FOTO, VIDEO: Na Satelitu goreo stan prepun smeća, građani bez vode i struje, najavljena pomoć

Stanari zgrade u Stevana Hristića 25, u kojoj je u subotu izbio požar, nemaju vode i struje. Biće potrebno nekoliko dana da se sve popravi, a Grad obećava pomoć u saniranju štete.
FOTO, VIDEO: Na Satelitu goreo stan prepun smeća, građani bez vode i struje, najavljena pomoć
Foto: 021.rs
U požaru je izgoreo stan u prizemlju, jedna prostorija pored stana, kao i hodnik. Šteta je evidentirana i na gornjim spratovima.
 
Vatrogasci su ugasili požar i evakuisali 24 osobe. Opekotine su zadobile jedna devojčica i žena, dok je desetak građana dobilo medicinsku pomoć prvenstveno zbog gutanja dima. 
 
Međutim, ovo nije prvi put da Novi Sad pomaže ovom kvartu. Od 2014. godine do danas, ovo je četvrti požar u zgradama koje su sagrađene tokom 1986. i 1987. godine.
 
Stanovnici su svedočili požaru 20. aprila 2014, u zgradi na adresi Anđe Ranković 10. Manje od godinu dana kasnije, dogodio se još jedan požar, kada se vatra javila u Stevana Hristića 23. Požar u Stevana Hristića se ponovio 15. februara 2019. godine, ali na broju 29. 

Stanari ovog kvarta, koji uglavnom ne žele da se pojave pred kamerom ili da otkriju identitet, kažu da je ovo veliki broj požara za zgrade koje se nalaze na nekoliko metara jedna od druge, ali smatraju da su uzrok nesrećni slučajevi. Kako pričaju ekipi 021.rs, za jedan požar se pričalo da je uzrok kvarcna grejalica, a za drugi incident sa plinskom bocom.



Međutim, za požar koji se dogodio u subotu kažu da je mogao da se očekuje, jer je izbio u stanu punom smeća. Objašnjavaju da tu godinama živi muškarac koji gomila stvari. 
 
Zbog gomilanja smeća stanari su godinama zvali inspekciju, policiju, razne druge službe, ali je jedini rezultat njihovog napora bio taj da radnici "Čistoće" ponekad odnesu smeće koje ispadalo kroz prozore.

"Ovde sam 20 godina, a ima komšija koje se tu od 1987. godine, ni oni se ne sećaju da li je tu ikada bio stan bez smeća. Godinama ulazimo u zgradu uz nesnosan smrad. Prijava ima nebrojeno, ali se nikada ništa nije preduzelo. Ne znam koliko puta sam pomislio da smo svi u opasnosti ako se nešto zapali i to se, na kraju, i dogodilo. Na sreću, niko nije nastradao, vatrogasci su sve evakuisali i brzo ugasili vatru. Ovo nije moralo da se dogodi, Grad je morao da iseli stanara zbog ovakvog načina života u gradskom stanu, ili barem da ukloni smeće. Ne postoji opravdanje za ovaj nemar Grada, jer kakav si ti to stanodavac kad dozvoliš podstanaru da ovo radi", priča jedan od stanara.

Jedna komšinica pokazala je ekipi 021.rs smeće koje je ostalo pored zgrade i trafo-stanice, kao i mačke koje slobodno prolaze kroz spaljeni stan. Kako kaže, stanu su odavno isključeni voda i struja, te je stanar koristio sveće.

Dok je ekipa 021.rs bila u Stevana Hristića 25, ispred se nalazila cisterna sa vodom na kojoj su se građani snabdevali, a dolazile su razne ekipe javnih preduzeća, poput JKP "Stana" koje su procenjivale šta je potrebno da se uradi kako bi se sanirala šteta. Prilaz spaljenom stanu je bio obezbeđen policijskom trakom, a ista traka je bila i sa zadnje strane zgrade.

Gradonačelnik: Iselićemo stanara, grad će pomoći u sanaciji 

Gradonačelnik Miloš Vučević kaže da će stanarima Stevana Hristića biti pružena pomoć u saniranju štete nastale zbog požara. Kako navodi, gradske službe su ranije pokrenule proceduru prinudnog iseljenja.

"Korisnik tog stana tu živi od 1987. On je dobio privremeni smeštaj, kasnije je u nekoliko navrata pokrenut postupak iseljenja, ali nije sproveden zbog komplikovane procedure. Niko nije mogao ovo da očekuje, nemojmo sada se pravimo da je do požara došlo jer nije pravno-tehnički nije sprovedena odluka o iseljenju. Do požara je došlo zbog toga što se neko nemarno odnosio prema okolini u kojoj stanuje", kaže gradonačelnik. 

Vučević dodaje da će stan biti iseljen i vraćen gradu. 

"Biće iseljen, sem ako ne izađu svi živi koji se solidarišu kada se vrši neko izvršenje. Ne bi me čudilo da vi, isti cenjeni mediji, kada bude prinudno izvršenje, odete tamo i da se solidarišete sa onim koji se iseljava i kažete kako je Novi Sad odvratna, loša maćeha, koja izbacuje ljude na ulicu. Nek ostane ovo zabeleženo da sam rekao, da vidimo šta će biti", zaključuje Vučević.

  • Bojan

    11.05.2021 14:29
    @Dejan

    Ajde na stranu i svedočenja o smradu i što jasno stoji da je pokretano nekoliko postupaka iseljenja zbog nehigijenskih uslova u kojima je ovaj lik živeo; ali ako tebi ovo na snimku "uopšte nije puno stvari", sasvim je moguće da imaš isti poremećaj kao i dotični stanar. Mogu samo da izrazim nadu da će tebe mnogo lakše iseliti iz tvoje deponije, pre nego što izazoveš neki sličan incident.
  • Dejan

    11.05.2021 12:55
    Požar u ovoj zgradi su najverovatnije uzrokovale neispravne instalacije u prizemlju zgrade, gde sijalice dugo vremena samo "trepere", stalno izazivajući kratke spojeve i svakako je rezultat neodgovornosti svih stanara u njoj. Što se tiče čoveka koji živi u stanu koji je prvi izgoreo, nije tačno da je držao nekakvo "smeće", jer pošto nema penziju, bavio se prodajom polovne garderobe na pijaci. Nikad nisam čuo da bi neka majca ili džemper mogli da izazovu bilo kakav požar. Iz vašeg video snimka se takodje vidi da, sem šuta malobrojnog nameštaja, u stanu uopšte nije bilo puno stvari. Takođe, dve mačke ne mogu da budu opasnost za "divne" komšije ove zgrade. Što se tiče izjave gradonačelnika, neka računa da će nas biti zaista puno koji ćemo se solidarisati sa ovim divnim čovekom, koji ima puno prijatelja i mnogima je na mnogo načina pomogao. Tu su na kraju i društvene mreže, pa će se videti čime se gradonačelnik bavi, a čime bi trebalo da se bavi.
  • iju

    11.05.2021 09:36
    Kakav je ovo komentar naseg cenjenog gradonacenika? Hteo je gospon' da bude cinican? To prvo, a drugo, zanima me sto se svi redovno stide kad ih neko pita da kazu svoje misljenje jasno i glasno? Stanari bi da im neko resi problem ali niko ne sme svojim likom, imenom i prezimenom da to glasno kaze? Koji ufonjci od ljudi... A trece, ovom sto pasivno-agresivno besni je li taj deo grada Satelit ili NN... e Gari, nebitno skroz...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti