    Nigde nema "biznisa" kao u Srbiji. Svako drpa koliko mu i kada treba.
  • Limanac

    10.05.2021 17:08
    Ovo firmu ustvari drzava kreditira ali bez kamate, cak mozda i sa negativnom. Tipa nemas para da platis sve dozvole a mozda ih i ne bi dobio ali krenes sa poslom, u medju vremenu za tih par godina namaknes neki kes i sad mozes da platis retroaktivno. Nema veze sto je u deo para pojela inflacija. Lepa poruka da svi tako mogu da krenu u biznis.
  • Brana

    10.05.2021 14:50
    A Dobrojin Karin komerc?
    Sve napisano je potpuno tačno, osim što nije naveden mnogo veći štetočina u neposrednom komšiluku - Karin komerc MD. Isto ima proizvodnju i koritu Dunava, što je nedopustivo. Veći sponzor ove i prethodne vlasti pa mu se toleriše rudna renta, iz ekspoatacije peska i šljunka. Dobio posao odnošenja zemlje nastale kopanje TC Promenada, koju je nasipao u produžetku prema Svetorogu. Prethodno je nekom mahinacijom zamenio to zemljište čiji je sada gruntovni vlasnik, sa Vodama Vojvodine za neko svoje u okolini Titela?! Obojica ugrožavaju odbranu od poplava, jer nasipaju zemljište koje je predviđeno da primi poplavni talas, kako ne bi bio potopljen Novi Sad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.