Osam stvari koje treba da znate ako kupujete stan u Novom Sadu direktno od investitora

Pandemija koronaviusa nije zaustavila rast cena nekretnina u Novom Sadu. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna cena novogradnje je porasla za 1,8 odsto, a raste i potražnja.
Osam stvari koje treba da znate ako kupujete stan u Novom Sadu direktno od investitora
Foto: 021.rs
Upravo zbog velikog broja kupaca i visokih cena, prilikom kupovine stana u izgradnji direktno od investitora važno je biti posebno pažljiv, ne samo pri izboru investitora, već i pri donošenju svih drugih odluka relevantnih za udoban i siguran život u vašem budućem domu. 
 
Ako vas zbunjuje gusta mapa aktivnih gradilišta u Novom Sadu, a želite da donesete najbolji izbor za sebe i za svoju porodicu, ovo su neke od stvari koje morate da razmotrite pre nego što donesete konačnu odluku.
 
1. Proverite investitora
 
U Srbiji, pa i u Novom Sadu, je u prošlosti bilo mnogo slučajeva investitorskih prevara. Dešavalo se da investitor proda stanove, započne gradnju i nikad je ne završi, a i danas imamo neke "duhove zgrade" koji su svedoci tome. Kako bi se izbeglo tako nešto, treba da proverite investitora preko zvaničnih podataka dostupnih svima. Jedan od prvih koraka je provera da li je investitor registrovan u Agenciji za privredne registre. Tu se mogu videti i godišnji finansijski izveštaji i kapital privrednog društva. 
 
Tako na APR-u možete videti da se "Permano" izdvaja po tome što se finansira isključivo iz sopstvenih sredstava. Ovo služi kao garancija kupcu da priliv novca ne dolazi iz banaka, projekata ili od same prodaje stanova, što znači da je investitor sposoban da izgradi objekat od početka, pa sve do ključa u ruke.
 
 
2. Obratite pažnju na dostupnost podataka
 
Svaki investitor koji drži do sebe i svojih kupaca će imati kvalitetnu veb prezentaciju na kojoj je moguće videti izgled i detalje stana i na osnovu toga iskazati zainteresovanost za određeni stan. Što više podataka na vebsajtu je dostupno, više poverenja investitor zaslužuje. 
 
Ako tražite stanove u Novom Sadu i uputite se na sajt "Permano" nekretnina, tu ćete zateći detalje za svaki stan, i to ne samo vizuelne. U opisu svake jedinice nalazi se i plan stana u PDF-u, izvod iz katastra, izvod iz APR-a, lokacijski uslovi, građevinska dozvola, potvrda o plaćenim komunalijama, potvrda o prijavi radova, kao i brošura. U brošuri se mogu videti fotografije, ali i pročitati svi detalji kao što su korišćeni materijali, parking mesta, parkovi, obrazovne ustanove i ostale pogodnosti u blizini zgrade.
 
 
3. Da li ste uslovljeni da plaćate gotovinom?
 
Trend koji je u poslednje vreme sve prisutniji kada je u pitanju prodaja novogradnje u Novom Sadu je da mnogi investitori zahtevaju da kupci plate u kešu i takvim klijentima daju prioritet. Iako je plaćanje u gotovini jednostavnija i brža opcija i za kupce, veliki broj ljudi nije u mogućnosti da isplati nekretninu u kešu. U "Permano" porodicu dobrodošli su svi kupci, bez obzira na to da li plaćaju u gotovini ili putem kredita, što je dobrodošla promena.
 
4. Pažljivo birajte lokaciju
 
Novi Sad je grad koji raste u širinu i visinu. Mnoga gradilišta se zato nalaze na periferiji naselja u delovima koji još uvek nisu dovoljno infrastrukturno opremljeni, a ne postoji ni jasna naznaka kada će do doći do potpunog završetka infrastrukturnih radova koji zavise više od gradskih vlasti nego od samih investitora. Takođe, u takvim naseljima koja tek treba da nastaju, još uvek nema dovoljno obrazovnih ustanova, marketa i sličnih objekata i pogodnosti neophodnih za udoban život. 
 
"Permano" ima dva objekta i jedan u planu, a svi su smešteni u već razvijenim delovima grada.
 
 
Već sada su dostupni stanovi na Podbari u zgradi u Đorđa Rajkovića, dok se planira izgradnja i u Gundulićevoj, a zgrada u Kornelija Stankovića na Detelinari je završena. Podbara se izdvaja kao lokacija u centru svih dešavanja, ali ipak dovoljno mirna za harmoničan i porodičan život. Osim što je odlično povezana sa svim delovima grada, na samo nekoliko minuta se nalaze dve osnovne škole, dva vrtića, železnička i glavna autobuska stanica, veliki marketi, Dom zdravlja i dve pijace. 
 
Ulica Kornelija Stankovića spaja Novu i Staru Detelinaru, dva razvijena dela grada u čijoj se blizini nalaze železnička i autobuska stanica, obdanište, park za decu, veliki marketi, izlaz na autoput i Dom zdravlja, pa su stanovi na Detelinari vrlo popularni među većim porodicama. 
 
5. Izaberite najbolji odnos kvadrature i plana
 
Možda zvuči nemoguće, ali stan od 40 kvadrata ponekad može više da ponudi od onog od 60. Zato je važno pravilno planiranje i maksimalno korišćenje prostora. Investitor koji ima najbolji interes stanara u vidu će omogućiti i prilagođavanje plana potrebama kupaca. To znači da pregradni zidovi ne bi smeli da budu noseći, kako bi se kupcima ostavila mogućnost personalizacije i promene rasporeda po njihovim potrebama. "Permano" takođe drži do dobrog osvetljenja, pa su svi prozori koji se ugrađuju sa niskim nestandardnim parapetom visine 50cm u cilju maksimizovanja svetla i stvaranja nesmetanih vizura na grad i okolinu. Kupatila, standardno, sadrže i kadu i tuš kabinu, osim ako kupcima ne odgovara drugačije rešenje. Važno je istaći da svi "Permano" stanovi, izuzev onih na prizemlju, poseduju komotne terase na kojima je moguće organizovati sedenje. 
 
 
6. Postoje li pomoćne prostorije?
 
Život u stanu nas ograničava na prostore koji ne mogu da se prošire i često ne mogu da skladište sve što nam je potrebno. Trenutna arhitektonska praksa u Srbiji ne posvećuje puno pažnje planiranju dodatnih prostora za odlaganje stvari, pa će se špajz, ostava ili garderober naći samo u stanovima velike površine. Projekat "Permano II" uključiće dodatak koji je bio standard u starijim zgradama u Novom Sadu, a to su stanarske ostave, čime se arhitektnoske prakse vraćaju nekadašnjim vrednostima gradnje prilagođene čoveku. Svaki stanar će tako dobiti ključeve od ostave (prosečne površine od oko dva kvadrata) smeštene u delu suterena namenjenom isključivo za pomoćne prostorije. 
 
7. Da li ima dovoljno parking mesta?
 
Prema odluci donetoj na Skupštini grada, investitori koji ne obezbede dovoljno parking mesta prilikom izgradnje stambenih i poslovnih objekata moraju da plate kaznu od 2.000.000 dinara. Pojedini investitori, ipak, krše ovaj propis, tako da, kada kupujete direktno od investitora morate dobro da se raspitate i pogledate planove cele zgrade i površine oko nje, a ne samo stana koji planirate da kupite. "Permano" obezbeđuje jedno parking mesto za svaki stan, u dvorištu i suterenu zgrade, a planiraju se i parking mesta ispred objekta koja će imati javnu namenu. Garaža, odnosno, garažni prostor je zajednička prostorija sa obeleženim parking mestima i sigurnosnim vratima.
 
 
8. Da li možete da priuštite stan?
 
Kada proverite da li vam prilika odgovara, dolazi, za mnoge kupce najvažnija stvar - cena. Kao što smo pomenuli, evidentan je rast cena nekretnina u Novom Sadu, a rastu i cene građevinskih materijala. Stambeni prostor, ipak, ne treba da preplatite, naročito ako je daleko izvan vaših mogućnosti. Kako biste doneli pravu odluku, krucijalno je da utvrdite prosek cene kvadrata za određeni deo grada, zatim proverite cene kod različitih kompanija, utvrdite šta dobijate za taj novac, jer jeftinija opcija nije uvek bolja. Investitorima kao što je "Permano" firma cilj je stvaranje kvalitetnih, funckionalnih, ali i pristupačnih stambenih prostora, i to je ponuda kakvoj bi bilo mudro težiti u potrazi za novim domom.
 
Ukoliko ste zainteresovani za nekretninu iz "Permano" porodice, detalje možete videti na vebsajtu www.permano.rs, a možete im se obratiti i preko kontakt forme www.permano.rs/kontakt ili na broj telefona +381 60 490 6914.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.