Novosađani rekli svoje: Mostu dati ime po Balaševiću

Novosađani bi želeli da se most, koji će se graditi u nastavku Bulevara Evrope, nazove po kantautoru Đorđu Balaševiću, pokazuje anketa 021.rs.
Novosađani rekli svoje: Mostu dati ime po Balaševiću
Foto: 021.rs
Posetioci portala 021.rs mogli su od ponedeljka da glasaju u anketi u kojoj su dobili priliku da biraju ime budućeg mosta preko Dunava.
 
Tokom četiri dana prikupljeno je gotovo 10.700 glasova. Građani su najpre predlagali osobe ili pojmove po kojima bi voleli da se nazove budući most, a među nekoliko stotina pristiglih predloga, izdvojilo se njih osam.
 
Tako su u anketi birali između sledećih naziva: Most Đorđa Balaševića, Most Evrope, Most Mileve Marić Ajnštajn, Most Jovana Jovanovića Zmaja, Most Velje Ribara, Most Mike Antića, Šodroški most i Fruškogorski most.
 
Ubedljivo najviše glasova, njih 3.842, odnosno 35,9 odsto, prikupio je predlog da se most nazove po Đorđu Balaševiću. Dosta glasova prikupili su i predlozi po kojima most ne bi nosio ime neke osobe, već geografskog pojma, pa je Most Evrope prikupio 15,6 odsto glasova, a Fruškogorski most 14,3 odsto.
 
 
Izgradnja četvrtog mosta u Novom Sadu, po onome što najavljuju predstavnici gradske vlasti, trebalo bi da počne kroz nekoliko meseci. Donošenje planova u vezi sa ovim objektom prate kritike na račun transparentnosti procedure i izbora kineske kompanije za partnera u projektu.
 
Međutim, izgradnja mosta je proglašena projektom od nacionalnog značaja, a učešće kompanije CRBC u izgradnji pokazuje ozbiljnost u nameri da objekat bude i realizovan. 
 
Gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je da će ime mosta birati Novosađani. Predlaganje imena i potonje glasanje za jedno, koje je u proteklih nedelju i po dana organizovao 021.rs, prilika je gradskoj vlasti da oseti puls Novosađana i njihovu želju da se most nazove po jednom od najpopularnijih kantautora ovih prostora.
 
Mostovi su imali mesto i u pesmama kantautora koji je preminuo 19. februara ove godine, u stihu kao što je "most se pruži gde ja stanem" ili pak u pesmi "Dok gori nebo nad Novim Sadom". Fanovi smatraju i da bi to bio dobar način da mu se Novi Sad oduži, s obzirom na to da "mostovi spajaju ljude, kao i Balašević". 
 
Gradonačelnik Miloš Vučević nakon smrti Balaševića izjavio je da kantautor zaslužio da se po njemu nazovu novosadska ulica ili most, ali da nije želeo da mu se podižu spomenici, niti da se ulice imenuju njegovim imenom. 
  • Liman 420

    03.07.2021 13:33
    Balašević bi sad otpevao: "Samo da mosta ne bude"...
  • Masa

    01.06.2021 22:02
    SRBIJA
    Sta je ovo, da li sam ja to dobro razumela
    0,008 % gradjana Novog Sada zeli da se most nazove po doticnom g-dinu a sta je sa onih 99,992% ?
  • Saša

    25.05.2021 20:03
    Nije Balašević baš toliko zasl
    Može neka ulučica na Podbari da se preimenuje u Balaševićevu,ali most je velika i značajna građevina da bi se zvala po nekom kantautoru.Novi Sad je imao i značajnije ličnosti u istoriji od Đorđa.Most bi mogao da se zove Fruškogorski most.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti