Novi Sad će dobiti heliodrom na Mišeluku, rešiće višegodišnji problem

U sklopu kovid bolnice na Mišeluku biće sagrađen i heliodrom koji će koristiti sve zdrastvene ustanove u Novom Sadu.
Novi Sad će dobiti heliodrom na Mišeluku, rešiće višegodišnji problem
Foto: 021.rs

Gradonačelnik Miloš Vučević, govoreći o toku izgradnje bolnice koja će posle epidemije korona virusa verovatno postati Gradska bolnica, naveo je da je odlučeno da Republika otkupi još nekoliko okolnih parcela i da se uredi prostor za heliodrom, jer u vojvođanskoj prestonici ne postoji odgovarajući prostor za sletanje i uzletanje helikoptera koji prevoze pacijente.

Odluka o gradnji heliodroma važan je znak građanima da se na Mišeluku gradi objekat koji će ostati na korišćenje i posle pandemije, a time će se rešiti i višedecenijski problem kada je u pitanju sletanje helikopter, naveo je gradonačelnik.

Vojni i policijski helikopteri koji prevoze pacijente ili organe za transplantaciju godinama su sletali na policijska centar na Klisi, Sajmište ili na pomoćne terene FK Vojvodina, na čijem je prostoru izgrađen TC Promenada. Međutim, to su sve samo privremene lokacije. 

Kod Instituta u Sremskoj Kamenici postoji prostor namenjen za sletanje helikoptera, ali nije u funkciji od ratova devedesetih, prvenstveno iz bezbednosnih razloga - zbog okolnog visokog drveća. 

Problem sa nedostatkom heliodroma prisutan je godinama. Svojevremeno je, zbog potrebe za bržim transportom organa za transplantaciju u druge kliničke centre, postojao projekat da se heliodrom sagradi na na krovu zgrade koja je sada Urgentni centar Kliničkom centra Vojvodine i gde se trenutno grade blokovi B i C. Dalje od ideje se nije stiglo.

Inače, jedini prostor u Novom Sadu koji je na spisku heliodroma sa dozvolom je prostor u sklopu preduzeća Ciklonizacija u Primorskoj ulici. Ovo preduzeće poseduje jedan helikopter. 

  • Bojan

    18.05.2021 17:37
    @C

    Kojim to "vašima" i kakve to veze ima s nama?
  • C

    18.05.2021 10:17
    C
    Kod nekih"tupavih"drzava se heliodrom pravi na krovovima bolnica...Nasima jos uvijek drvece smeta???
  • NS Gari

    15.05.2021 10:54
    Beda
    Kako smo jadni, kako smo bedni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti