Radovi na reni bunaru i u Fabrici vode, ovih dana moguć slabiji pritisak

JKP "Vodovod i kanalizacija" počelo je sa radovima na utiskivanju novih drenova u reni bunar BHD 6 na Ratnom ostrvu.
Radovi na reni bunaru i u Fabrici vode, ovih dana moguć slabiji pritisak
Foto: 021.rs
Radovi će trajati šest meseci i neophodni su budući da je poslednje saniranje ovog bunara rađeno 90. godine prošlog veka. 
 
Utiskivanjem novih drenova od prohromskog čelika - tačnije četiri drena dužine 40 do 50 metara i 290 milimetara prečnika značajno se produžava vek trajanja reni bunara koji će biti održiv od 50 do 100 godina, navode u preduzeću. 
 
"Radovi neće bitno uticati na vodosnabdevanje, a na ovaj način Novi Sad će biti obezbeđen većom količinim sirove vode za naredni period, sa dosadašnjih 60 litara na 90 do 100 litara u sekundi. Sirova voda sa izvorišta doprema se u Fabriku vode preko dva dovodnika AC DN 700. Vremenom se, usled svakodnevne eksploatacije, na unutrašnjosti cevi talože naslage što smanjuje njihov prečnik, te dovodi do otežane distribucije sirove vode, opterećenja sistema za preradu i povećanja potrošnje električne energije", poručuju u "Vodovodu".
 
Na jednoj od ulaznih cevi u Fabrici vode ugradiće se šaht koji će omogućiti tehnički jednostavnije i vremenski kraće ispiranje dovodnika sirove vode. 
 
Planirani početak radova očekuje se najkasnije do sredine juna u zavisnosti od vremenskih uslova. Tokom izvođenja ovih radova, koji će trajati minimum 48 sati, očekuje se slabiji pritisak.
 
Radovi na održavanju rezervoara u fabrici vode
 
U petak počinju radovi na održavanju rezervoara u Fabrici vode, dodaju u "Vodovodu".
 
"Ovo je izuzetno kompleksan posao koji iziskuje vreme jer je neophodno potpuno pražnjenje rezervoara, ispiranje i dezinfekcija. Kada se završi proces dezinfekcije, sledi pregled unutrašnjosti i ispravnosti rezervoara. Nakon što se utvrdi njegova ispravnost i saniraju eventualna oštećenja, počinje ponovno punjenje rezervoara. Ovaj posao spada u redovno održavanje objekata a njegov cilj je da se obezbedi sanitarna ispravnost rezervoara pijaće vode. U pitanju su radovi koje je neophodno izvršiti na svakih 10 godina", naglašava se u saopštenju preduzeća.
 
Moguće je da će, usled ovih radova, pritisak vode biti slabiji od subote 22. maja do petka 28. maja.
 
"Apelujemo na naše korisnike za razumevanje i strpljenje jer su svi navedeni radovi neophodni zarad sigurnijeg vodosnabdevanja sa izvorišta", zaključuju u JKP "Vodovod i kanalizacija".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti