Bezbednjacima "brzi prsti" doneli stanove po povlašćenim cenama, sada ih izdaju za dobre pare

U Fejsbuk grupama za izdavanje stanova i na sajtovima za oglašavanje nekretnina u Novom Sadu pojavili su se oglasi za izdavanje stanova u naselju za bezbednjake na Jugovićevu.
Bezbednjacima "brzi prsti" doneli stanove po povlašćenim cenama, sada ih izdaju za dobre pare
Foto: 021.rs
Ove stanove su pripadnici policije, vojske i vatrogasne službe dobili po povlašćenoj ceni od oko 500 evra po kvadratu, a sada ih pojedinci izdaju za 200 do 350 evra mesečno. 
 
U jednom oglasu postavljenom na grupu "Izdavanje stanova Novi Sad", kao prednost se navodi i to da je preko hodnika "ljubazan komšija vatrogasac". Za ovaj stan od 55 kvadrata, vlasnik je tražio kiriju od 350 evra.
 
Postavlja se pitanje kako je moguće da pripadnici bezbednosnih službi mogu da daju stan u zakup, s obzirom na to da je jedan od uslova da budu poželjni za stan po povlašćenoj ceni, da nemaju u svojini stan ili porodičnu stambenu zgradu, odnosno da imaju  "neodgovarajući stan". Inače, kako je navedeno u Konkursu Ministarstva unutrašnjih poslova za stanove po povlašćenim cenama, "neodgovaraujući stan" je onaj čija površina nije veća od 92 kvadrata. 
 
U Uslovima za kupovinu stana pod povoljnim uslovima nigde se ne navodi da li pripadnik policije/vojske može da izda nekretninu i da u međuvremenu stanuje u drugom prostoru, tako da zakonski, oni koji su oglasili stanove ne čine ništa pogrešno.
 
Pripadnici bezbednosnih službi koji su svoje stanove oglasili, nisu želeli da razgovaraju sa novinarkom 021.rs o izdavanju stanova koje su dobili po povlašćenim cenama, niti da daju zvanične izjave za 021.rs, ali su neki od njih naglasili da ne rade ništa protivzakonito. 
 
Iz Sindikata policije "Sloga" za 021.rs kažu da je sam sistem kupovine preko veb aplikacije "Brzi prsti" u startu bio nepravedan i podložan mahinacijama i zloupotrebama.
 
"Onaj ko je bio brži, kupio je stan, a ne onaj kome je stan bio prekopotreban i kome bi rešio stambeno pitanje", navode u ovom sindikatu.
 
Kako objašnjavaju, do ovakve situacije moglo je da dođe i zbog toga što zaposleni koji žive na jednoj teritoriji nemaju prednost u kupovini, niti se ta prednost ogleda u stvarnim potrebama. Uslovi su, poručuju, bili takvi da je svako mogao da aplicira - i onaj u Nišu za stan u Novom Sadu, samo ako je bio dovoljno brz.
 
"Praktično, ljudi su koristili ono sto im je omogućeno. Tako su mnogi aplicirali za više gradova, dobili i kupili. Sada takve stanove mogu i da izdaju, jer šta bi drugo? Takav stan za koji su uzeli kredit izdaju, dok žive kao podstanari u drugom gradu. Sve to nije nezakonito niti je nemoralno. Jednostavno zbog loše organizacije prodaje i aplikacije 'brzi prsti' koja je to omogućila, desava se ova pojava", smatraju u sindikatu "Sloga".
 
Tako, ističu, onaj ko uzima kredit i otplaćuje banci, svakako "neće da dozvoli da gubi", ako ne živi u tom stanu, jer radi u drugom gradu, pa nema drugog izbora nego da ga izdaje.
 
"Ako je jasno vlasništvo nad stanom, niko nema zakonskog prava da ga uslovi da isti stan ne izdaje", ocenjuju.
 
Ubuduće se tako nešto može sprečiti, smatraju u sindikatu.
 
"Potrebno je izmeniti uslove konkursa i dati priliku da zaposleni koji rade u određenim gradovima imaju prednost za kupovinu", ocenjuju.
 
Dodaju, ipak, da je pitanje da li bi se i takav sistem mogao podvesti pod diskriminaciju, s obzirom na to da ima oblasti u kojima se ovakvi stanovi ne grade, pa tako neki službenici nikada ne bi imali priliku da reše svoje stambeno pitanje. 
 
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova nisu odgovorili na pitanja 021.rs u vezi sa ovom temom. 
 
Stanovi za vojsku, policiju i bezbednjake dodeljivani su po sistemu "Brzi prsti" - dobijali su ih oni koji se prvi put prijave preko interneta. Rang lista se, tako, formirala na osnovu redosleda pristiglih prijava elektronskom poštom, što je dovelo do toga da bez stana ostanu oni koji bi, po objektivnim kriterijumima, trebalo da ga dobiju. Pojedini bezbednjaci su pričali i da je konkurs navodno bio otvoren 15 minuta ranije, kako bi oni "podobni", mogli da se prijave pre ostalih.
 
Nedugo nakon što je premijerka Ana Brnabić rekla da je ovaj sistem najbolji i najtransparentniji način da se odredi ko će dobiti stan, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da treba da se preispita ovaj princip. I gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je da će se procedura podnošenja konkursne dokumentacije menjati. 
 
Useljenje prvih stanara u stanove za bezbednjake koji se grade na Jugovićevu, počelo je 15. aprila, tako što su premijerka Ana Brnabić i drugi državni funkcioneri predali ključeve za prvih 14 od ukupno 548 stanova.
 
Na ovoj lokaciji će do kraja sledeće godine biti useljeno 1.972 stanova u 12 stambenih zgrada sa parkinzima, dečijim igalištima i drugim sadržajima, a stanovi koji su uglavnom veličine od 40 do 80 kvadrata prodati su po ceni od 500 evra po kvadratu. Premijerka Ana Brnabić je najavila će se na leto nastaviti gradnja novih stanova.
  • Tanja

    01.02.2022 13:52
    Besna sam
    Radil sam od 1983 g u Okruznom zatvoru Beograd u obezbedjenju do 2014 ltisla u penziju.Xali je moguce da ja nisam zasluzila da dobijem stan po povoljnim uslovima.Gde je pravda a klinci od par godina u sluzbi su dobili Jer se vode po tome koliko je covek sluzbovao ili brzi prsti .
  • Bole

    19.01.2022 18:27
    Bruka
    Imam 35 g staža neadekvatan smeštaj i nemam brže prste za stan .Ali sam imao u tri rata do sad.Klinka došla u stanicu pre 4 god i dobila oko 75 m/2.Nije ni udata niti ima dece....???? Živela Srbija.
  • Rodja

    23.08.2021 06:06
    Nemam nista
    Jeli... Kad ce stanovi u Smederevo za policiju, dokle će neko biti podstanar

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti