Bivši predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović osnovao Akciju progresivne Vojvodine

Aleksandar Jovanović, dugogodišnji član Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je u oktobru prošle godine napustio ovu stranku, osnovao je novu političku organizaciju - Akciju progresivne Vojvodine.
Jovanović je bio član Lige socijaldemokrata Vojvodine gotovo 30 godina, ali je prošle godine odlučio da istupi iz partije, navodeći da je "vreme da se traži drugi oblik političkog delovanja koji će biti u skladu sa njegovim ubeđenjima".
 
Uz ovog četrdesetpetogodišnjeg sociologa i bivšeg predsednika Skupštine Novog Sada, među osnivačima je i lingvista i bivši odbornik u gradskom parlamentu Miloš Pankov
 
Jedan od pokretača je i epidemiolog Predrag Đurić, koji je pažnju medija dobija u jeku pandemije korona virusa. U nekoliko navrata je svoje predloge za borbu protiv pandemije pisao i na portalu 021.rs. Bio je poslanik u Skupštini Vojvodine. 
 
Među pokretačima Akcije progresivne Vojvodine (APV) je i Velimir Kovačević, koji je radio u policijskim upravama Zagreb i Novi Sad na poslovima suzbijanja kriminala, a trenutno je saradnik u nastavi iz predmeta kriminaliste na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe i vlasnik preduzeća za procenu rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja. 
 
Tu je i lektorka Milana Malenić, kao i predsednik Udruženja urbanista Srbije Aleksandar Jevtić. Jevtić ima političkog iskustva s obzirom na to da je bio odbornik u Skupštini Novog Sada, ali i poslanik u Skupštini Vojvodine. U APV je i Nikola Ačanski, kourednik i prevodilac na portalu Politički pregled.

Kako za 021.rs kaže jedan od osnivača Aleksandar Jovanović, u novoosnovanom pokretu su svi ravnopravni.
 
"Naša organizacija ne pretenduje da bude liderska u smislu postojanja figure koja je predsednik, koja je lice Akcije progresivne Vojvodine. Negujemo jednakost i ravnopravnost, te sebe ne vidim kao lidera pokreta. Mi kao pokretači smo svi ravnopravni, odluke donosimo zajednički i ne postoji pojedinac koji je na neki način istureniji od drugih. U narednom periodu ćemo se kroz akcije koje bude organizovali predstaviti javnosti", navodi Jovanović.
 
Među vrednostima Akcije navode se demokratija, jednakost, pravda, solidarnost, ekologija, antifašizam, sloboda... Kako se navodi na sajtu novoosnovane Akcije progresivne Vojvodine, živimo u državi sa najvećim nejednakostima u Evropi, u kojoj ogroman broj ljudi trpi zbog nedostatka osnovnih životnih potreba, primanja ispod minimuma egzistencije, nedostupne pitke vode i zagađenog vazduha.
 
"Nejednaki smo pred zakonima. U privrednom, političkom i javnom životu privilegovana je vladajuća elita. Živimo u državi narušenog pravnog sistema i demokratskog ustrojstva vlasti. Srbija je oteta od svojih građana, autonomija Vojvodine je samo prazna ljuštura. Pozivamo zato sve obespravljene da nam se pridruže u zajedničkoj borbi. Jer je borba protiv svih vrsta nejednakosti jedan od osnovnih ciljeva", navode u APV.
 
Poručuju i da će nejednakosti suzbijati ulaganjem u kvalitetne poslove, podizanjem cene rada, investicajam u obrazovanje, javno zdravlje, infrastrukturu, ekološki prihvatljive izvore energije. Kako dodaju, reformu pravosuđa obezbediće neposredniji izbor predstavnika u sve organe vlasti i transparentan rad institucija. 
 
Reformu pravno-političkog sistema smatraju preduslovom za rešenje problema nefunkcionalne države. 
 
"Potrebno je postaviti osnove za decentralizaciju i regionalizaciju Srbije i istinsku autonomiju Vojvodine", navode u APV.
 
Više o Akciji progresivne Vojvodine možete da pogledate na OVOM LINKU.
  • Rile

    22.05.2021 12:07
    Sadame još deset godina politike i eto1 uslov za penziju
    Znači,od prvog srednje počinjati i tako malo po malo...
  • Stefan

    22.05.2021 10:22
    Nepotpuna informacija
    Propustili ste da napišete da je Jovanović pune 4 godine bio poslušni deo SNS vlasti u NS. Kao odbornik je ćutke glasao i podržavao sva njihova nepočinstva. I kad je uhljeb ostao bez pozicije i nameštenja, posle 20 godina, setio se da je veliki levičar... Sramno i licemerno.
  • no thanks

    21.05.2021 17:28
    Jel to onaj isti Jević iz vremena vladavine Bore solunca?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti