Zašto je IT zanimanje budućnosti?

Zaposleni u IT sektoru su najmanje osetili posledice epidemije koronavirusa, pokazali su prošlogodišnji podaci Privredne komore Srbije.
Rast u ovom sektoru je bio toliko impozantan, da je učešće informacionih tehnologija gotovo sustiglo poljoprivredu, kao vodeću privrednu granu Srbije.
 
I širom sveta mogli smo da vidimo da IT sektor nije bio ni izbliza ugrožen kao ostali. Naprotiv, pandemija i mere za njeno suzbijanje, pogurale su u nove digitalne napretke koji će dovesti do budućeg rasta. 
 
Iskustva stečena tokom krize sugerišu da je IT industrija koja će u budućnosti ići samo napred, zapošljavati veliki deo visokoobrazovane radne snage i "vući" ekonomski napredak mnogih zemalja.
 
Dragan Kovačević direktor u novosadskoj privatnoj IT gimnaziji "Tvrđava" kaže za 021.rs da IT, kao takav, ne garantuje sigurnost po pitanju radnih mesta, već znanja i veštine koje se traže kod zaposlenih su takva da će biti tražena i u budućnosti, čak i za poslove koji se još nisu pojavili. 
 
"Drugi razlog je svakako disproporcija između ponude i potražnje, trenutno je potreba za stručnim ljudima u IT-ju mnogo veća u odnosu na broj ljudi sa takvim znanjima i veštinama, a predikcije su takve da će se taj trend nastaviti i u narednom periodu. Dakle, školovanje za poslove iz oblasti informacionih tehnologija jeste investicija u sigurnu budućnost", objašnjava Kovačević.
 
Školovanje za poslove iz oblasti IT industrije razlikuje se od ostalog, jer fokus ne stavlja samo na učenje konkretnih znanja, već na sticanje "takozvanih prenosivih veština, jer će one omogućiti da se određen način razmišljanja ili pristup rešavanju problema i prepreka može primeniti u različitim poslovima u budućnosti", smatra direktor gimnazije "Tvrđava".
 
"Budući da je IT širok pojam i da ne znamo koji će se još novi poslovi pojaviti u ovoj oblasti u narednim godinama, potrebno je fokus staviti na veštine koje će biti primenjive i potrebne na svim tim poslovima. Što se tiče početka učenja, nikada nije kasno", ocenjuje. 
 
Te veštine mogu da budu jednostavne, kao što su razvijanje logike i kritičkog mišljenja i sposobnost rešavanja problema u ranom uzrastu. One su bitne za dalji razvoj znanja koja su tražena u svetu informacionih tehnologija.
 
"Upravo kroz razvoj pomenutih prenosivih veština kao i učenje dece da usvajaju nove stvari kroz ceo život, oni mogu da napreduju. U svetu informacionih tehnologija se podrazumeva da se pored posla svakodnevno odvaja neko vreme da se informiše i uče nove stvari", smatra Kovačević.
 
Da bi deca zaista usvojila takva znanja, potrebno je da im ih edukatori predstave na pravi način.
 
"Pre svega kroz zabavu i na primerima iz stvarnog života kako deci takve stvari ne bi bile apstraktne. Poželjno je da se to radi kroz igru i na način koji je današnjoj deci primamljiv. U kasnijem uzrastu, kada deca već razviju te osnovne veštine i prisvoje određeni nači razmišljanja, mnogo im bude lakše da rešavaju kompleksnije zadatke koji su približniji onima koje bi rešavali kao na primer programeri", objašnjava naš sagovornik. 
 
Fokus zato, smatra, ne treba stavljati na određeni programski jezik, već na način razmišljanja, kako bi se posle sve lakše učilo.
 
"Takođe, veoma je bitno napomenuti da IT nije samo programiranje, i da je neophodno raditi i na razvoju socijalnih i komunikacijskih veština, bez kojih saradnja i uspeh kolektiva u radnom okruženju nije moguć", zaključuje.
 
Čak i ako se dete školovano za programera ili neki drugi posao iz oblasti informacionih tehnologija odluči za kasnije bavljenje nekim drugim poslom?, upravo ove usvojene veštine i način razmišljanja i rešavanja problema, mogu da budu višestruko korisni za postizanje ciljeva.
 
Ako tražite privatne srednje škole Novi Sad ima više koje mogu da odgovaraju različitim profesionalnim usmerenjima, ali privatna srednja škola "Tvrđava" fokusira se, pre svega, na informaicione tehnologije, uz obavezno sticanje opštih znanja i komunikacijskih veština.
 
Za više informacija o privatnoj IT gimnaziji "Tvrđava" u kojoj deca mogu da steknu ova znanja, posetite njihov sajt https://gimnazijatvrdjava.edu.rs, a možete ih kontaktirati i na broj 0640850500.

Teme

it

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti