Predsednik Saveta Pravnog fakulteta Dragan Milkov u sukobu interesa, ignoriše odluke Agencije

Agencija za sprečavanje korupcije donela je prošlog leta meru upozorenja predsedniku Saveta Pravnog fakulteta Draganu Milkovu da je u sukobu interesa, ali on tu meru nije ispoštovao ni do danas.
Predsednik Saveta Pravnog fakulteta Dragan Milkov u sukobu interesa, ignoriše odluke Agencije
Foto: 021.rs
Navedeno je da je Milkov u sukobu interesa jer je vlasnik preduzeća "Kruška" iz Bačkog Petrovca.
 
Agencija je odgovorila na prijavu koju je protiv Milkova podneo suspendovani student Pravnog fakulteta Stefan Karanović, a u obaveštenju je navela da je u julu 2020. godine donela meru upozorenja Milkovu u kojoj je navela da njemu po sili zakona prestaje funkcija člana-predsednika Saveta fakulteta, o čemu je odluku trebalo da donese Nastavno-naučno veće fakulteta.
 
Agencija za sprečavanje korupcije je navela da je Milkovu izrečena i mera upozorenja da u roku od 15 dana od dana prijema rešenja prenese svoja upravljačka prava u firmi "Kruška" na pravno ili fizičko lice koje nije povezano lice i da o tome dostavi dokaze toj agenciji, kao i Agenciji za privredne registre, kao i da se ubuduće pridržava odredaba o Zakonu o Agenciji.
 
Uvidom u registar Agencije za privredne registre, vidi se da je Milkov aktuelni vlasnik privatnog preduzeća "Kruška". On je i član Nadzornog odbora Slobodne carinske zone Novi Sad.
 
Na sajtu Pravnog fakulteta u Novom Sadu piše da je profesor Milkov predsednik Saveta tog fakulteta.
 
Student Stefan Karanović je suspendovan i izbačen sa fakulteta na 36 meseci, a fakultet je u više navrata odbio da mu izda potvrdu o položenim ispitima. Karanović je zbog toga upisao Pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da započne studije od početka.
 
Kako je ranije naveo, Pravni fakultet u Novom Sadu suspendovao ga je zbog sumnje da je on pisao tekstove koji su doveli taj fakultet u vezu sa kriminalom, a da su potom doneli i odluku da mu ne izdaju uverenje i ispisnicu.
 
"Obaveštenje koje mi je dostavila Agencija za sprečavanje korupcije znači da državni organi ozbiljno treba da se pozabave poslovanjem Pravnog fakulteta i Dragana Milkova. Zapanjen sam njihovom drskošću koju ispoljavaju ne samo prema studentima već i prema zakonu", rekao je Karanović.
 
On je ocenio da je "neshvatljivo da takvi profesori edukuju buduće sudije, advokate i visoke funkcionere".
 
Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko uputila je krajem 2019. godine pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je od njega tražila da pomogne suspendovanom Karanoviću da dobije ispisnicu i uverenje o ispitima koje je položio i ocenila da je ponašanje fakulteta neprimereno.
 
Isto pismo Sonja Biserko je uputila i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i tadašnjem ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.
  • milicica

    01.01.2022 22:41
    javna je tajna
    Da doticni vedri i oblaci na fakultetu godinama
  • Roki

    25.05.2021 09:05
    Sticenik
    Pravni fakultet je devalvirao sa ovim likom i naucno i moralno. Ovaj lik ne moze biti biran u organe fakulteta jer ima preko 65 godina i nema status na neodredjeno. Ali njega stiti Pokrajina ! Podrska za Karanovica jer je u pravu i primer hrabrosti.
  • Gradjanka

    25.05.2021 07:33
    OVO JE VELIKA SRAMOTA
    Ne mogu da verujem da se ovako Pravni fakultet odnosi prema merama koje izricu nadlezni organi. Da se ignorisu sve utvrdjene nepravilnosti. Da se profesori ovako bahate i narusavaju ugled fakulteta, kao da je fakultet u njihovom privatnom vlasnistvu. Kakav primer fakultet daje studentima ovakvim bahatim, nepristojnim, neprofesionalnim i neetickim ponasanjem. Velija je sramota i to kako se izivljavaju na studenti cije pravo je potvrdio i upravni sud. Pravni fakultet je izgubio svoj ugled koji je imao sa ljudima koji rukovode njime i profedorima koji ne mogu da se pomire sa godinama i cinjenicom da su zreli za penziju, kao i dekanom koji je izgubio sve kriterijume da bude i dalje na toj funkciji. Sta je sa asistentima koji se bave restitucijim i narusavaju etiku strucnih saradnika na dakultetu, i drugim nepravilnostima o kojima se govorilo i pisalo. Da li je to akademska zajednica ili privatna kompanija. Na sve ovo neko treba da da odgovore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti