Novi Sad uzima kredit da kupi prvih 10 električnih autobusa

Grad Novi Sad će se kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) zadužiti osam miliona evra kako bi kupio 10 električnih autobusa i sagradio dva ili tri punjača za ova vozila, saznaje 021.rs.
Novi Sad uzima kredit da kupi prvih 10 električnih autobusa
Foto: 021.rs
Kako se može videti na sajtu EBRD-a, ovo će biti povećanje već postojećeg zajma od sedam miliona evra koji je uzet za kupovinu 29 autobusa na gas, koji su nedavno isporučeni Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP).
 
Gradonačelnik Miloš Vučević kaže da su prošle nedelje dobili od republičkog ministarstva dozvolu da počne nabavka 10 autobusa na električni pogon sa punjačima. On je objasnio da se radi o kreditu od osam miliona evra sa kamatom od 1,1 odsto, što je, kako je naveo, povoljnije nego da se na neki drugi način nabavljaju ova vozila.
 
Nabavku će sprovesti EBRD, a njoj će prethoditi potpisivanje ugovora.
 
S obzirom kakvi su rokovi kada su u pitanju javni tenderi i isporuke autobusa, može se očekivati da ovih 10 autobusa u Novi Sad stigne krajem ove ili početkom naredne godine, pod uslovom da ne bude odlaganja.
 
GSP u voznom parku nema ni jedno električno vozilo, mada planovi o njihovoj kupovini postoje već nekoliko godina. Razgovori sa EBRD su počeli tokom 2019. godine, dok je pismo o namerama potpisano polovinom 2020. godine. 
  • Zokins

    17.05.2021 17:15
    struja
    A puniće se strujom iz termoelektrana na ugalj kojre više zagađuju od automobila bilo dizel,bilo benzin.
  • Pavle

    17.05.2021 12:57
    Milion evra komad busa
    Orijentaciono.
  • Aha

    16.05.2021 21:29
    Već vidim da će biti neki Turski jer kad se dva puta za...eš i kupiš Turske na metan što ne bi i na struju-ko će to održavati i servisirati?
    sistem rada u Gsp-u je iz 67 godine!! uložite nešto i u majstore,gibnjeva više nema!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti