Novosadski DJB o rebalansu budžeta: Imamo pravo da sumnjamo u svaku nabavku

Novosadski odbor Pokreta Dosta je bilo ukazao je na zakonsku obavezu sprovođenja javne rasprave prilikom donošenja odluke o budžetu.
Novosadski DJB o rebalansu budžeta: Imamo pravo da sumnjamo u svaku nabavku
Foto: 021.rs
Dosta je bilo reagujemo povodom najave rebalansa gradskog budžeta, navodeći da član 95 Statuta Novog Sada definiše način i postupak organizovanja, sprovođenja i trajanja javne rasprave o predlozima odluka koje donosi Skupština Grada.
 
"Ovakva pojava je odavno prestala da bude novost u političkom životu Grada, i više niko nije iznenađen. Planiranje prihoda i rashoda, raspodela novca 'u četiri oka', 'iza zatvorenih vrata' je jedini način na koji vlast u Gradu funcioniše. Verujemo da bi ogromno iznenađenje bilo kada bi, za promenu, odlučili da poštuju pravne norme", navode u DJB.
 
Kako ukazuju, Novi Sad ima ubedljivo najviši budžet po glavi stanovnika u Srbiji, što znači da su Novosađani izuzetno savesni u ispunjavanju svojih obaveza. 
 
"Najmanje što svi zajedno zaslužujemo je da vlastodržci to poštuju i omoguće nam da iskoristimo prava koja nam zakon garantuje. Dok se to ne dogodi, imamo pravo da sumnjamo u dobru nameru svakog postupka vlasti, u svaku nabavku, svaku 'investiciju', svaki projekat, tender... Civilizovano, prosvećeno društvo, društvo demokratske kulture u svom temelju ima postupanje po Zakonu. Sve drugo je samovlašće, neuređen, sistem, divlji zapad, zabit, palanka", poručuju u DJB.
 
Kažu i da "vlast mora da shvati da građani imaju pravo da pitaju i da dobiju odgovor". 
 
"Čarls Dikens, u romanu 'Priča o dva grada' opisujući društvo koje nije po meri pojedinca, odnosno sistem u kom je pojedinac samo broj, živo meso, koristi termin 'vrhunac savršene neudobnosti'. To je možda najbolji opis Novog Sada danas. Jedan drugi pisac, nama mnogo bliži kaže da: 'Vuk na ovcu svoje pravo ima ka tiranin na slaba čovjeka; al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetlija!' U životu, kao i u politici, neke bitke se dobijaju strpljenjem i upornošću", zaključuju u DJB. 
  • Brb

    24.05.2021 15:07
    Imate pravo i trebate da sumnjate..
  • Nikola

    24.05.2021 14:17
    Postovanje zakona
    Zakon se treba postovati, DJB je u pravu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti